Spor öncesi takviye şart mı

Amerikan Ulusal Sporcu Beslenme Derneği, besinlerle alınan ergojenik yardımların fiziksel gücü ve spor performansını arttırarak vücut yapısını geliştirdiğini kaydediyor.

Profesyonel madalyalı başarılı sporcular; spor süresince performanslarını arttırmada kişisel deneyimlerini paylaştıklarında kesinlikle vücuda doğal ve bitkisel denilse dahi yapay olan bu destekleyicileri kesinlikle kullanmanın sakıncalı olduğunu vurguluyorlar. Özellikle sporcu olup üzerine sporcu beslenmesi üzerine lisans veya yüksek lisans yapanlar dünya genelinde spor için oldukça hatalı bilgilerin yaygın olduğunu söylüyorlar. Profesyonel bir bayan buz pateni sporcusu; haftada 6 gün, 90 dakika antrenman yapıyor. Performansı için hap değil bakın doğal beslenmede neye dikkat ediyor. “Her antrenmanından 1 saat önce 2 bardak kahve içiyorum. 2 bardak kahve nerdeyse 100 mg kafein içerir. Kafeinin paten yaparken daha çok enerji verdiğini kesin ve yarıştığım günlerde de rutinini bozmamak için en az 100 mg kafein alıyorum” diyor.

Protein yerine çikolatalı süt

 Kısa mesafe koşucusu olimpiyat şampiyonu atlet ise; antrenmanlardan sonra kas onarımını hızlandırıp, seker depolarına takviye yapmak amaçlı, toz veya hap şeklinde whey protein yerine yüzde 1 çikolata içeren süt içmeyi tercih ediyor. Whey protein içip sadece protein almaktansa, sütün içinde bulunan kalsiyum, potasyum, D vitamini gibi besinleri de proteinle birlikte alıp kaslarına destek olduğunu bildiriyor. Elit sporcular performanslarını arttıracak şekilde nasıl besleneceklerini çok iyi biliyorlar. Beslenmeyi yaşam biçimi yapan bu elit sporcular; etrafta bir sürü profesyonel sporcunun bu konu hakkında çok az bilgi sahibi olduğunu belirtiyor. Bazı sporcular etraftan duydukları ergojenik yardım maddeleri ile besin takviyesi yaptığını, fakat henüz bu kimyasalların çoğu üzerinde araştırmalar devam hala etmekte olduğunu göz ardı edildiğini belirtiyorlar.

Performansa katkısı var mı?

Amerikan Ulusal Sporcu Beslenme Derneği, ergojenik yardımların fiziksel gücü ve spor performansını arttırarak vücut yapısını geliştirmekte daha verimli sonuçlar verdiğini soylüyor. Ancak bunları doğal besinlerden sağlamak kaydıyla performansı sağlıklı bir şekilde etkilediğinin altını çiziyor. Halihazırda bazıları kimyasal, bazıları bitkisel ya da hormon şeklinde kafein, karnitin, cromium picolinate, kreatin, konjuge linoleik asit, dallı zincirli amino asitler, whey protein, androstenediyon ve dehidroepiandrosterin sporcu ve spor yapan normal insanların en çok kullandığı ergojenik yardımlar arasında bulunuyor. Acaba araştırmalar bu vücuda dışarından destekleyici olarak, doğal beslenme ile olmayan formları için neler söylüyor.