Sorulması gereken sorularla: Sneijder!

Soru 1: G.Saray’a gelmeden önce uzun bir süre sergilediği isteksizlik, naz ve işi yokuşa sürme gayreti; doğru muydu?

Doğru değildi ama, anlaşılabilir bir şeydi. Daha önce Avrupa’nın dev takımlarında oynamış biri olarak, daha alt kategorideki bir ülkenin takımına gitmeyi başlarda hazmetmemiş olabilir.

Bu durum, ona bir ölçüde hak veriyor. Kendisine düşünme payı ayırması, suçlanılacak bir şey değildir.

***

Soru 2:  Gelişinde bu kadar naz yapan ve ince eleyip sık dokuyan bir futbolcunun; G.Saray taratarları tarafından kabullenişinde sorun çıkar mı?

Sneijder’in belli ölçüde tepki topladığı doğru... Kimi gruplar “Bu aşamadan sonra onu istemiyoruz” bile dediler. Ama bu tepki, kalıcı değildir. Çabuk sevgiye dönüşür. Sorun; Sneijder’in başarısız olduğunda ortaya çıkar. Gelişinde naz yaptığı takımında verimli olamazsa; baştaki ve sondaki iki tepki birleşir; getirenleri de birlikte götürür.

***

Soru 3: Gelmemek için bin dereden su getiren böyle bir oyuncunun transferinde, bu denli ısrarcı olmak doğru muydu?

“Beni istemeyeni ben de istemem” politikası; bazen haklı ve doğru olabilir. Ama bu konu biraz farklı. Ben olayı; G.Saray’ın almak istediği bir futbolcuda inatla ısrar edip, işi sonunda başardığı gerçeğinden bakıyorum. Bence G.Saray tuttuğunu kopardı... Bu açıdan bakıldığında; eleştirilmesi değil, takdir edilmesi gereken bir girişim.

***

Soru 4: Sneijder biraz yaşlı mı?

Hayır değil; tam aksine en olgun (Hatta ideal) yaş...Türkiye’deki yaşlı futbolcu algısı çok yanlış... Avrupa’da 36, 37 hatta 39 yaşında yeni transfer sözleşmesi yapan yığınla futbolcu var.

G.Saray’a ne zaman geldiği bile artık tarih öncesi bir zaman dilimi gibi sayılan Friedel; Premier Lig gibi gerçekten süper bir ligde, 40. yaşını kutlarken geçenlerde sözleşme yeniledi. Bu nedenle, Sneijder asla yaşlı bir futbolcu değildir.

***

Soru 5:  Sergen Yalçın’ın geçenlerde televizyonda söylediği gibi; Sneijder gerçekten “Yıldız falan değil” midir?

Kusura bakmasın ama, Sergen resmen saçmalamış... Bugün futboldan anlayan kime dünyanın en büyük 20 futbolcusunu yazdırırsanız yazdırın; Sneijder’i kesinlikle listenin içine alır. Ben ilk 5’e bile sokarım. Sneijder’li bir G.Saray, itibarına itibar katar.

***

Soru 6: Hollandalı futbolcu madem bu kadar önemli ve değerliyse; üst düzey kulüpler niye herhangi bir transfer girişiminde bulunmadı?

Birinci sınıf kulüpler, ara transferine itibar etmez. Onlar düzenve sistemlerini, önceden belirli ilkelere bağlar. Çarkın içine sonradan bir diş eklemek, yapmayacakları şeydir. Bu ilkeye bağlılık, G.Saray’a transfer avantajı sağladı. Hayırlı olsun!