Spor değil siyaset...

Olimpiyatlar sadece spor değil aynı zamanda siyasi yarışmalardır. Nazi rejiminin üstün ırk projelerinden dolayı 1936 Berlin Olimpiyatları’nın boykot edildiği zannedilir ama bu bilgi doğru değil. Doğru, bazı sporcular bireysel olarak oyunlara katılmamıştır ama ülke boykotu olmamış, ABD dahil 49 ülke oyunlara katılmış ve o dönemin katılım rekoru kırılmıştır. Hitler de oyunlarda elde edilen takım birinciliğini propaganda aracı olarak kullanmıştır.

***

1956 Melbourne Oyunları boykotların miladıdır. Hollanda, İspanya, İsveç ve Lihtenstayn, Sovyetlerin Macaristan’ı işgalini, Mısır, Lübnan, Irak, Süveyş krizini, Çin de Tayvan’ın Çin Cumhuriyeti diye oyunlara davet edilmesini gerekçe göstererek boykot kararı aldı.

Sonra 1976 Montreal, tarihin en geniş boykotunun yaşandığı 1980 Moskova ve misilleme boykotunun yaşandığı 1984 Los Angeles oyunları var. Yani siyasetin etkisi hemen her zaman oyunlarda etkisini gösterdi...

***

Yine sanılanın aksine olimpiyatlar her zaman para kazandırmaz. 2010 Kış Olimpiyatları’nın düzenlendiği Vancouver, 1,5 milyar dolarlık bütçeye karşın 5,6 milyar dolar para harcadı, eyalet iflas ediyordu. 2020 oyunlarını organize edecek Japonya’da, Olimpiyat stadyumu inşaatının küçültülmesi ve maliyetinin azaltılması tartışılıyor.

Atina hala 2000’deki organizasyonun borçlarını ödüyor, yolsuzluklarını temizliyor. 2016 oyunlarının yapılacağı Rio’da yapımı biten Joao Havelange Stadyumu çatısındaki sorunlar nedeniyle süresiz kapatıldı. Peki böyle bir ortamda, Rusya, Soçi kış oyunlarına neden 50 milyar dolar harcadı, olimpiyat meşalesi uzaya yollandı? O para harcandı zira Putin tüm dünyaya Rusya’yı yeniden süper güç olarak göstermek istedi.

***

Peki sonuç ne oldu? Bugün parası ödenmeyen işçiler ve olimpiyat alanından zorla sürülüp tazminat ödenmeyen 40 bin kişinin hikayesi konuşuluyor. Rus televizyonu dün Putin’in oyunlara katkısını anlatan bir belgesel yayınladı.

Bu büyük paranın harcanmasına karşı çıkanlar 300 yıl önce de Çar Büyük Petro’nun yeni başkenti St Petersburg’un kurulacağı yeri bizzat seçtiğini hatırlattılar. 

Söyleyin bakalım, olimpiyatlarda siyaset var mıdır yok mudur?