Macron, göreve baþladýðýnda kendine peþin peþin verilen kredilerini müsrifçe harcadý. Siyasi bir liderlik kabiliyet ve geçmiþi de olmadýðý için sabun köpüðü kabilinden popülaritesi hýzla söndü. "Fransa Cumhurbaþkaný olmak zor, her 10 günde bir Erdoðan'la konuþmak zorundayým" diyerek Batý'nýn þýmarýk seçkinlerinin, Türkiye ve Ýslam düþmanlarýnýn sempatisini kazanacaðýný zanneden ufuksuz siyaseti de farelerin mesken tuttuðu Paris'in alt yapýsý gibi koku yaymaya baþladý.
Arjantin'in Baþkenti Buenos Aires'teki G20 zirvesinde yeni baþlamýþ olan Sarý Yelekliler isyanýna dair tavizsiz konuþuyor, ne pahasýna olursa olsun geri adým atmayacaðýný söylüyordu. Paris'e döndüðünde manzaranýn baþ edemeyeceði boyutlarda olduðunu fark etti. Bu sefer öyle banliyölerden yükselen "kara öfke" deðildi Paris'in sokaklarýný yakan. Bu yüzden de 'Parizyenler'in göçmen nefretini arkasýna alýp kimseye hesap vermeden kolayca bastýrmak da mümkün olmadý.
***
Taksim Gezi Parký'nda baþlayan ve hükümet düþürme kalkýþmasýna dönen gösterileri 24 saat canlý yayýnlayan, hendek terörünü sivil itaatsizlik eylemi olarak resmeden, FETÖ terörünü ise gazeteciler tutuklanýyor, medya susturuluyor yalanýyla haberleþtiren Fransa basýný, polisin orantýsýz þiddetini ekranlarýna yansýtmaktan imtina etti. Týpký Almanya'daki Hamburg olaylarý ve benzerlerinde olduðu gibi kendi baþlarýna geleni sansürleyip Türkiye'deki çapulcularýn vandalizmine alkýþ tuttular.
Etme bulma dünyasý diye boþuna dememiþler. Demokrasi ve basýn özgürlüðünü siyasi ir silah olarak kullanan Batý'nýn son sevimli buluþu Macron; Sarý Yelekliler isyanýnda etkili olduðunu düþündüðü sosyal aðlar ve TV programlarýnýn demokrasi için bir zehir olduðunu söyledi. Ekonomi Bakaný da Ocak 2019 itibariyle sosyal medya mecralarýnýn vergilendireceðini duyurdu.
Ne hoþ!
Gezi kalkýþmasý sýrasýnda Türkiye'de en çok konuþulan konulardan biriydi Twitter ve Youtube'dan yayýlan yalan haberler. Eski tarihli ve bambaþka ülkelerde yaþanmýþ olaylara ait fotoðraflar, sanki Gezi'de olmuþ gibi servis ediliyor ve böylece sosyal medya toplumda infial yaratmak için kullanýlýyordu. Bu aðlar PKK ve FETÖ'nün propaganda alanýna dönüþmüþtü. Türkiye güvenlik gerekçesiyle bu þirketlerden hakaret, yalan ve tehdit içerikli paylaþýmlarý kaldýrmasýný istediðinde ise asla iþbirliðine yanaþmadýlar. Twitter Türkiye'de ofis açamaya davet edildi, þirket hem vergi ödememek hem de Türkiye'nin talepleri karþýsýnda baský hissetmemek için bunu kabul etmedi.
Türkiye'nin Twitter'la yaptýðý görüþmede önüne konulan dosyadaki örneklerden biri de þahsýma yönelik bir paylaþýmdý. FETÖ'nün yönettiði hesaplardan biri benim fotoðrafýmý daðdaki bir PKK'lý terörist kadýnýn fotoðrafýyla yan yana koyun "Halime Kökce PKK'lý bir terörist olduðunu türbanla gizliyor" þeklinde alçakça bir paylaþým yapmýþtý. Operasyonel bot hesaplardan bolca paylaþýlmýþtý o tweet. Þirket yönetimi ise doðrudan hedef haline getirildiðim bu paylaþýma aldýrýþ bile etmemiþti.
***
Ýnsan düþünmeden edemiyor, Türkiye'nin baþýna gelenin onda birini yaþamadan demokrasiden bu kadar kolay vazgeçebilen bu ülkelerin Meclis'leri bombalansa ne yaparlardý kim bilir? Ýkiz Kuleler bombalandýðýndan bu yana ABD tüm Ýslam coðrafyasýnda terör estiriyor. Bir DEAÞ saldýrý yetmiþti Fransa'nýn OHAL ilan etmesine.
Tehdit, saldýrý dýþarýdan geldiðinde Batý'nýn iþi kolay çünkü. Yakýp yýkmak, iþgal etmek meþru görülüyor. Batý'nýn ezberi bu.
Ýsyan içeriden, kara deðil beyaz Avrupalýlardan geldiðinde Paris'in tag'larýna duran dalgalarý kesmek o kadar kolay olmuyor. Bastil'e yürüyen devrimcilerin aristokrasiyi aratan katliamlarýnýn durmasý için üzerinden kaç Cumhuriyet geçmesi gerekti, baksanýza...
Fransa'da yaþananlar bütün Avrupa'yý içine alacak geliþmelerin habercisi belki de. Ve hazin ki Avrupa'da bu dalgalarý kesebilecek tek bir lider dahi yok þu anda.