Sorular ve sorunlar

Yaşadığımız pek çok fiziksel hastalığın temelinde psikolojik sorunlar var.  Okuyucularımızdan bu yönde gelen soruların yanıtında bu hastalıkların çözümünü de öğreneceksiniz.

Ruh sağlığı, kişinin kendisiyle ve diğer insanlarla bir uyum ve denge içinde olmasıdır. Bu uyumun sınırları çok keskin değil, değişken ve belli ölçülerde de esnektir. Ancak yaşadığımız sürece günlük yaşadığımız stres, çocukluk dönemine ait travmalar, sağlıksız yaşam gibi pek çok etmen ruh sağlığını tehdit ediyor.

Önce çözüme odaklanın

Bu durumda kişi çevresiyle sorunlar yaşıyor, fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkıyor ve var olan rahatsızlıkların da artıyor.  Kişi olumlu düşündükçe, ruh sağlığının düzelmesine paralel olarak diğer sorunları da düzelmeye başlıyor. Bu nedenle, moral çok önemlidir. Kişi her sorunun bir çözümünün olduğunu bilirse, karşılaştığı sorunları kafasında büyütmek yerine çözümüne odaklanacaktır. Bugün bazı okuyucularımın yönelttiği soruları yanıtlayarak çözüm önerisisi getiriyorum. Sık karşılaştığım bu sorular çoğu kişinin sorunun çözümünü öğrenmesine destek olacak. ?

Merhaba sayın hocam 18 yaşındayım, webtasarım web yazılım işleriyle uğraşıyorum. Sürekli bilgisayar başı iş olduğu için birden bire demeyelim de yalan söylemiş olurum kilo almaya başladım. 70 kg’dan 110’a fırladım sonra tekrar 100’e indim şu nda da bu kilodayım. Boyum 1.78 iri yapılı vaziyetteyim. Hocam benim nasıl bir yol izlemem lazım. Çevremden sürekli aynı tepkileri almak benim moralimi bozuyor. Yardım amaçlı size danışmak istedim.

CEVAP Yeme konusundaki sorunların ve obezitenin altında hareketsizlik ve aşırı yemenin yanında psikolojik faktörler de yer almaktadır. Yeme stresin ve yaşadığımız olumsuz deneyimlerin yarattığı duygusal boşlukları doldurmak amacıyla da kullanılan bir davranıştır. İnsanlar birçok diyet programına girerler, ancak ruhsal faktörleri göz önünde bulundurmadıkları için zayıflamayı başaramazlar. Eğer kilo ve yeme sizin için bir ruhsal sorun haline geldiyse ve bundan dolayı bir eksiklik düşüncesi söz konusu olduysa psikolojik yönelimli obezite programına girmenizi tavsiye ederim. Hem obezite ruhsal sıkıntıya hem de ruhsal sıkıntı obeziteye sebep olur. Bu kısır döngüyü ruhsal destekle ortadan kaldırabilmek mümkündür.

Hayırlı günler. Hamile olan bir arkadaşımın şu an üç buçuk yaşında olan oğlu altını ıslatmaya ve kakasını kaçırmaya başladı. Fizyolojik bir problemi yok. Yoğun itirazlar da gösteriyor. Annesinin ne yapması ve nasıl yaklaşması gerekir?

CEVAP Halen bağlanma döneminde olan çocuk için yeni bir kardeşin doğumu oldukça travmatik olabilir. Burada çocuğun uygun şekilde kardeşe hazırlanması, belirsizliğin giderilmesi ve çocuğun yaşına uygun olarak bilgilendirilmesi önemlidir. Bazı çocuklar annelerini hastanede gördükleri için tepki verirken kimileri aniden gelen bu kardeşe tepki verebilir. O nedenle çocuğun asıl ihtiyacını ve varsa korkusunu anlamak önemlidir. Sevgi ve zamanın bölünmesi de başlı başına bir neden olabilir. Burada çocuğa sürekli kardeşini seviyor musun diye sorulması, buna zorlanması, gelen ziyaretçilere kardeşini çok seviyor ya da kıskanıyor diye vurgulanması, kardeşin bakımı ile ilgili ‘Abi oldun abla oldun’ diyerek zorlanması, düşürür zarar verir diye kardeşten uzak tutulması gibi bir çok davranış çocuğun duygularını yadsımak olacağından durumu zorlaştıracaktır. Çocuğa bu süreçte kardeşini hemen sevmesi gerekmediğini zamanla ona alışacağını söylemek, abla/abi olarak avantajlarını hatırlatmak (sen daha önce geldin, ilk göz ağrımızsın, daha çok kıyafetin, oyuncağın var, beraber daha çok vakit geçirdik, daha çok resmin var vb..), bazı kararlarda ona insiyatif vermek, kardeşine oyuncak seçmek, ismi hakkında fikrini sormak, evdeki yemekleri seçmesine haftada bir gün izin vermek oldukça faydalıdır. Ve tabi ki ne olursa olsun anne ve baba ile ayrı ayrı her gün en az 30 dakika başbaşa kardeş, televizyon, telefon ve başkaları olmaksızın vakit geçirmek çocuğun anne babasının sevgisini kaybettiği kaygısını azaltıp duruma adapte olmasını kolaylaştıracaktır.

Adnan Bey bir buçuk yıldır fibromiyalji hastasıyım. Kronik ağrı çekmekten korku, gelecek kaygısı, derin uyku uyuyamama, ani yorgunluk, acelecilik, tahammülsüzlük sersemlik hissi v.s. yakınmalarım var tedavi olmak istiyorum. Bir de neden depresif insanlar ağrı çeker?

CEVAP Fibromiyalji sebebi tam olarak ortaya konabilmiş bir rahatsızlık değildir. Ancak biz klinikte geçmiş travmalarla çok yakın bir ilişkisi olduğunu görüyoruz. Beyin sıkıntılarını bazen bedensel olarak dile getirir. Maskeli depresyonda da benzer şikâyetler söz konusu olabiliyor. Sizin durumunuza gelince fibromiyaljiyle birlikte uykusuzluk, yorgunluk, acelecilik, korku, gelecek kaygısı gibi şikâyetlerin olması depresyonu ve beraberinde geçmiş olumsuz yaşantıların olabileceğini çağrıştırıyor. Travma yönelimli bir terapi programının size çok faydası olacağını düşünüyorum. Deneyimlerimiz fibromiyalji hastalarının EMDR ve travma terapisinden büyük fayda gördükleri yönündedir.