Bir annenin oðlunun þehit olduðunu öðrendiði anýn haberini seyrettik perþembe akþamý. Haber falan deðil aslýnda o, sadece katýksýz bir acý....O acý anýnýn görüntüleniyor olmasý ayýp, çirkin, kötü ama o görüntülerin yayýnlanabilmiþ olmasý en kötüsü...
Haber yöneticileri, editörler, aklýnýzý, vicdanýnýzý, insanlýðýnýzý kayýp mý ettiniz? Yoksa söz konusu reytingse vatan dahil geriye kalan herþey teferruat mý?
***
Kimse haber alma özgürlüðünden falan söz etmeye kalkmasýn. Özgürlükler ülkesi diye bilinen Amerika’da, 1991 Körfez Savaþý’ndan beri asker cenazelerinin medya tarafýndan izlenmesi yasaktýr.
Sekiz yýl önce bir sivilin mahkeme kararýyla almaya hak kazandýðý tabut fotoðraflarý yerel bir gazetede yayýnlanýnca Pentagon hemen sansür koymuþtu.
Yasal sansürü boþverin asýl olmasý gereken vicdani sansür. Editör dediðin bir haberin ya da görüntünün sadece süresi, yayýn akýþýndaki yeri ya da diliyle ilgilenmez. Yayýnladýðýn þeyin fayda zarar hesabýný da yapmak durumundasýn...
***
O katýksýz acý anýný yayýnlamanýn reytinge faydasý var belki ama ya ülkeye? Hem “silahlar sussun” demek hem de silahlarýn susmasý için gerek þart olan toplumun el sýkýþma iþtahýný azaltacak görüntüleri yayýnlamak nasýl bir çeliþkidir? Israrla haber deðil görüntü diyorum.
Bir annenin oðlunun þehit olduðunu öðrendiði an yaþayacaðý acýyý herkes bilir.Bunun ete kemiðe bürünmüþ hali haber deðil sadece görüntüdür.
***
RTÜK þehit haberlerinin veriliþ þekline dair düzenlemeler yapmýþtý ama demek ki yetmemiþ.
Belli ki haber bültenleri reyting ölçümünden çýkarýlmadan bu iþler düzelmeyecek.
Montajda en çok doðal ses efekti açýlan, en hareketli görüntüleri defalarca tekrarlanan haberlere alýþtýk amakatýksýz acýyý izlettirmeye kalkanlara alýþmak zorunda kalmayalým.