Sosyal medya, en basit tanýmlamayla, içeriðini kullanýcýlarýn oluþturduðu alandýr. Peki bu alanda özgürlükler nasýl iþliyor ya da gerçek hayattan ne kadar farklý?
Geçen yýl, Facebook, kafa kesme görüntülerinin yer aldýðý bir videonun paylaþýmýný önce yasakladý. Ardýndan kullanýcýlarýn bu tür görüntüleri izleyip kýnamakta özgür olduklarýný söyleyip yasaðý kaldýrdý. Sonra bilim dünyasýndan gelen tepkiler üzerine bu tür videolarý tekrar yasakladý. Tek bir videonun yarattýðý kafa karýþýklýðýna bakýn
***
Ýyi ya da kötü olan sosyal medya deðil onun nasýl kullanýldýðýdýr. Geçen sene Instangram’dan uyuþturucu satýþý yapýldýðý fark edildi, yeni önlemler alýndý. Hatýrlayýn, twitter’da Gaziantep’te ikinci patlama oldu yalaný yayýldý hatta bu yalan televizyonda haber oldu. Ama kimi zaman kan kimi zaman ilik kimi zaman yardým çaðrýsý kimi zaman kayýplarýn bulunmasýnda da iþe yarýyor sosyal medya.
Ýngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nin sosyal medya için bir yalan makinesi icat etmeye çalýþmasý da iþte bu kötü kullanýmýn önüne geçme amacý taþýyor.
***
Dünya sosyal medyada yasaklarýný deðil gizli servis izlemelerini tartýþýyor. Neredeyse tüm teknoloji þirketleri geçen sene Baþkan Obama’ya bir mektup yazarak izleme faaliyetlerinin deðiþtirilmesini istedi.
Ama ayný þirketlerden bazýlarý özel bilgileri reklam þirketlerine ya da kiþi baþý 200 dolar ücret alarak yine gizli servislere satmakta bir sakýnca görmüyor. Buna hacker saldýrýlarýný da ekleyin. Sonuçta sosyal medya güvenilir ve özel bir alan deðil.
***
Twitter Almanya’da Nazi’leri öven mesajlarýn ülkede görüntülenmesine izin vermiyor. Ýngiliz Hükümeti, Aðustos 2011’de, Londra ayaklanmasýnda sýrasýnda tüm sosyal medyayý kapatma seçeneðini tartýþmýþtý.
Þimdi de ýlýmlý gençleri radikal hale getiren ve Suriye’ye gitmelerine neden olan videolarý engellemeye çalýþýyor. Sosyal medya özgürlüðü de aslýnda çok gri bir alan.
Basit bir örnek vereyim, Facebook’ta yaklaþýk 100 milyon sahte, farklý cinsel kimlik ya da özellikle açýlmýþ profil var ve orada da insanlar kandýrýlýyor. Peki ne yapmak lazým, onu da yarýn konuþuruz...