Sorunlarý çözmek

Dünyadaki büyük deðiþimin önemli bir safhasýndayýz ve ülkemizin yeni dengede önemli rol alacaðýný söylüyoruz. Avrupa’nýn batýsýnýn ABD, doðusunun SSCB kontrolünde olduðu eski düzen yýkýlmýþtýr ve yeni düzende Avrupa’nýn bir bütün olacaðýný ve bir gücün kontrolüne girmek yerine ittifaký tercih edeceðini düþünüyoruz. Çin dünyadaki yeni güç ve bir süre sonra ABD’nin Çin’in gerisinde kalacaðýný  düþünen çok kimse var. Eðer yeni düzende ABD ve Rusya birlikte olursa Avrupa’nýn Çin ile beraber hareket edeceði söylenebilir. Avrupa’nýn Soðuk Savaþ döneminde ABD ile dost olduðu bir senaryodur. Ýkinci Dünya Savaþý’ndan önce en büyük güç dediðimizde ABD akla gelmezdi. Bu savaþta Avrupa çok zarar gördü ve zayýfladý. ABD savaþýn içinde deðildi, sadece askerleri savaþýyordu ve tahrip olmayan ekonomik alt yapýsý gücünü artýrdý ve Avrupa’nýn ihtiyaçlarýný karþýladý. Avrupa’nýn ABD’nin kontrolünü kabul etmekten baþka seçeneði yoktu. Bu duruma herkes bir ittifak olarak baktý ama Avrupa ekonomisi düzelip devletleri güçlendikçe ABD’nin kontrolü zayýfladý. Yavaþ yavaþ iki güç arasýnda ekonomik ve siyasi rekabet baþladý.

Çin ekonomik olarak büyüdü. Teknolojiye büyük önem verdiði için silah üretimini saðladý. Çin ekonomisinde halkýn tüketimi az, tasarruflar çok yüksek düzeydeydi. Bu tasarruflar bir yandan ABD içine yerleþirken diðer yandan küresel sermayenin yapýsýný oluþturdu. Bu sermayenin bir bölümünü ABD kullanýyordu ama bu ona güç katmýyor aksine Çin’e baðýmlý hale getiriyordu. Küresel sermaye baþta Ýngiltere olmak üzere hem Avrupa ülkelerini destekliyor hem de onlarýn kullandýðý araç oluyordu.

***

Türkiye hangi bloðun yanýnda olursa inanç, kültür ve mesafe açýsýndan Ortadoðu’nun bu bloða katýlmasýný saðlar. Türkiye giderek ekonomik, teknolojik, kültürel yönden geliþir, kapýlarýný Ortadoðu halklarýna açarsa hem onlarýn mutluluðunu saðlar hem de bir güç odaðý olur. Bu alandaki baþarýsý bencil olmamak ve çevrenin sorunlarýný çözmekle onlara destek olmakla mümkündür.

Þu sýrada enerjinin petrolle saðlanmasý bu bölgenin önemini artýrýyor. Ancak bu sürecin sonsuza kadar devam etmeyeceði ve alternatif enerji kaynaklarýnýn kullanýlacaðý söylenebilir. Bu açýdan her ülke gücünü yeniliklerden almalý ve teknolojik açýdan geliþmiþ ülkelerin arkasýna düþmemelidir. Þu sýrada bizim sadece günlük olaylarla ve manevi açýdan birlikte olma çabamýzýn geçici olduðunu göreceðiz. Diðer ülkeler giderek daha geliþmiþ teknolojiler kullanacak, okullarýnýn kapýlarýný iyi eðitim vermek üzere bölge gençlerine açacaktýr. Yani birliktelik sadece belli zamanlarda ve o günün þartlarýna göre oluþmaz. Her geçen gün dünyayý yeniden þekillendirir ve biz bu þeklin ya yapýcýsý ya da en önce uyum saðlayaný olmalýyýz.

Osmanlý devleti övünülecek bir yapýya sahipti ama yine ona benzemeye çalýþmak, yýkýlmayý istemektir. O belli þartlarýn güçlü bir devletiydi. Þartlar deðiþince, Osmanlý uyum saðlayamadý. En büyük savaþ gemisi Bizim Yavuz adýný verdiðimiz gemiydi ve Almanya’da yapýlmýþtý. Diðer alanlarda da teknolojik geriliðimiz vardý. Biz onunla övüneceðiz ama benzemeye çalýþmayacaðýz.