Soros DPI’yý buraya vekil mi býraktý, o süreç olmaz þekerim

Avrasya coðrafyasýndaki “renkli devrimlerin” mali destekçisi Soros’un Açýk Toplum Vakfý Türkiye’den gitme kararý almýþ. 

Olabilir. Ne demiþti Gazi Mustafa Kemal, 13 Kasým 1918 günü, iþgal donanmasýný izlediði Kartal istimbotunun güvertesinde yaveri Cevat Abbas Gürer’e?.. “Geldikleri gibi giderler…”(Saðolsun Cem Gürdeniz ve arkadaþlarýKartal Ýstimbotunu Kurtarma ve Yaþatma Platformu’nu kurup hurdayý eski gününe döndürdüler, Deniz Müzesi’ne teslim ettiler.)

Soros gider ama günümüzde, baþkasý hemen gelir. Anladýðýmýz kadarýyla yeni misafirimiz Londra merkezli Democratic Progressive Institute-DPI (Demokratik Geliþim Enstitüsü).

Ýrlanda, Kolombiya ve Filipinler gibi “iç çatýþmalar yaþamýþ” ülkelerin “çözüm süreçlerinden” geleceðe dönük kokteyl hazýrlamakla meþgul bir kurum bu, þu sýralar bir numaralý gündem maddeleri Türkiye. 

“Zor zamanlarda Türkiye’de iç diyaloðu desteklemek” baþlýklý iddialý bir program yürütüyorlar. Baðlantýsýnda “comparative study visit” diye de (karþýlaþtýrmalý çalýþma ziyaretleri) bir uygulamalarý var, yoðun program uyguluyorlar, baktým, Türkiye’nin ne kadar liberal yazarý, akademisyeni, hatta tüm partilerden milletvekilleri, imam hatip liseliler bile var bu programlarda. Tek tek yazmaya, sonrasýnda da ona buna laf yetiþtirmeye niyetim yok, meraklýsý kurumun  http://www.democraticprogress.org/ internet adresine girer, News/Media düðmesine týklar neler olmuþ/oluyor öðrenir. 

 

Bize Oslo demeyin de…

Bu toplantýlardan sonuncusuna, 22-23 Kasým’da Oslo’da “Çatýþma Çözümlerine Toplumsal Katýlým” baþlýðý ve “Akiller Heyeti Deneyimini Düþünmek” alt baþlýðýyla yapýlanýna biraz takýldým. Toplantýya “akiller heyetinden” Kadir Ýnanýr, Öztürk Türkdoðan, Ali Bayramoðlu, Mehmet Emin Ekmen, Prof. Vahap Coþkun, Yýldýray Oður, Ahmet Faruk Ünsal ve Abdurrahman Kurt ile gazeteci Ayþegül Doðan, Ufuk Uras, Prof. Sevtap Yokuþ, Raci Bilici, DPI Direktörü Kerim Yýldýz ve bu kurumun Türkiye temsilcisi Esra Elmas katýlmýþ. 

Neden böyle bir toplantý yapýldý, ne iþiniz var oralarda gibi komplocu gazeteciliðin peþinde olmam mümkün deðil, burasý demokrasi ülkesi, isteyen istediði toplantýyý yapar, görüþ de belirtir. 

Bu yazýyý ortaya çýkaran Ayþegül Doðan’ýn þu sözleri: (…) Bu tür etkinliklerin olasý yeni bir diyalog sürecine hazýrlýksýz yakalanmamak, barýþ ve çözüm ihtimalini her þeye raðmen gündemde tutmaya devam etmek amacý taþýdýðýný düþünmek mümkün. (Amerika’nýn Sesi Radyosu’ndan Hilmi Hacaloðlu’na yaptýðý açýklamadan) 

Kitabýn ortasýndan konuþalým: Yeni bir çözüm sürecine hazýrlýksýz yakalanmamak gibi bir kaygý yok, çünkü böyle bir daha olmayacak…

Eðer Ankara’da, “MHP ile Cumhur Ýttifaký bize oy kaybettiriyor” manevralarý tam zamanýnda püskürtülmüþ bir takým zevat, bu tür pazarlýklarýn içinde görünme kumpaslarý da planlýyorsa, geçiniz. Kumpascýlar gider, Cumhur kalýr..

 

Türkiye için çözüm tek zemindedir…

PKK, kayýtsýz-þartsýz ve en ufak bir soru iþaretine yol açmayacak þekilde silah býrakacak, o silahlarýn büyük bölümü betonlanýp gömülecek bir kýsmý da terörizme karþý kazanýlmýþ zafer anýtlarýnýn malzemesi olarak kullanýlacak…

Bunun dýþýnda bir çözümü konuþmuyoruz. 

Amerikan emperyalizminin ürettiði PKK üzerinden tehdidinin ortadan kalkmasýyla demokrasimiz tabii ki büyük hamle yapacaktýr, o dönemde bu ülkenin tüm insanlarý her þeyi de konuþacaktýr.

Yani… PKK silah býrakmadan, Irak ve Suriye’den bu ülkeye yönelmiþ Amerikan emperyalizminin açýk silahlý tehdidi ortadan kalkmadan yapacaðýnýz bütün o toplantýlar para, zaman kaybýdýr. 

Oslo, Belfast, Londra, hatta Bogota, Manila’da gidin toplanýn, toplanmýþken biraz gezin-görün, anladýðým kadarýyla DPI’da para biraz bol, iyidir, entelektüel yaþam için iyi bir tatmin zemini oluþur. 

Ama yaþamýn gerçekleri Kilis’te… Afrin’deki o büyük zaferden bu yana, insanlar evlerinde roket saldýrýsýz uyuyor, çocuklar roket korkusu olmadan okullarýna gidiyor. 

Anladýnýz siz beni ama anlamazlýktan geleceksiniz… 

Söyleyeceðim… Bizi yormayýn þekerim, o aradýðýnýz süreç, artýk burada olmaz…