Sorularla takıntılar

Takıntı hastalığı birdenbire de başlayabilir, yaşanılan sıkıntılı bir olaydan sonra da ortaya çıkabilir. Ancak temelinde ne olursa olsun takıntılar tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürür.

Obsesyon (saplantı); saçma ve mantık dışı bulunmasına rağmen kişinin isteği dışında ısrarlı ve zorlayıcı bir şekilde aklına gelen yineleyici düşüncelerdir.  Başlangıçta hastalar saplantı ve zorlantılarını gizlemeye çalışır. Sorunu kendi çabalarıyla yenebileceklerini düşünürler. Genellikle yaşam kaliteleri ciddi şekilde etkilenmeye başladığında ve çevresindekilerin de bıkıp usanmasından sonra psikiyatristlere başvururlar.  

SORU: Kendimi dinlemekten kurtulamıyorum gitmediğim doktor kalmadı. Sorunum sol goğsümde ağrı ile başladı. Bir iş yapacağım zaman, bir sıkıntı ya da yanımda biri hastalıktan bahsetttiği zaman aynı şikayetler başlıyor. Geceleri ağrıdan sıkıntıdan kalbimin sesinden uyuyamayıp acillere koşup diyazem iğneleri oluyorum. İşin tuhafı çalışırken ağır iş yaparken benden iyisi yok. Kendimle kalınca sorun başlıyor.  

CEVAP: Probleminizin nedenlerini ayrıntılı bir şekilde analiz etmek gerekiyor. Hastalık ve ölüm kaygıları geçmişte sindirilmemiş olarak kalan bazı olaylarla ilgili olabilmektedir. Bu durumda EMDR terapisi gibi bir psikoterapi yöntemi iyi sonuçlar vermektedir. Psikoterapi konusundaki bir uzmana başvurmanızı ve ayrıntılı bir değerlendirme sürecine girmenizi tavsiye ederim.

SORU: Bende obsesyon ve ansiyete var ve 7 yıldır tedavi görüyorum ama hamile kalmak istediğim için ilaçları bıraktım ve 3 aydır kullanmıyorum ve şu anda 2 aylık hamileyim ve bu hamilelik sürecinde obsesyonlarim çok arttı. Ben bende birşeymi var diye asırı  endişeliyim. Uyku düzenim yok, ne yapmam lazım?

CEVAP: Obsesyonların temelinde çoğu zaman sindirilmemiş rahatsız edici anılar bulunmaktadır. Bu anılar EMDR terapisi ile ele alındığında obsesyonlarında dolaylı olarak ortadan kalktığı görülebilmektedir. Sizin durumunuzda ayrıntılı bir değerlendirme yapmadan bir şey söylemek zor ancak bir psikoterapi desteği almanız ilaçsız geçirdiğiniz bu hassas dönemi en iyi şekilde atlatıp anneliğe hazırlık sürecinde kendinizi  iyi hissetmenizi ve rahatlamayı öğrenmenizi sağlayabilir.