Spor içeceklerini bilinçsiz tüketmeyin

Uzun süreli müsabakalarda ya da antrenmanlarda, spor içeceklerinin kullanılması uygun. Ancak sporcuların egzersiz sırasında izotonik içecekleri, egzersiz sonrasında da hipertonik içecekleri tüketmesi önerilir.

Spor içecekleri, genellikle sporcuya egzersiz sırasında az miktarda karbonhidrat ve terle kaybettiği mineralleri de sağladığı için önerilir. Glukoz ve sodyum içermesi, hızlı emilimi, ayrıca sodyumun susamayı artırması spor içeceklerinin önemli avantajlarıdır. Bir saat veya daha fazla süren müsabakalarda ve antrenmanlarda, spor içecekleri nin kullanılması uygundur. Egzersiz sırasında kullanılan spor içeceklerinin  yüzde 4-8 oranda karbonhidrat içermesi önerilir. Karbonhidratların yüzde 10’dan fazla olması,mide krampları, bulantı ve ishale neden olabilir. Spor içecekleri 3 grupta toplanmaktadır.

1. Hipotonik İçecekler: Düşük  osmolaliteli, çok az partikül içerir. Suya göre hızlı emilir, 100 mL’de  4 gramdan daha az karbonhidrat vardır.

2. İzotonik İçecekler: Partikül miktarı orta düzeyde, emilimi su gibi, 100 mL’de 4-8 g karbonhidrat içerir, rehidrasyon için idealdir.

3. Hipertonik içecekler: Vücut sıvılarına göre  yüksek osmolalitededir. Suya göre yavaş emilir. 100 mL’de 8 gramdan fazla karbonhidrat içerir.

ANTRENMAN ÖNCESİ TARTIYA ÇIKIN

Sporcuların egzersiz sırasında izotonik içecekleri, sadece düşük enerji alan zayıf sporcuların hipotonik içecekleri tüketmesi, egzersiz sonrasında da hipertonik içeceklerin tüketilmesi öneririlir. Egzersiz sırasında tüketilen su veya diğer içeceklerin ısısının 15-22°C olmasının maksimum hidrasyon sağlama açısından yararlı olacağı belirtilmektedir. Vücutta sıvı miktarının azalmasına bağlı olarak, birçok sağlık sorunu oluşabilmekte ve performans azalmaktadır. Sporcular, idrar renklerine bakarak vücutlarındaki sıvının yeterli olup olmadığını anlayabilir. İdrar renginin koyu (vitamin kullanımları dışında) olması, vücuttaki sıvı miktarının yetersiz olduğunu göstermektedir ve idrar açık renk olana kadar sıvı tüketimi artırılmalıdır. Ayrıca çok kısa sürede ağırlık değişimleri de (bir gün içinde sporcunun 1.5-2 kg ağırlık kaybetmesi) vücutta sıvı kaybını gösterebilmektedir. Sporcu, antrenman öncesi ve sonrası tartılarak, ne kadar sıvı kaybettiğini anlayabilir.