Geçtiðimiz gün AK Parti’nin 16. Kuruluþ yýl dönümünü kutladýk. Çalýþma hayatýnda AK Parti hükümetleri döneminde çok önemli düzenlemeler ve deðiþiklikler yapýldý. Elbette bu deðiþikliklerde ve çalýþma ve yaþam koþullarýnýn iyileþtirilmesinde Cumhurbaþkanýmýz Sn. Recep Tayyip Erdoðan’ýn ve Ak Parti’nin devrimci yapýsýnýn önemli bir etkisi var.
Bu vesileyle biz de bugün son yýllarda yapýlan deðiþiklikleri yazalým ve tarihe bir pencere açalým istedik.
1- Sosyal Güvenlik Reformu öncesinde saðlýktan yararlanmak için 4/a yani SSK’lýlarýn 90 gün, eþ ve çocuklarý içinse 120 gün, 4/b yani Bað-Kur’lularýn 240 gün prim süresini doldurmalarý gerekiyordu. Üstelik SSK sigortalýlarý sadece SSK hastanelerinde ilkel koþullarda tedavi olabiliyor, özel hastanelerden yararlanmalarý da neredeyse imkansýzdý. Býçak parasý veya hekimin muayenehanesinde muayene ücretini vermeyenlerin tedavi olmalarý þansa kalmýþken, ayný þekilde býçak parasý verilmeyen hastalarýn ameliyatlarý için de 3-5 yýl sonrasýna gün veriliyordu. Þanslý olup muayene olanlarý ise ikinci bir çile bekliyordu; uzun kuyruk ve bekleme sonrasýnda SSK eczanesinden kaðýt torbada taneyle ilaç almak!
2- Yine Bað-Kur’lularýn durumu ise daha da vahimdi, tedavi olmak ayrý bir dert, ilaç almak ayrý bir dertti. Bir çok eczanenin camýna Bað-Kur’luya ilaç verilmediði kocaman harflerle yazýlýyordu.
3- Artýk 30 gün sigorta primi ödeyen herkes saðlýktan eþit þekilde yararlanabiliyor. Toplumun tüm kesimleri saðlýk kapsamýna alýndý, saðlýða ulaþma, özel saðlýk hizmetlerinden yararlanma kolaylaþtý. Eskiden özel hastanelerden yararlanamayan sigortalýlara özel saðlýk kuruluþlarýnýn kapýsý açýldý ve eczanelerden ilaç alýnmasý saðlandý. Hem özel sektör büyüdü ve yüksek kalitede hizmet vermeye baþladý, hem de vatandaþlarýmýzýn saðlýk sorunlarý çözüme kavuþturuldu. Býçak parasý tarih oldu, 5 yýl sonraya ameliyat veya röntgen çekme randevusu verilmesi devri bitti.
4- Yine ülkemizin önemli kurumlarý olan SSK, Bað-Kur ve T.C. Emekli Sandýðý SGK çatýsý altýnda birleþtirildi. Sigortalýlarýn eþit haklara sahip olmasý saðlandý.
5- Anne-babanýn prim borcu bulunsa veya sosyal güvencesi olmasa dahi 18 yaþýn altýndaki çocuklara devlet tarafýndan saðlýk yardýmý verilmeye baþlandý.
6- Eczanelerden ilaç alýnmasý, referans ilaç fiyat politikasý sonucunda ilaç fiyatlarýnýn ucuzlatýlmasý saðlandý.
7- Tüm vatandaþlarýn özel hastanelerden yararlanabilmesinin önü açýldý.
8- Özel hastanelerden alýnan raporlara geçici iþ göremezlik ödeneði verilmeye baþlandý.
9- Türkiye, özel hastanelerin yatýrýmlarý sonucunda yabancýlar için saðlýk turizmi geliþti.
