Sonbaharýn kadim meyvesiyle sýradýþý yemekler

Hünnap! Bir iki sene öncesine kadar neye benzediðini sorsanýz acaba kaç kiþi cevap verebilirdi? 
Bence Ýstanbul ve çevresinde hala tadýný bilmeyenler var ama kendisi Anadolu’nun en eski meyvelerinden.
 
Þu günlerde sonbahar hasatlarý tezgahlara yayýlmaya baþladý. Kimi meyve sebzeler sadece sonbahara ait yani
mevsimi kýsa, kimi ise ilkbahara kadar devam edecek. Hünnap tam sonbahar meyvesi. Ýlginç bir meyve. Parlak, yeþil kahverengi kabuðuyla içi kof ve kuru hissi veren belki de sadece bu nedenle bazýlarýnýn tatmayý bile düþünmediði bir meyve. Oysa en az ayva kadar sulu. Hatta tadý biraz elmayý bile andýrýyor. Lezzeti göreceli ama bence çok güzel. Asya’dan Afrika’ya geniþ bir coðrafyada hüküm sürüyor, bolca yetiþtirilip tüketiliyor.

ARAPLAR ÝÇÝN ÇEREZ

Velhasýl þu sýralar her gün gözüme alýþveriþ yaparken takýlýyor. Mevsimi öyle bir zamana denk geldi ki anavatanýnýn Suriye olmasý da biraz manidar geliyor. Güney Anadolu’da zaten bolca bulunmakta, o coðrafyanýn eskilerinden... Araplar kurutulmuþ olarak çerez niyetine tüketiyor. Hatta yabanisinin þifa kaynaðý olduðu, hastalýklarýn seyrini ters yöne deðiþtirdiði, eklem aðrýsýndan gribe, kansýzlýktan gaz problemine kadar birçok rahatsýzlýða iyi geldiði iddia ediliyor. Þeker hastalarýnýn da yiyebileceði söyleniyor. Gerçi bunu doktorunuzla bir konuþun, zira bol þekerli bir meyve hünnap.

Peki hünnabý aldýk, çerez gibi bir iki yedik ya sonra? Sonrasý tabii ki mutfaðýnda fark yaratmak isteyenlere. Geçtiðimiz sene Galata Kiva’da dolmasýný yemiþtim. Restoranýn yemek danýþmaný Adnan Þahin alýç, hünnap, rezene gibi Anadolu topraklarýna yüzlerce yýl önce kök salmýþ sebzeleri hatýrlatmayý çok önemsiyor, mönüye mutlaka dahil ediyor. Merak edenler tam da mevsimiyken deneyebilir. O minicik sebzeleri tek tek doldurmak cidden büyük sabýr, yapanlarýn eline saðlýk. Ben, zeytinyaðlý sýradýþý bir yemek ve basit bir salata denedim. Gayet baþarýlý oldu. Deneyeceklere þimdiden afiyetle!

Þef Burak Zafer’den rokforlu krem peynirli incirli tart

Aslen reklam yazarý. Yemeðe olan tutkusu sayesinde hayatýný deðiþtirip aþçý olmaya karar verdi. Profesyonel aþçýlýk eðitimi aldý. New York’ta Annisa adlý Michelin yýldýzlý restoranda çalýþtý. Türkiye’ye döndükten sonra çeþitli markalar için tarifler geliþtirip videolarýný çekti. Bunlarýn haricinde ara sýra oyunculuk (Okan Bayülgen-Makina Kafa programý,T Gece-Derbeder  klibi, Saklý Kalan  dizisi) yapýyor ve yemekle ilgili skeçler yazýyor. Kasým ayýnda Küçükarmutlu’da kendi restoranýný açacak.

FÝRÝKLÝ HÜNNAP

l 200 gr hünnap l 5-6 adet taze soðan

l Yarým su bardaðý firik bulguru l Yarým su bardaðý arpa þehriye l 200 gr shitake mantarý l Bolca biberiye, zeytinyaðý, tuz ve karabiber l 1 yemek kaþýðý çið krema

l Üzeri için parmesan peyniri ve yeþillik

Hünnabý soymadan þerit olarak dilimleyin. Ortasýndaki çekirdeði unutmayýn, çýkarýp atýn. Biberiyeyi kýyýn. Mantarý temizleyin, büyükleri ikiye kesin, küçükleri bütün olarak býrakýn. Soðaný dilimleyin.

Bir tavaya yaðý koyup mantarlarý atýn. Biraz çevirip soðaný ekleyin ve hünnapla birlikte hafifçe karýþtýrýn. Biberiye, firik bulguru ve þehriyeyi ekleyin, tuzunu ve karabiberini serpip bir buçuk su bardaðý su ve kremayý ekleyin. Tencerenin kapaðýný kapatýp kýsýk ateþte 20 dakika piþirin ve ocaktan alýn. Kapaðýný açmadan beþ dakika dinlendirin, daha sonra karýþtýrýp üzerine arzu ederseniz parmesan rendesi serpip yeþilliklerle birlikte servis edin.

HÜNNAP salatasý

l 100 gr hünnap l 200 gr Akdeniz yeþilliði

l Kavrulmuþ fýndýk kýrýklarý l 30 gr rokfor peyniri (veya Erzincan tulumu)

Sos için: 1 tatlý kaþýðý üzüm sirkesi, 1 yemek kaþýðý limon suyu, 1 tatlý kaþýðý su, yeteri kadar zeytinyaðý, susam ve 2 adet mandalina kabuðu rendesi, az miktar tuz

Sos malzemesini bir kapta karýþtýrýp incecik dilimlenmiþ hünnabý ekleyin, buzdolabýna koyup 20 dakika marine edin. Yeþillikleri yýkayýp elinizle parçalayýn. Hünnaplý sosu ve fýndýk kýrýklarýný ekleyip karýþtýrýn, üzerine elinizle ufaladýðýnýz peyniri de ekleyip kýzarmýþ ekmekle birlikte servis yapýn.