Spor ve bisiklet turizmi

Bu hafta sizlerle turizmimize katkı sağlayacak olan, dünya turizminde farklı ülkelerde spor turizmi kategorisinde yer alan bisiklet turizminin, ülkemiz turizminde de aktif ve sürdürülebilir bir şekilde yapılabilmesi için otelinden planlamasına kadar birçok detayı inceledim. TÜRSAB Spor Turizmi Raporu’na göre 2015 yılında 550 binin üzerinde yabancı turist Türkiye’ye sportif faaliyet amaçlı gelip 900 milyon doların üzerinde harcama yaptı. Türkiye’de spor turizminin toplamdan aldığı pay yüzde 1.5 düzeyinde. Bu pastadan en çok golf ve futbol pay alıyor. Bir spor turisti ortalama bir turistin 2 katı kadar harcama yapıyor. Bir başka deyişle, Türkiye’ye gelen yabancı sporsever turistin harcaması 1.648 dolar düzeyinde. 2015 yılında dünyada 1.2 trilyon dolara yakın büyüklüğe ulaşan turizm sektöründen sporun aldığı pay 180 milyar dolar seviyesinde. Birçok Avrupa ülkesi yıllardır ciddi yatırım ve tanıtım çalışmaları ile bisiklet turizminden ciddi bir döviz girdisi sağlamaya başladılar. 

AVRUPA HER YIL 57 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR

Rakamlarla dünyada bisiklet turizminden örnek verecek olursak, İngiltere bisiklet turizmi sayesinde 1997’de 285 milyon sterlin kazandı. Bu yıl, beklenti 635 milyon sterlin. Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı, her yıl 57 milyar dolar getiriyor. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Palma’da yapılan The Cycling Meeting’de açıklanan rakamlara göre 2015 yılında Mayorka adasına 160 bin bisikletçi (en büyük grup Almanlar ve İsviçreliler) gelmiş. Bu ziyaretçi sayısının ekonomik değeri ise 150 milyon Euro.

BİSİKLET VE ANTALYA

Yıllar evvel Köprülü Kanyon’un bir spor merkezi haline geleceğini başkalarından duyduğumuzda bir çoğuğumuz inanmaz veya inanmaya zorlanırdık. Oysa bu gün Köprülü Kanyon’un köpüklü suları sezon ortalarında günlük ortalama beş ila altı bin sporseveri konuk ediyor veya golf sporunun ülkemizde gelmiş olduğu durum... Turizm artık farklılık arayışında, sadece çok güzel bir doğa ve deniz yetmiyor. Antalya’da bulunan Geyik Bayırı kaya yapısı itibari ile dünyanın dördüncü kaya tırmanış duvarıdır. Burayı yılda yaklaşık dünyanın her yerinden Avusturalya dahil on bin kişi ziyaret etmektedir. Bisiklet son yıllarda oldukça hızla gelişen ve değer kazanan bir spor. Bu durumun farkında olan Fransa ve İspanya sporcuları kendi ülkelerine çekmek için değişik alternatifler sunuyor. Bisiklet sporunun ve turizminin Antalya’da gelişimini sağlanması ile birçok kazanım elde etmiş olacağız ve kırsal alan turizme kazandırılacak, yapılacak tanıtım ile Antalya ya olan ilgi artacak.

Konuyla ilgili olarak görüştüğüm Calypso Tour İş Geliştirme Direktörü Gürsel Kaya  “Calypso Tour olarak 2016 yılı itibari ile Türkiye’nin bugüne kadar yapılmış en kapsamı bisiklet turizmi operasyonuna başlıyoruz. Eski milli sporculardan oluşan profesyonel ekimlerimiz ile haziran ayı itibariyle 10 ülkede yaklaşık 18 festival, yarışma, fuar bisiklet spor kulüpleri ve triatlon (bisiklet, yüzme, koşu) ekiplerini bire bir ziyaretlerle yüz binlerce Triatlon, bisiklet profesyonelleri ve bisiklet severlere yılın 10 ayı güneş gören Antalya’nın bu spora ne kadar elverişli olduğunu anlatmak istiyoruz. Bu anlamda Belek bölgesinde bir oteli bisiklet sporcusuna elverişli hale getirip Türkiye’nin ilk bisiklet konseptli oteli haline getirdik. Ayrıca yine dünya genelinde on binlerce triatlon (bisiklet, yüzme, koşu) sporcularına Türkiye’nin ilk bisiklet dostu otelinde tam anlamı ile kaliteli hizmet altında yarışlara hazırlanacakları bir ortam sunuyoruz. Hedefimiz ilk yılda 5 ile 10 bin arasında bisiklet sporcusu ve severleri Antalya bölgesinde ağırlamak ve uluslararası bazı yarış organizasyonlarını Antalya bölgesinde gerçekleştirmek” dedi.