10- Ýþ-Kur yeniden yapýlandýrýlarak çalýþma hayatýnda istihdam piyasasýnda daha aktif rol almaya baþladý. Yüzlerce alanda mesleki eðitimler verilmeye ve iþsizlerin meslek sahibi olmalarý saðlandý. Gerçekten Türkiye Ýþ Kurumu son yýllarda çok önemli projeleri hayata geçirmek suretiyle hem iþsizlerin hem de iþverenlerin beklentilerini karþýlamayý baþardý.
11- Ýþyerlerine baþta beþ puanlýk prim indirimi teþviki olmak üzere bir çok istihdam teþviki getirildi.
12- Devlet Memuru anneler için hem süt izni süresi ve hem de ücretsiz izin süresi arttý. Memur babalara da birçok önemli haklar getirildi. Ýþ Kanuna tabi çalýþan kadýnlar için, yarým çalýþma ve kýsmi süreli çalýþma hakký getirildi.
13- Engelli çocuðu bulunan annelere erken emeklilik hakký verildi.
14- Erken doðum yapan annelerin maðduriyetleri giderildi ve erken doðum cezasý kaldýrýldý.
15- Ýþ kazalarýný önleyici faaliyetlerde artýþ sonucu iþ kazalarýnda önemli oranda düþüþler oldu, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Yasasý ile bu konudaki eksiklikler giderildi.
16- Engellilere yönelik bir çok önemli hak getirildi. Evde bakým parasý verilmeye baþlandý. Ýhtiyaç sahibi bakýma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakým hizmeti verilmektedir.
17- 65 yaþýn üstündeki muhtaçlar gibi 2022 sayýlý Kanun kapsamýna alýnarak maaþ baðlanmaya baþlandý. Maaþ alan özürlülerin saðlýk primlerini devlet ödemeye baþladý.
18- Türkiye'de ikamet eden kiþilere hiç bir þart olmadan isteðe baðlý sigortalý olma hakký tanýndý ve ayrýca isteðe baðlý sigortalýlarla bakmakla yükümlü olunan kiþiler için saðlýktan yararlanma hakký verildi.
19- BAÐ-KUR’ lulara yapýlandýrma kapsamýnda borçlarý silindi. Eðer BAÐ-KUR’ lular isterse borcu güncel rakamlardan ödeyip sigortalýlýk hizmetine kavuþabilecek.
20- Ýntibak yasasý çýkartýlarak 2000 öncesi emekli olmuþ kiþilere yapýlan farklý maaþ ödemelerinde düzenleme yapýldý. Çok prim ödeyene daha fazla maaþ ödenecek.
21- Yabancý yatýrýmlarýnýn artmasýyla birlikte ülkemizde de sayýlarý hýzla artan yabancý personelin çalýþma izni baþvurularýnýn internet üzerinden yapýlmaya baþlandý. Ayrýca yabancýlar için çalýþma ve ikamet izni belgeleri birleþtirilerek bürokrasi azaltýldý.
22- Ýþe baþlatmama tazminatýndan vergi kesilmeyeceði yasayla düzenlenerek bu sorun çözüldü.
23- Mali tatil yasasý çýkartýldý. Mali Müþavirlerin uzunca bir süredir talep ettikleri mali tatil uygulamasý sorunsuz devam ediyor.
24- SGK, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ile Ýþ-Kur bildirimlerinde çok baþlýlýk giderilerek tek bildirime geçildi ve artýk belgeler tek kuruma (SGK) bildiriliyor.
25- Kýsa çalýþma ödeneði arttý. Ýþsizlik sigortasýnýn kapsamý geniþletildi ve hem isteðe baðlý sigorta primi ödeyenler, hem de kýsmi süreli, yani part-time iþ sözleþmesiyle çalýþanlar iþsizlik sigortasý kapsamýna alýndý.
Bir kýsmýný yukarýda yazdýðým çalýþma ve sosyal güvenlik yaþamýndaki iyileþtirmeleri bir sonraki yazýmýzda açýklamaya devam edeceðiz.