Sorular ve mahkemeler

Bir mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak, Kim Milyoner Olmak İster yarışmasındaki bir sorunun hatalı olduğuna karar vermiş.

Önce soruyu yazayım,

“Aşağıdakilerden hangisi bir hayvan değildir” diye sorulmuş.

Yarışmacı “yakamoz” cevabını verip elenmiş.

Mahkeme bilirkişi atamış, o da “yakamoz hayvan değil protista sınıfına giren tek hücreli canlı zaten yakamoz da olaya verilen ad” deyince hem çarkıfelek hem de yakamoz hayvan değildir diye davacı haklı bulunmuş.

İlginç ve tüm yarışma programlarını etkileyecek bir karar...

***

Çok uzun yıllar önce bu tür yarışmalara soru hazırlamıştım, sıkıntıyı anladım, anlatayım. Bu tür yarışmalarda 3 tür soru vardır.

Birinci tür sorular en fazla kullanılan kolay sorulardır.

Genellikle ilk 3 soru bu sorulardan gelir.

Ortalama bir gazete okuyucunun yanıtını bilebileceği sorulardır bunlar....

***

İkinci grup soru işi ciddiye bindiren sorulardır, davalık olan soru da işte böyle bir soru. Bu tür sorularda yarışmacı genellikle 2 seçenek arasında kalır.

Muhakeme yeteneğinin de önemli olduğu sorulardır bunlar.

Çarkıfelek’in ne olduğunu bilirseniz yakamoz seçeneği üzerinde durmanıza gerek kalmaz.Yarışmacılar en çok bu noktada bocalar zira süre baskısı ve heyecan muhakemeyi zorlaştırır.

***

Son grup sorulara gelince onlar çok nadir kullanılan sorulardır.

Finaldeki son 3 soru olarak düşünebiliriz bu soruları.

Muhakeme, şık eleme falan mümkün olmaz zira soruyu hazırlayanlar mutlaka bir ansiklopedinin en zorlu maddelerinden birini seçerler.

Buna rağmen en çok uğraşılan soru bu değildir. Hazırlayanlar en çok kolay ve orta zorluktaki soruların eki ve şıklarıyla uğraşırlar.

Mesela davalık olan soruda “hayvan değildir” yerine “canlı değildir” diye sorulsa sıkıntı olmayacaktı

***

Yarışma programları gelecekte daha da popüler olacak.

İyi sunucu ya da yarışmacıdan çok iyi soru yarışmanın kaderini belirler zira ekran başında olan insanlar da kendi bilgilerini sına- mak isterler.

Herkes oyunu oynarsa kazanırsınız aksi takdirde reyting alamazsınız. O yüzden soruları internet arama motorlarına güvenmeden, şıkları ve soru ekini didikleyerek yazmak gerekir...