Sosyal medyanýn korsanlarý

BÝR arkadaþ arayýp þakayla karýþýk ‘Parasýz mý kaldýn?’ demeseydi, Facebook hesabýmýn korsanlarca ele geçirildiðinden haberim olmayacaktý. Korsanlar arkadaþ gruplarýmdan telefon numarasý, para, kredi kartý bilgileri, telefon kontürü ve buna benzer bilgiler istemiþler. Bunlardan sadece birkaçý bazý bilgiler vermiþ. Bu tür korsanlýða yabancý olduðum ve Ýzmir’de o program senin bu program benim koþuþturma halinde olduðum için, bilgisayar kurdu bir dostuma sorunu halletmesini rica ettim. Kýsmen çare oldu bu gayret ama hesap tam kurtarýlmýþ deðil.

Yeni Asýr’dan Nevzat Dönmez de benim Facebook arkadaþlarýmdan biriydi. Aradý sað olsun. Benim adýma talepte bulunanlarýn üslubundan hemen anlamýþ saldýrýyý. Yeni Asýr’ýn çalýþkan muhabiri Onur Çakýr’ý haberdar etmiþ. Ertesi gün bir haber yaptýlar da benim adýma giden isteklerin sahte olduðu yayýlmýþ oldu. Müteþekkirim.

Microsoft Türkiye’den dostlarým Erdem Erkul ve Leylim Erenel ellerinden geleni yaptýlar. Onlarýn yönlendirmesiyle Nazmi Kalyoncu, Nevzat Dönmez ve kýzýmýn hesaplarýndan bir takým kodlar alarak hesabý kurtarmaya çalýþtýk, olmadý. Burada benim bir ihmalim olmuþ.

Siz siz olun bir þifreyi uzun süre kullanmayýn. E-posta adresinizin þifresiyle Facebook ya da Twitter hesabýnýzýn þifresinin farklý olmasýna dikkat edin. Ben bu yanlýþý yaptým ve sorun o yüzden hâlâ çözülmedi.

“Kapat gitsin bu hesaplarý” diyor musunuz? Haksýz sayýlmazsýnýz ama insan yazdýklarýna ve geniþ fotoðraf birikimine kýyamýyor. Twitter hesabým da saldýrýya uðradý. Eski yazdýklarýmý kýrk elli kere tekrar yolladýlar. Takipçilerimden özür diliyorum.

Biliþim Suçlarý Mücadele Derneði Baþkaný Yavuz Koçoðlu olayý Yeni Asýr’dan öðrenmiþ. Aradý ve geldi. Yardýmcý olmaya çalýþtý. Ankara Emniyet Müdürlüðü’nün Biliþim Suçlarý ile Mücadele Þube Müdürlüðünü de haberdar ettim.

Sosyal medya artýk hayatýmýzýn her alanýna girmiþ bulunuyor. Kimileri parlak fikirlerini ve esprilerini burada paylaþýrken kimileri yaptýðý bütün iþlerden takipçilerini haberdar ediyor. Sosyal aðlar insanlarý asosyalleþtiriyor mu? Bu soruyu tartýþan çok. Önümüzdeki yýllarda sosyolog ve psikologlara çok iþ düþecek gibi. Galiba bir kimsenin sosyal medyada ne kadar çok arkadaþý varsa gerçek hayatta o kadar az arkadaþý olacak. Gidiþat bu mu dersiniz?

Ýnternet üzerindeki haberleþme ve anlýk yazýþmalarda baþka imkânlar da var. Mail gruplarý bunlarýn en baþta geleni olsa gerek. Geçen hafta sosyal hayatýn her alanýnda top koþturan Gülsüm Satoðlu bizi bu sefer Göztepe Spor Kulübü’nün bir etkinliðine götürdü. Birinci Lig’e yükselen hentbol takýmýnýn oyuncularý, taraftarlarý ve yöneticileriyle þampiyonluk yemeðinde bir aradaydýk. Bu þampiyonluk futbol þubesinde olsaydý, Ýzmir’de kýyamet kopardý. Bu grup internet üzerinde her an bir arada ve dayanýþma içinde olmayý, böylece de imkânsýzlýklar içinde þampiyon olmayý baþarmýþ. Sizin de fikirlerinizi paylaþtýðýnýz bir mail grubunuz var mý?

Böyle korsanlýklar varken internet üzerinden alýþveriþe nasýl cesaret etmeli? Günden güne hacmi artan bu tür alýþveriþe eninde sonunda gireceðiz. Ýnternet üzerinden kitap sipariþi mesela... Ne büyük kolaylýk... Ýnternet bakkalýnýn yaygýnlaþmasý da uzak deðil. Bizim mahallenin bakkal amcasý bu iþe çok kýzacak ama ne yapalým ki alýþveriþin de þekli deðiþiyor.

Meclis gündeminde elektronik ticaretin düzenlenmesine dair bir tasarý var. Ayrýca, Ýnternetin Sosyal Etkilerinin Araþtýrýlmasý amacýyla kurulan bir Meclis Araþtýrmasý Komisyonu da çalýþmalarýna devam ediyor. Baþkanlýðýný Adana milletvekili Prof. Necdet Ünüvar’ýn yürüttüðü bu komisyonda, Bilgi Güvenliði Derneði Baþkaný Prof. Mustafa Alkan’ý dinledim. Hem içinde bulunduðumuz tehlikeleri, hem siber savaþlarý ele aldý. Bir strateji ihtiyacý bu toplantýnýn en önemli vurgusuydu.

 Bir soru: EXPO 2020 için sosyal medyayý etkin kullanabiliyor muyuz?..