Spartak Moskova

Vaslui’i, itiraf edelim, çok kolay eleyemedik.

O penaltı gol olsa idi, neler olurdu, düşünmek bile istemiyorum.

Ancak, Vaslui Fenerbahçe’nin çapında bir takım değildi, eleyip turu geçmiş olmamız özünde çok normal.

Geçen hafta iki takım arasındaki parasal büyüklük farklarını sunmuş idim, toplam bonservis bedeli 30 milyon avronun, bütçesi sekiz milyon avronun altında, kuruluşu 2002 tarihinde, stadı on bin kişilik bile olmayan bir takıma elense idik, bugün neler tartışıyor olurduk, tahmin edebilirsiniz.

Vaslui sonrası rakibimiz Spartak Moskova.

Spartak Moskova, bir zamanların, SSCB döneminin Spartak Moskova’sı bugün pek değil ama yine de bir Vaslui değil, bunu iyi görelim.

Spartak Moskova 1922 yılında kurulmuş, Moskova’nın efsanevi bir takımı.

Maçlarını UEFA’nın beş yıldız verdiği 85 bin kişilik Luzhniki stadında oynuyorlar.

Forma renkleri kırmızı beyaz.

Spartak Moskova’nın 12 kez SSCB, 10 kez Rusya şampiyonluğu var.

Takımda büyük bir düşüş olduğu söyleniyor ama yine de SSCB’nin yıkıldığı, Rusya devletinin yeniden doğduğu 1990 senesinden günümüze 22 sene geçmiş, daha doğrusu Rusya Federasyon Kupası’nın kurulduğu 1992 senesinden bu yana Spartak Moskova 20 senede on kez Rusya şampiyonu olmuş.

Sadece bu veri bile rakibimizin, son senelerdeki düşük profiline rağmen, çok güçlü bir ekip olduğunun kanıtı.

Geçtiğimiz iki sene içinde Türkiye’de çok koşulan, Karabükspor’un, sonra da Fenerbahçe’nin eski oyuncusu (bizde galiba hiç forma giymedi) Nijeryalı Emenike de Spartak Moskova formasını giyiyor.

Spartak Moskova’nın da müzesinde, Fenerbahçe gibi, bir Avrupa kupası yok ama Avrupa kupalarında üç kez yarı final oynamış.

Spartak Moskova’nın ulusal ve uluslararası başarıları 2003 senesinde durmuş gibi gözüküyor ama yine de karşımızda köklü, gelenekleri olan bir takım var, Fenerbahçe Spartak Moskova’yı hafife alırsa büyük hata yapar kanısındayım. 

Fenerbahçe güçlü bir kadro kurdu, bu kadroyla Avrupa’da önemli başarılar elde etmek lazım; aynı zamanda bu sene Türkiye Süper Liginde de Galatasaray ile çok zorlu bir rekabetin yaşanacağı gözüküyor.

Aynı zamanda unutmayalım, Beşiktaş Beşiktaş, Trabzonspor da her zaman Trabzonspor’dur.

UEFA’dan kötü bir haber almazsak bu sene hedefimiz Avrupa’da en azından bir final oynam ak olmalı.

İlk aşama 21 Ağustos Moskova.

Daha aşağısına razı olanlar Fenerbahçeli olamazlar.