Spor öncesi takviye þart mý

Amerikan Ulusal Sporcu Beslenme Derneði, besinlerle alýnan ergojenik yardýmlarýn fiziksel gücü ve spor performansýný arttýrarak vücut yapýsýný geliþtirdiðini kaydediyor.

Profesyonel madalyalý baþarýlý sporcular; spor süresince performanslarýný arttýrmada kiþisel deneyimlerini paylaþtýklarýnda kesinlikle vücuda doðal ve bitkisel denilse dahi yapay olan bu destekleyicileri kesinlikle kullanmanýn sakýncalý olduðunu vurguluyorlar. Özellikle sporcu olup üzerine sporcu beslenmesi üzerine lisans veya yüksek lisans yapanlar dünya genelinde spor için oldukça hatalý bilgilerin yaygýn olduðunu söylüyorlar. Profesyonel bir bayan buz pateni sporcusu; haftada 6 gün, 90 dakika antrenman yapýyor. Performansý için hap deðil bakýn doðal beslenmede neye dikkat ediyor. “Her antrenmanýndan 1 saat önce 2 bardak kahve içiyorum. 2 bardak kahve nerdeyse 100 mg kafein içerir. Kafeinin paten yaparken daha çok enerji verdiðini kesin ve yarýþtýðým günlerde de rutinini bozmamak için en az 100 mg kafein alýyorum” diyor.

Protein yerine çikolatalý süt

 Kýsa mesafe koþucusu olimpiyat þampiyonu atlet ise; antrenmanlardan sonra kas onarýmýný hýzlandýrýp, seker depolarýna takviye yapmak amaçlý, toz veya hap þeklinde whey protein yerine yüzde 1 çikolata içeren süt içmeyi tercih ediyor. Whey protein içip sadece protein almaktansa, sütün içinde bulunan kalsiyum, potasyum, D vitamini gibi besinleri de proteinle birlikte alýp kaslarýna destek olduðunu bildiriyor. Elit sporcular performanslarýný arttýracak þekilde nasýl besleneceklerini çok iyi biliyorlar. Beslenmeyi yaþam biçimi yapan bu elit sporcular; etrafta bir sürü profesyonel sporcunun bu konu hakkýnda çok az bilgi sahibi olduðunu belirtiyor. Bazý sporcular etraftan duyduklarý ergojenik yardým maddeleri ile besin takviyesi yaptýðýný, fakat henüz bu kimyasallarýn çoðu üzerinde araþtýrmalar devam hala etmekte olduðunu göz ardý edildiðini belirtiyorlar.

Performansa katkýsý var mý?

Amerikan Ulusal Sporcu Beslenme Derneði, ergojenik yardýmlarýn fiziksel gücü ve spor performansýný arttýrarak vücut yapýsýný geliþtirmekte daha verimli sonuçlar verdiðini soylüyor. Ancak bunlarý doðal besinlerden saðlamak kaydýyla performansý saðlýklý bir þekilde etkilediðinin altýný çiziyor. Halihazýrda bazýlarý kimyasal, bazýlarý bitkisel ya da hormon þeklinde kafein, karnitin, cromium picolinate, kreatin, konjuge linoleik asit, dallý zincirli amino asitler, whey protein, androstenediyon ve dehidroepiandrosterin sporcu ve spor yapan normal insanlarýn en çok kullandýðý ergojenik yardýmlar arasýnda bulunuyor. Acaba araþtýrmalar bu vücuda dýþarýndan destekleyici olarak, doðal beslenme ile olmayan formlarý için neler söylüyor.