Sonbaharýn saðlýk reçetesi

Týpký yaþadýðýmýz evler gibi sonbaharda vücudumuzun da bir dizi yeniliðe ihtiyacý var. Mevsim dönüþümlerinde artan vitamin ve mineral ihtiyacýný doðal yollardan karþýlayabilirsiniz.

Okullarýn açýlmasý ve hava deðiþiminde yaþanan deðiþikliklernedeniyle grip ve üst solunum yollarý enfeksiyonu yaygýn bir þekilde görülmeye baþlayacak. Bu durumdan en çok vücudunu sonbahara hazýrlamayanlar etkilenecek. Týpký evlerimiz gibi vücudumuzun da sonbaharda bir dizi yeniliðe ihtiyacý var. Besin yoluyla vücudunuza katacaðýnýz vitamin ve mineral takviyesi sayesinde baðýþýklýk sisteminizi ihtiyacý olan gücü verebilirsiniz. Ýþte sonbahar hastalýklarýna dirençli besinlerin listesi...

-Gerek C vitamini ihtiyacýnýn karþýlanmasý gerekse sývý alýmýna katký saðlamasý yönünden taze sýkýlmýþ meyve sularý da içilebilir.  

Baðýþýklýðý güçlendiren gýdalar

-Sebze ve meyveler büyüme ve geliþmeye yardýmcý olduðu gibi hücre yenilenmesini saðlarlar ayrýca hastalýklara karþý direncin oluþumunda etkindirler. Her öðünde 400 gram sebze ve meyve tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliði olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yaný sýra kýþýn portakal,elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilebilir.

-E vitamini de baðýþýklýk sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.E vitamininin iyi kaynaklarý olan; yeþil yapraklý sebzeler, fýndýk, ceviz gibi yaðlý tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir. Ancak kurubaklagillerin protein kalitesini arttýrmak için tahýllarla ve C vitamininden zengin besinlerle tüketilmesi daha yararlýdýr.

Yumurta ve balýk gribi önler

-Yumurta, protein kalitesi en yüksek olan besindir. Hastalýk nedeniyle tüketilmemesi gereken durumlar haricinde her gün iyi piþmiþ olarak 1 yumurta tüketilmesi yararlýdýr.

-Balýk, beyin fonksiyonlarýnýn geliþimi için gerekli omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynak olup, baðýþýklýk sisteminin kuvvetlenmesine yardýmcý olmaktadýr. Ýmkânlar dahilinde haftada 2-3 kez buðulama, ýzgara ya da fýrýnda piþirilerek tüketilmesi uygundur.

-Vücut ýsýsýný dengede tutmak için bol sývý alýmý unutulmamalý. Yeterli sývý alýmý vücutta oluþan toksinlerin atýlmasýnda önemli rol oynar.

-Artan enerji ihtiyacýnýn karþýlanmasý için ölçülü olarak tahin pekmez de tüketmek de doðru bir tercihtir.