Spordan önce süt içmekten korkmayýn

Bazý antrenörler sporculara gaz yapýcý, aðýz kuruluðuna neden olur düþüncesiyle antrenman öncesi ve müsabaka dönemlerinde süt tüketmemelerini öneriyor. Aðýz kuruluðu yetersiz tükürük salgýlanmasý sonucu oluþur. Bu durum süt tüketimine deðil, heyecan ve vücut sývý kaybýna baðlý olarak ortaya çýkar. Kalsiyumun en iyi kaynaðý olan besin grubu süt ve ürünleridir. Süt ve ürünleri yeterince tüketilmediðinde sporcular günlük kalsiyum gereksinimlerini karþýlayamaz.  Süt tüketimini artýrmak için, soðuk ya da sýcak, yaðlý ya da az yaðlý bir bardak süt içine aþaðýda belirtildiði gibi 1-2 farklý besin eklenerek sütün aromasýný deðiþtirebilirsiniz. Böylece bileþimindeki 300 mg kalsiyumdan yararlanmýþ olursunuz. Çocuklarýnýzýn süt tüketimini artýrmak için bir bardak sütü yarým bardak taze veya püre halinde çilek veya yarým kaþýk bal ve muz püresi ya da bir tatlý kaþýðý kakao ekleyebilirsiniz.  Süt þekeri bir disakkarit olan laktozdur. Laktoz, ince baðýrsaklarda laktaz enzimi ile parçalanýr.  Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaþayan beyaz ýrk dýþýndaki pek çok kiþide 3-4 yaþ sonrasý süt þekerinin sindiriminde rol oynayan laktaz enzim aktivitesi giderek azalýyor. Böylece bazý kiþiler süt þekeri laktozun sindirimini saðlayan laktaz enzimi yetersizliði nedeniyle sütü sindirmekte güçlük çekiyor.

Laktoz sorun olmasýn

Bu nedenle fazla miktarda tüketilen süt þekeri yeterince sindirilemediði için baðýrsaklarda kalarak kramp, bulantý, kusma, ishal gibi gastrointestinal þikâyetler ve genel bir rahatsýzlýða neden oluyor Bu sorun ‘laktoz intoleransý’ olarak biliniyor Bu kiþiler laktozu azaltýlmýþ veya laktozsuz süt ve süt grubunda yer alan diðer yiyecekler olan yoðurt ve peynir tüketimine aðýrlýk verebilirler. Laktoz Ýntoleransý olan bireylerde bile barsakta bulunan laktaz enziminin çalýþmasý tamamen körelmesin diye bu hastalara 100 ml. sütü her gün içmeleri öneriliyor.