Bugün izlenen politika kadar diðer alternatiflerin de deðerlendirilmesi gerekir. Hangisinin tercih edileceðine bu politikalarýn sonuçlarýna göre karar verilir.
Bugün izlenen politika ülkemizi bölgesel bir güç haline getirecektir. Ancak bu dünyadaki tek gücün tercihi olmadýðý için diðerlerine de bakmak gerekir. ABD ve Rusya’nýn gelecek tasavvurlarý bu modelle çatýþmamaktadýr. Þu anda ülkede hakim görünen bu düþünceye karþý olan vardýr ve bu deðiþimi ülke çýkarlarýna hizmet için yapmamak gerektiðini söylüyorlar. Bu durumda doðru karar vermek için diðer politikalarýn sonuçlarýný incelememiz gerekir.
Bu politikalardan biri bölgesel güç olmanýn gereklerine karþýdýr. Yani Türkiye bu tercihi yaparsa bölgede etkin din olan Ýslamiyet’le uyum içinde hatta onun, geçmiþte olduðu gibi, yönlendiricisi konumunda olacaðýndan bu duruma muhalefet karþý çýkmaktadýr. Bu durum laikliðe ve cumhuriyetin kuruluþundaki genel tavra uygun olmayacaktýr. Oysa cumhuriyetimizin en önemli tercihi budur ve güçlü devletlerin bizi daha fazla parçalamamasý o gün olduðu gibi bugün de bu duruma baðlýdýr deniyor. Ayrýca Ortadoðu ve Afrika’yý kontrol etmek isteyen güçler Türkiye’yi bir nirengi noktasý olarak görmekte bu nedenle ülkemizle beraber olmak için mücadele etmekteler. Bu güçler rekabeti büyük güçler arasýnda göstermek yerine iç politikaya yönelik ittifaklar kurmaktalar. Yani iç politikada yerel konular tartýþýlýrken dünyaya bakýlmamaktadýr. Oysa iç ve dýþ politikalar birbirini çok etkileyecek ve dýþ güçlerin önde gelenine yakýn dýþ politika izleyenler kazanacak ötekiler kaybedecektir. Daha doðrusu ülkemizle bir araya gelemeyenler çeþitli yýkýcý operasyonlar yapacaktýr ama diðer taraf engellemeye ya da yönlendirmeye çalýþacaktýr.
***
Çin dünyadaki yeni güç odaðýdýr hatta ABD’yi kýsa sürede arkada býrakacaðý söylenmektedir. Burada Türkiye’nin önemi ortaya çýkmaktadýr. Bulunduðu yer ve sosyal yapýsý bu güçlerin Ortadoðu ve Afrika’da etkili olmasýný saðlayacaktýr. Buna karþýlýk Çin, Ýran’ýn bölgede etkin olmasý için uðraþmakta ama ABD özellikle Arap ülkelerini Ýran’la çatýþtýrmaya çalýþmaktadýr. Bu durumda Türkiye’yi kazanan taraf dengeyi kendi lehine kuracaktýr. Bu nedenle dindarlýkla laiklik iç meselemiz olarak görünse de dýþ güçleri etkilemektedir.
Bu rekabette Avrupa Çin’le yakýnlaþmaktadýr. Eðer o bölgeyi ve Afrika’yý kontrol edebilirse bu alanda Çin için de yer ayýracaktýr ve onun desteðini saðlayacaktýr. Bu desteðin önemli olan kýsmý askeri olacaktýr.
Eðer analizim doðruysa geçmiþte Avrupa’nýn Batýsý ABD’yi, doðusu SSCB’yi dost olarak deðil kendilerini kontrol eden bir güç olarak kabul etmiþ ve bugün Çin ile birlikte olurlarsa Avrupa yabancý kontrolünden kurtulacak ve Çin Uzakdoðu’yu kontrol edecektir. Ortadoðu için etkili bir Ýslam devletine ihtiyaç vardýr ve büyük güçler bu devletle beraber olarak dünyayý kontrol edecektir. Türkiye’yi kontrol etmenin önemli aracý ekonomidir. Ancak Avrupa ve Çin bir oyun oynarlarsa karþý taraf bu oyunu etkisiz hale getirecek güce sahiptir
Bu mücadelenin etkilerini önümüzdeki cumhurbaþkanlýðý ve genel seçimlerde göreceðiz. Kazanmanýn mükafatý büyük olduðundan rekabet acýmasýz olacaktýr.