Yaþadýðýmýz pek çok fiziksel hastalýðýn temelinde psikolojik sorunlar var. Okuyucularýmýzdan bu yönde gelen sorularýn yanýtýnda bu hastalýklarýn çözümünü de öðreneceksiniz.
Ruh saðlýðý, kiþinin kendisiyle ve diðer insanlarla bir uyum ve denge içinde olmasýdýr. Bu uyumun sýnýrlarý çok keskin deðil, deðiþken ve belli ölçülerde de esnektir. Ancak yaþadýðýmýz sürece günlük yaþadýðýmýz stres, çocukluk dönemine ait travmalar, saðlýksýz yaþam gibi pek çok etmen ruh saðlýðýný tehdit ediyor.
Önce çözüme odaklanýn
Bu durumda kiþi çevresiyle sorunlar yaþýyor, fiziksel rahatsýzlýklar ortaya çýkýyor ve var olan rahatsýzlýklarýn da artýyor. Kiþi olumlu düþündükçe, ruh saðlýðýnýn düzelmesine paralel olarak diðer sorunlarý da düzelmeye baþlýyor. Bu nedenle, moral çok önemlidir. Kiþi her sorunun bir çözümünün olduðunu bilirse, karþýlaþtýðý sorunlarý kafasýnda büyütmek yerine çözümüne odaklanacaktýr. Bugün bazý okuyucularýmýn yönelttiði sorularý yanýtlayarak çözüm önerisisi getiriyorum. Sýk karþýlaþtýðým bu sorular çoðu kiþinin sorunun çözümünü öðrenmesine destek olacak. ?
Merhaba sayýn hocam 18 yaþýndayým, webtasarým web yazýlým iþleriyle uðraþýyorum. Sürekli bilgisayar baþý iþ olduðu için birden bire demeyelim de yalan söylemiþ olurum kilo almaya baþladým. 70 kg’dan 110’a fýrladým sonra tekrar 100’e indim þu nda da bu kilodayým. Boyum 1.78 iri yapýlý vaziyetteyim. Hocam benim nasýl bir yol izlemem lazým. Çevremden sürekli ayný tepkileri almak benim moralimi bozuyor. Yardým amaçlý size danýþmak istedim.
CEVAP Yeme konusundaki sorunlarýn ve obezitenin altýnda hareketsizlik ve aþýrý yemenin yanýnda psikolojik faktörler de yer almaktadýr. Yeme stresin ve yaþadýðýmýz olumsuz deneyimlerin yarattýðý duygusal boþluklarý doldurmak amacýyla da kullanýlan bir davranýþtýr. Ýnsanlar birçok diyet programýna girerler, ancak ruhsal faktörleri göz önünde bulundurmadýklarý için zayýflamayý baþaramazlar. Eðer kilo ve yeme sizin için bir ruhsal sorun haline geldiyse ve bundan dolayý bir eksiklik düþüncesi söz konusu olduysa psikolojik yönelimli obezite programýna girmenizi tavsiye ederim. Hem obezite ruhsal sýkýntýya hem de ruhsal sýkýntý obeziteye sebep olur. Bu kýsýr döngüyü ruhsal destekle ortadan kaldýrabilmek mümkündür.
Hayýrlý günler. Hamile olan bir arkadaþýmýn þu an üç buçuk yaþýnda olan oðlu altýný ýslatmaya ve kakasýný kaçýrmaya baþladý. Fizyolojik bir problemi yok. Yoðun itirazlar da gösteriyor. Annesinin ne yapmasý ve nasýl yaklaþmasý gerekir?
CEVAP Halen baðlanma döneminde olan çocuk için yeni bir kardeþin doðumu oldukça travmatik olabilir. Burada çocuðun uygun þekilde kardeþe hazýrlanmasý, belirsizliðin giderilmesi ve çocuðun yaþýna uygun olarak bilgilendirilmesi önemlidir. Bazý çocuklar annelerini hastanede gördükleri için tepki verirken kimileri aniden gelen bu kardeþe tepki verebilir. O nedenle çocuðun asýl ihtiyacýný ve varsa korkusunu anlamak önemlidir. Sevgi ve zamanýn bölünmesi de baþlý baþýna bir neden olabilir. Burada çocuða sürekli kardeþini seviyor musun diye sorulmasý, buna zorlanmasý, gelen ziyaretçilere kardeþini çok seviyor ya da kýskanýyor diye vurgulanmasý, kardeþin bakýmý ile ilgili ‘Abi oldun abla oldun’ diyerek zorlanmasý, düþürür zarar verir diye kardeþten uzak tutulmasý gibi bir çok davranýþ çocuðun duygularýný yadsýmak olacaðýndan durumu zorlaþtýracaktýr. Çocuða bu süreçte kardeþini hemen sevmesi gerekmediðini zamanla ona alýþacaðýný söylemek, abla/abi olarak avantajlarýný hatýrlatmak (sen daha önce geldin, ilk göz aðrýmýzsýn, daha çok kýyafetin, oyuncaðýn var, beraber daha çok vakit geçirdik, daha çok resmin var vb..), bazý kararlarda ona insiyatif vermek, kardeþine oyuncak seçmek, ismi hakkýnda fikrini sormak, evdeki yemekleri seçmesine haftada bir gün izin vermek oldukça faydalýdýr. Ve tabi ki ne olursa olsun anne ve baba ile ayrý ayrý her gün en az 30 dakika baþbaþa kardeþ, televizyon, telefon ve baþkalarý olmaksýzýn vakit geçirmek çocuðun anne babasýnýn sevgisini kaybettiði kaygýsýný azaltýp duruma adapte olmasýný kolaylaþtýracaktýr.
Adnan Bey bir buçuk yýldýr fibromiyalji hastasýyým. Kronik aðrý çekmekten korku, gelecek kaygýsý, derin uyku uyuyamama, ani yorgunluk, acelecilik, tahammülsüzlük sersemlik hissi v.s. yakýnmalarým var tedavi olmak istiyorum. Bir de neden depresif insanlar aðrý çeker?
CEVAP Fibromiyalji sebebi tam olarak ortaya konabilmiþ bir rahatsýzlýk deðildir. Ancak biz klinikte geçmiþ travmalarla çok yakýn bir iliþkisi olduðunu görüyoruz. Beyin sýkýntýlarýný bazen bedensel olarak dile getirir. Maskeli depresyonda da benzer þikâyetler söz konusu olabiliyor. Sizin durumunuza gelince fibromiyaljiyle birlikte uykusuzluk, yorgunluk, acelecilik, korku, gelecek kaygýsý gibi þikâyetlerin olmasý depresyonu ve beraberinde geçmiþ olumsuz yaþantýlarýn olabileceðini çaðrýþtýrýyor. Travma yönelimli bir terapi programýnýn size çok faydasý olacaðýný düþünüyorum. Deneyimlerimiz fibromiyalji hastalarýnýn EMDR ve travma terapisinden büyük fayda gördükleri yönündedir.