'SON'UN BAÞLANGICI ABD devrededir ve Erbakan istifa eder

Ýktidar "yol ayýrýmýna geldiðinde tarih 1997 yýlýnýn Haziran ayýydý." Asker irtica konusunda hemen her gün toplantý yapýyor, konferans düzenliyor, çeþitli meslek guruplarýna brifingler veriyordu!  Basýn, onca yýldýr demokrasinin nimetlerinden hiç yararlanmamýþçasýna "Gerekirse Silahla!" diye manþetler atýyor, darbe korkusuyla DYP'li milletvekilleri birbiri ardýna istifa ediyordu. Hükümetin DYP'deki istifalara daha fazla dayanamayacaðý belliydi. Ýktidar mecliste çoðunluðu yitirmek üzereydi. 

Bu arada Demirel'in hükümet kurma görevini Çiller'e deðil Mesut Yýlmaz'a vereceði yönünde haberler dolaþmaya baþladý Ankara'da. Erbakan da 18 Haziran 1997 günü bir basýn toplantýsý yaptý ve Yýlmaz'ýn kuracaðý bir hükümete hayýr oyu vereceðini açýklayan 278 milletvekilinin imzaladýðý bir belgeyi gazetecilere daðýttý.. 

Demirel, aslýnda görevi Çiller'e verecekti ama 28 Þubat'ýn mimarý generaller baský yapýnca Süleyman Bey de Yýlmaz'ý çaðýrdý ve hükümeti kurmasýný istedi. Rahmetli Erbakan konuyla ilgili "Sayýn Demirel kendi takdirini kullandý ve benim kanaatimce Türkiye'ye 15 yýl kaybettirdi" diyecekti sonralarý. 

DYP'de istifa depremi devam ediyordu. Çiller bir TV programýnda Demirel'i "Çankaya Darbesi" yapmakla suçladý. Baþbakan rahmetli Necmeddin Erbakan, yýllar sonra, her on yýlda bir olduðunca ABD'nin 28 Þubat'ta da devreye girdiðini söyleyecekti: 

"Bakýnýz bu belge 28 Þubat'ýn ne olduðunu gösteriyor. Bu belge, 1996 yýlýnda, ben baþbakan olduktan üç ay sonra ABD Dýþiþleri Bakaný Warren Christopher'in ABD Ankara Elçisi Grossman'a çektiði çok gizli kripto. Bakýnýz bakan elçiye ne diyor: 'ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Türk hükümetinin Baþbakan Erbakan'ýn düþünceleri doðrultusunda dýþ politikayý Batý'dan ayýrýp Arap ve Müslüman dünyasýna yönelmesinden büyük rahatsýzlýk duymaktadýr... Kanýmca TC'nin Ýran, Irak, Nijerya, Libya ve Sudan'la iliþkilerini ve baðlarýný güçlendirmesi bizim çýkarlarýmýzla örtüþmemektedir.... Tansu Çiller'in koalisyondan çekilmesi Erbakan'ý düþürür, ülkeyi genel seçime götürür. Bu seçimlerden de RP birinci parti olarak çýkabilir.... Türk askeriyesi bu sonucu engellemelidir. Bu konuyla ilgili hareket planýnýzý ve yorumlarýnýzý bekliyoruz.' Bakan bunu elçiye Ekim ayýnda yazýyor. Yani 28 Þubat'tan beþ ay önce. Bu beþ ayda gerekli hazýrlýklar yapýldý ve TC'nin son 20 yýldaki en baþarýlý hükümeti iþ baþýndan uzaklaþtýrýldý. Þu kitap Ankara Ticaret Odasý'nýn yaptýðý bilimsel bir incelemedir. Son yirmi yýlda kurulan yedi hükümetin çalýþmalarýný ölçmüþ ve en baþarýlý hükümetin Erbakan Hükümeti olduðunu açýklamýþtýr...."

Daha sonra Köstebek skandalý patladý! Ýçiþleri Bakanlýðý'nýn BÇG'yi bünyesinde barýndýran Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý'ný dinlediði, komutanlýðýn yaptýðý tüm telefon görüþmelerinin kayda alýndýðý yolunda Güven Erkaya bir açýklama yaptý. Ortalýk birbirine girdi, her kafadan bir ses çýkýyordu ki, Mesut Yýlmaz, Hüsamettin Cindoruk ve Bülent Ecevit'le bir araya gelerek Anasol-D hükümetini kurdu; tarih 13 Temmuz 1997'di. Bütün bunlar olurken RP'nin kapatýlmasýyla ilgili dava da sürüyordu. Dava sürecinde RP yazýlý, rahmetli Erbakan da üç gün boyunca sözlü savunma yaptýysa da kimseyi ikna edemedi. Ve RP "laikliðe aykýrý eylemlerin odaðý olarak 16 Ocak 1998'de kapatýldý; Erbakan ve 6 Refah Partiliye de beþ yýl siyaset yasaðý kondu..." (Son Darbe 28 Þubat M.A. BirandReyhan Yýldýz) 

Ancak millet 3 Kasým 2002 seçimlerinde, 28 Þubat döneminin Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Tayyip Erdoðan'ýn kurduðu AK Parti'yi 363 milletvekiliyle tek baþýna iktidara getirdi... Seçimlerde oylarý yüzde 21'den yüzde 1.5'a düþen Ecevit'se olayý çok güzel özetledi: "Bu kadarýný beklemiyordum; ama çok da yadýrgamadým. Biz hep birlikte 28 Þubat'ta intihar ettik!"