Artýk sosyal medya ülkenin de gündemini belirliyor. Nasýl belirliyor söyleyeyim. Sosyal medyada bazen yapýlan bir paylaþým, bazen paylaþýlan bir görüntü o durumu ya da olayý bambaþka bir boyuta taþýyabiliyor.
Sosyal medyada binlerce kiþinin tepki verdiði bir duruma televizyon ve haber sitelerinin duyarsýz kalmasý hayatýn olaðan akýþýna artýk ters. En son Ýstanbul Havalimanýnda yaþanan hakaret ve aþaðýlama olayý buna iyi bir örnek. Kýsaca yaþananlarý hatýrlatayým. Uçaðý rötar yapan bir kadýn öfke seli halinde diðer yolculara bilgi veren bir genç kýza hakaret edip aþaðýlýyor. Bu durum o kadar çok tepki aldý ki savcý kamu davasý açtý, çalýþan genç kýzýn þirketi müdahil oldu. Hava yolu þirketleri söz konusu kadýnýn bir daha bilet alamayacaðýný açýkladý. Yani bir daha Türk þirketlerinin uçaklarýna binemeyecek.
Özetle 40 saniyelik bir video bir anda Türkiye’nin en çok konuþtuðu olaya dönüþtü. Üstelik memleketin aðýr bir seçim gündemi varken. Ýnsanýn sýnýrlarýný zorlayan bu olaya kayýtsýz kalmadý kimse. Herkes sosyal medyadan tepkisini gösterdi. Sanatçýlar mý dersiniz sinema oyuncularý mý dersiniz siyasetçi mi dersiniz. Herkes o kadýna öfkesini kustu.
Bu duruma tepki gösterenler bu tip vakalarda farklý mý davranýyor? Lafý uzatmadan söyleyeyim. Böyle durumlarý kendi ‘ÇIKAR’ý için kullanmaya çalýþan çok. Kendisinden farklý statüdeki insanlara sabýr, anlayýþ ve tevazu göstermeyen bazý tipler bir bakýyorsunuz sosyal medyada yapmacýk bir ‘duyarlýlýk’ sergiliyor. Sosyal medyadaki bu ikiyüzlülük gerçekten kelimenin tek anlamý ile mide bulandýrýcý.
Sadece bu mu? Tabi ki hayýr. Çevreci görünüp çevre adýna kýlýný kýpýrdatmayan sanatçý/oyuncudan geçilmiyor sosyal medyada. Özellikle bazýlarý bu tip deðer veya kavramlarý MASKE olarak kullanýyor. Bunlarýn içini boþaltýyor. Bazen bu durumlarý ifþa da oluyor. Olunca da çok saldýrgan bir üslup takýnýyorlar. Ne demiþ Mevlana; “ya göründüðün gibi ol ya da olduðun gibi görün”
TRT Akademi atölyesi
TRT akademi atölye çalýþmalarý kapsamýnda bu iki gündür memleketim Elazýð’dayým. Fýrat Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi öðrencileriyle bir araya geldik. Hem mesleki tecrübelerimizi paylaþtýk hem de pratik yapma fýrsatýmýz oldu. Genç televizyoncu/gazeteci adaylarýnýn heyecanýna ortak olduk. TRT Eðitim Daire Baþkanlýðý’nýn yürüttüðü bu projeyi ben çok önemsiyorum. Umarým, gazeteci adaylarýna sahada pratik yapma þansý veren bu proje geliþtirilerek devam ettirilir.