Ýnsanoðlunun en büyük savunma aracý iletiþim ve diyalogdur. Duygularý biriktirmeyip uygun bir dille ifade etmek kadar insaný rahatlatacak ve motive edecek bir baþka davranýþ yoktur. Ýþte bazý insanlar çocukluktan itibaren duygularýný bastýrmayý öðrenirler ve sonuçta arzu edilmeyen davranýþ özellikleri geliþir. Bunlardan biri de Pasif Agresif Davranýþtýr.
Özellikleri nelerdir?
Þu tür yakýnmalar: “Ýþyerindekilerin istekleri karþýsýnda kendimi aðýr bir yük altýnda hissediyorum, kendimi çok yorgun hissediyorum, Hep yanlýþ anlaþýlýyorum, bana deðer verilmiyor.”
-Kýzgýnlýk, piþmanlýk duygularý
-Sorunlarla yüzleþmekten kaçma
-Kýzgýnlýklarýný, kýrgýnlýklarýný direkt ifade etmek yerine dolaylý yollarý tercih etmek
-Her an hayal kýrýklýðýna uðrayabile cekleri kaygýsý taþýmak
-Çaresizlik düþünceleri
-Kendini deðersiz hissetme
-Deðerinin verilmediðini, haksýzlýða uðradýðýný, yanlýþ anlaþýldýðýný, þanssýz olduðunu düþünme
-Ýþler istediði gibi gitmediðinde öfkelenme, Somurtma, muhalif olma
-Ýþbirliði içine girmeme
-Otorite figürü tarafýndan verilen iþleri sürekli erteleme, unutma
-Otoriteyi sürekli eleþtirme ve küçümsemeye çalýþma
-Saldýrgan ve öfkeli davranýþla da bulunurken bir taraftan da piþmanlýk duyma
-Bezgin ve yorgun hissetme
-Gelecek ile ilgili kaygýlanma
Yapýlan çalýþmalarda, bu davranýþ örüntüsünün çocukluklarýnda aileleri tarafýndan ihmal edilen, ailelerinin kararsýz davranýþlarýna maruz kalan, çaresizlik düþünceleri ile büyüyen, depresif kiþilerde geliþtiðini gösteriyor. Bu kiþiler kýzgýnlýklarýný ifade edemeyip biriktirmekte ve ilerleyen dönemlerde pasif agresif yollara baþ vurmaktadýrlar. Örneðin, yöneticisi bir þey yapmasýný istediðinde bu iþi erteler, yanlýþ yapar ya da dosya sürekli önünde açýk durur. Olumsuzluklarý, sorunlarý baþkalarýna yansýtma eðilimi gösterirler. Bu nedenle sorunlarla baþa çýkmaya çalýþmak yerine sorunlarýnýn baþkalarýndan kaynaklandýðýna odaklanýrlar. Baðýmlýlýk ve giriþimcilik arasýnda kararsýzlýk yaþarlar.
Tedavisi mümkün
Kiþinin duygu, düþünce, davranýþ ve alýþkanlýklarýný deðiþtirmek için uzun süreli psikoterapi programý uygulanmalýdýr. Terapide, kökleþmiþ davranýþlar, olaylara yaklaþým ve bakýþ açýlarý, iliþki dinamikleri ele alýnýr. Geçmiþte yaþanan ve hala kiþiyi etki altýnda býrakan travmalar tespit edilip etkisizleþtirilir. Kiþinin tedaviye gönüllü olarak gelmesi, çaba sarf etmesi, sorunlarýn sorumluluðunu üstlenmesi durumunda iyileþme süreci biraz daha kýsa zaman almaktadýr.