Artýk internetin olduðu ülkelerde sosyal medya ile gündem belirlenirken bu alan ticari ve reklam iþlerinin yanýnda birey, aile ve toplumu dönüþtürme gibi bir görev de üstleniyor. Bu konuda özellikle ülkemiz gençliðini bekleyen bir tehlike söz konusu. Bu konuda Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneði Baþkan'ý Sayýn Abdullah Çiftçi'yi köþemize konuk ederek olayýn önemini bir nebze de olsa sizlere fark ettirmeye çalýþacaðýz.
- Sosyal medyanýn tüm dünyada hýzla yaygýnlaþmasýnýn amacý nedir?
Sosyal medya, kendiliðinden geliþen teknolojik yeniliklerden öte 21'inci yüzyýl dünyasýna yönelik tasarlanan fikirlerin hayata geçmesi için üretilen bir “platform/projedir”. Sosyal medya dünyanýn asayiþ bilgi merkezidir. Ýnternet kullanan ülkelerin her þehrinde, her ilçesinde ve her evindeki gündem sosyal medya ile yönetilebilir. Sosyal medyanýn ticari, reklam, teknik yönlerini konuþuyoruz ama çocuk, genç, birey, aile, toplum üzerindeki sosyolojik dönüþtürme etkisi üzerinde henüz fazla durmuyoruz. Dünya 21'inci yüzyýla bilim/teknoloji merkezli üretilen yeni kavramlarla giriyor. 20'nci yüzyýlda Kapitalizm-Kominizm eksenli fikirlerle oyalanan modern dünya insaný, 21'inci yüzyýlda yapay zekâ eksenli Singularity ve Transhümanizm kavramlarý ile formatlanýyor.
- Sosyal medyanýn gençler üzerinde etkisi konusunda ne söyleyeceksiniz?
Sosyal medyayý gençler üzerinden tanýmlarsak, sosyal medya dünyanýn en büyük “eðitim kampýdýr”. Tüm dünya gençlerinin beyni/ruhu sosyal medyada bilinçaltý mesajlar içeren müzikler, kýsa filmler, bilgisayar oyunlarý, siber ajanlýk faaliyetleri ile yeniden formatlanýyor. Sosyal medya ile ruhu formatlanan gençlerin “aklý gözündedir”. Bu nedenle sosyal medyanýn dili grafik ve sembollere dayanýr. Uzun analizler deðil, kýsa ve birbirinden baðýmsýz eðlendirici sloganlarla avunan, gerçeklikten kopmuþ “sanal gençlerin” yetiþmesi isteniyor.
Türkiye’de normalde ailesinden, akrabalarýndan, okuldan etkilenerek dünya görüþünü oluþturan gençler, artýk sosyal medyadan etkilenerek dünya görüþünü oluþturuyor. Sosyal medya ile gençlere 21'inci yüzyýl için, çevre, ekoloji, cinsiyetsiz (nötr insan), LGBT, hak, eþitlik, Doðrudan Demokrasi gibi deðerli içeren yeni bir ideoloji aþýlanýyor. Gençler, kendi ülkelerinin Milli, Manevi deðerleri ve Kültürel özellikleri ile deðil bu yenidünyanýn ideolojik gözlüðü ile hayata bakýyor. Bu nedenle Türkiye’nin gençlerini birileri planlý bir þekilde, topraðýndan, ülkesinden, milli/manevi deðerlerinden kopartýp baþka bir dünyaya entegre ediyor. Bu yeni dünyada doðru ile yanlýþ, sahte ile gerçeðin bir önemi de yok. Algýlarla yönetilebilir insan modeli söz konusu.
- 21'inci yüzyýl dünyasý ile 20'nci yüzyýl dünyasý arasýnda fikri deðiþimler, yeni kavramlar neler?
21'inci yüzyýl fikrinin ana amacý; beyin kontrol, genetik kontrol ve biyometrik çipler ile “insaný kontrol” edip “köleleþtirmeye” dayanýyor. Kapitalizm sonrasý Küresel dünyada, tüm dünya kültürleri, deðerleri, inançlarýna format atýlýp yeni dünya deðerleri inþa ediliyor.
20'nci yüzyýl dünyasýnda, Adam Smith-Kapitalizm, Marx (Hocasý Haham Moses Hess)-Komünizm, Darwin-Evrim Teorisi, Freud-Psikanaliz görüþleri ile dünya insanýna, Allah tarafýndan bildirilenlerin yerine “ateizm” merkezli bir format atýldý. 21'inci yüzyýlda ise Küreselci George Soros ile “Doðrudan Demokrasi”, Gelecek bilimcisi Ray Kurzweil ile “ölümsüzlüðü yakalamak isteyen” Singularity, “Öz Yönetim” fikrinin sahibi Murray Boockhin’in “herkes kendini yönetsin” sloganý ile “yönetimsizlik”, sivil itaatsizlik ile de kaotik kitle hareketleri gündemde. 20'nci yüzyýlda modern insanýn ruh dünyasýný þekillendirenler Yahudi düþünürler idi, 21'inci yüzyýlda da yine Yahudi düþünürlerin fikirleri ile yeni bir dünya kuruluyor. 21'inci yüzyýlýn yeni dini olarak Transhümanizm dünya gençlerine dayatýlýyor.
Transhümanizm, bilinen hümanizm kavramýnýn bir sonraki aþamasý. Hümanizm, sosyal bilimlerle, Allah’ý tanýmadan insana yol ararken, Transhümanizm’da yeni bir “insan yaratma/Tanrýcýlýk” iddiasý ile, Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini bulma peþinde. Transhümanizm tüm bilim dallarý ve teknoloji ile insana ve Evrene yeni bir izah, kavramlara yeni anlamlar yükleme çabasýnda. Din dýþý kavram olarak tanýmlanan Transhümanizmin kaynaðý aslýnda Eski Ahit/Tevrat’ta olan “Baþlangýçta dünyadaki bütün insanlar ayný dili konuþur, ayný sözleri kullanýrlardý” ifadesine dayanýr.
Bilim/teknoloji geliþme sürecini birileri “tek dünya devleti projesi” için; tek dünya, dili, dini, deðerleri, Bitcoin benzeri tek dünya Sanal para birimi” vs oluþturma için yönetiyor. Dünya çocuklarý bu sözde yeni dine sosyal medya ile hazýrlanýyor. Bu nedenle gençlerimizi internete baðlamak kadar, eðitmek ve internet içeriði üretmek önemli.
Bu konuyu zaman zaman gündemimizde tutarak sosyal medya alanýnda gençlerin bilinçli yetiþmesi adýna eðitimde neler yapýlabilir ilerleyen yazýlarýmýzda ele almaya devam edeceðiz.