ABD ile Rusya’nýn çatýþmasýnýn kurbaný olan Ukrayna’nýn son durumunu gözden geçirirsek, meselenin çözümden daha ziyade, uzun vadeli çözümsüzlüðe sürüklenen bir durumu söz konusudur.
Ukrayna; Donetsk ve Lugansk’ýn özerkliðini tanýyacak gibi durmuyor. Rusya ise kendi garantisi için bu özerklikte ýsrar ediyor. Rusya, umursamaz tavrýyla hiç de þaþýrtmýyor.
ABD’nin hedefindeki plan, Rusya’nýn tahayyülündeki planlarla örtüþmüyor.
Rusya; Ukrayna’nýn, ABD’nin sýnýrdaki bekçisi olmasýna asla izin vermeyecek. Bu ise hep uçlarda dolaþan ABD ve Rusya politikalarýnýn sadece Ukrayna’nýn belasý olacaðýnýn iþaretidir.
Minsk; Almanya ve Fransa liderlerinin, Ukrayna ile Rusya Devlet Baþkanlarýný bir araya getirme çabasýnýn ise sonuç vereceðini beklemek zaman kaybýndan baþka bir þey deðildir.
ABD, Avrupa ile Rusyanýn iliþkilerinin düzelmesini de istememektedir. Rusya bu durumda, Avrupa’yla iliþkileri normalleþtirme isteðini fiilen göstermekte. Zira Avrupa da, bu durumdan memnun. Lakin ABD’den çekindiði de aþikardýr.
Rusya, ABD’nin aradan çekilmesini, meselenin Avrupa sorunu olduðunu, çözümün de Rusya dahil Avrupa ülkelerinin iþtiraki ile çözülmesi tezini iþlemekte.
Rusya medyasý, ABD’nin kendini beðenmiþ tarzýnýn Avrupa’yý felakete sürüklediði analizini de topluma empoze etmektedir.
Bu suçlamalar devam etmekte, lakin bölgedeki insan ölümleri durmamaktadýr.
Minsk görüþmesinin, ABD’nin müdahelesi çekilmez ise görüþmelerin sonuca varmasý þimdilik gözükmemektedir.
Bu arada Avrupa’nýn son diktatörü olarak tanýmlanan Belarus Devlet Baþkaný Lukaþenko için kendisine yönelik suçlamalardan arýnma fýrsatý olarak deðerlendirilmekte görüþünün Minsk’te gerçekleþmesi. Lukaþenko ev sahipliði konusunda bayaðý baþarýlý performans sergiledi diyebiliriz. Paraþenko ile Putin’in görüþmesindeki vücut dili ise ayrýca yorum ister. Paraþenko’nun Putin’e nefret dolu bakýþlarý, aslýnda görüþmenin sonucuyla ilgili yorumlarýn özünü oluþturmaktadýr. Bu aslýnda Ukrayna’lýlarýn Rusya’ya bakýþlarýnýn bir nevi göstergesiydi.
Lugansk ve Donetsk’in özerklik isteði, Rusya için önem arz ediyor. Rusya bu durumdan asla vazgeçmeyecek. Bu sorun uzun vadeli çözümsüzlüðe sürüklenecek ise, Karabað meselesinde olduðu gibi savaþý vazgeçilmez hale getirecek. Avrupa için bu durum, felaketin ta kendisidir. Sýnýrýnda asla savaþ istemeyen Avrupa, çözümsüzlük olsa bile savaþýn durdurulmasýný arzulamaktadýr. Bu ise Rusya için de geçerli bir durum. Ukrayna açýsýndan ise, felaketin baþlangýcý. Ukrayna eðer Donetsk ve Lugansk meselesini bu kadar Batý desteðine raðmen þimdi çözemez ise uzun vadede meselenin çözülmesi mümkün gözükmüyor. Ukrayna bunun farkýnda. Bu durumun rafa kaldýrýlmasýnýn, Ukrayna’nýn ülke bütünlüðünün parçalanmasý anlamýna geldiðini biliyor. Paraþenko’nun görüþme sonrasý sonuçlarla ilgili olumsuz beyanda bulunmasý da bunun ispatýdýr.
ABD’nin, Rusya’ya kuzeye sýkýþtýrmasý ters tepmektedir. Rusya yumuþama yerine daha da sertleþmektedir. Zaten Amerika’lýlarýn en büyük sorunu budur. Geldikleri bölgeyi jeo-stratejik boyutta deðerlendirirken, sosyolojik açýdan anlamak istemiyorlar veya bunu önemli bulmuyorlar. Sosyolojik olarak dokusunu öðrenmediðin coðrafyayý sadece jeo-stratejik menfaat noktasýndaki yorumun sonu, Ukrayna örneðinde olduðu gibi duvara çarpmakla sonuçlanýr. Tabii, eðer ABD için Ukrayna’nýn ülke bütünü mesele önem arz ediyorsa!
Meþhur Ukrayna’lý ulusal þair, milli kahraman ve düþünür Taras Þevçenko’nun meþhur “Vasiyet” þiiri vardýr. Okuldayken edebiyat dersinde görmüþtük. Hatta en yüksek not bile almýþtým, þiiri ezberden ve Þevçenko’nun ruhunu yansýtabildiðim için;
Öldüðümde bana bir mezar kazýn
Yüksek bir tepede bir dað baþýnda
Öyle bir yerde ki
Görünsün
Yalnýz o güzel Ukrayna...
Onun taþýnda
Onun tarlasýnda
Onun çölünde
Ben öldükten sonra göreyim neler var.
Þevçenko’nun tarif ettiði, o güzel Ukrayna’nýn tarlasýnda daðýnda þimdilik ne yazýk ki gözyaþý hakim.
Devletlerin menfaatlerinin kurbaný durumundaki Þevçenko’nun tarif ettiði Ukrayna’yý yeniden bütün ve mutlu görmek arzusuyla...