Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Spora baþlamadan önce kontrollerini yaptýrýn

Dünyaya gelen her minik kalp, ne yazýk ki saðlýklý atmýyor... Kimi zaman bebek dünyaya gelmeden fark ediliyor minik kalplerin rahatsýzlýðý, kimi zaman da dünyaya “Merhaba!” dediði ilk dakikalarda. Ancak bazen doðuþtan gelen kalp hastalýklarý hiçbir belirti vermeden ilerliyor. Bu durum, saðlýk kontrolünden geçmeden spor yapmaya baþlayan çocuklar arasýnda tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

Malum, kýþ dönemi okullar açýlýnca anne ve babalarý “Çocuðum hareketsiz kalmasýn, spor yapsýn!” telaþý da alýyor. Ýþte kalp saðlýðýnýn önemi de burada ortaya çýkýyor. Bayýndýr Söðütözü Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmaný Nursel Alpan, Türkiye’de her yýl 120 bin doðumsal kalp hastalýklý bebeðin dünyaya geldiðini, bunun da her bin doðumdan 8’inde kalp sorunu görüldüðü anlamýna geldiðini söylüyor. “Spora katýlým öncesi taramanýn amacý ani ölüme neden olabilecek sessiz kalp hastalýðýný tanýmaktýr” diyen Alpan, fiziki muayenenin bile bazen taný koymaya yettiðini anlatýyor: “Çocuklar ve gençler spor faaliyetlerine katýlýp katýlamayacaklarýna dair bilgili olmalý. Çünkü doðuþtan gelen kalp hastalýklarý hiçbir belirti vermeyebileceði gibi, zor nefes alma, nefes darlýðý, geliþme geriliði, morarma, sýk zatürreye yakalanma eðilimi, sersemlik hissi, bayýlma ve göðüs aðrýsý gibi durumlara da yol açabiliyor. Ayrýntýlý hikaye, fizik muayene, ekokardiyogram ve EKO çoðu kez taný koymada yeterli oluyor.”

BEBEKLERDE ÝPUCU VERÝYOR

Doðuþtan kalp hastalýklarýnýn nedenlerine gelince... Bunlar anne karnýndaki bebeðin geliþimi sýrasýnda ortaya çýkan anomaliler olarak tanýmlanýyor. Kalbin kulakçýk ve karýncýklarý arasýndaki duvarlarda delik, kalbe gelen ve çýkan damarlardaki anomaliler, karýncýk ve kulakçýklarýn geliþim bozukluklarý gibi sorunlar olarak ortaya çýkýyor. Bebeðin meme emerken çabuk yorulmasý, morarma, aþýrý terleme kalp hastalýðý konusunda ipucu olabilir. Dr. Alpan “Doðumsal kalp hastalýklarýnýn erken tanýsýnda her yenidoðan bebeðin mutlaka doktor tarafýndan kontrol edilmesi önemlidir” diyor. Çocuklarda görülen her kalp hastalýðý doðuþtan olmuyor. Beta hemolitik streptekok (BETA) ile geçirilen boðaz enfeksiyonundan 2-4 hafta sonra bazen eklemlerde aðrý, þiþlik, ciltte döküntüler gibi bulgularla eklem romatizmasý geliþebiliyor, bu da kalbi etkileyebiliyor. Kimi zaman hasar kalýcý olabiliyor. Böyle bir durum yaþanmamasý için Beta hastalýðýnýn tam olarak tedavi edilmesi de önemli.