Staj sigortasý emekliliði etkileyecek mi?

Son günlerde okurlarýmýzdan aldýðýmýz stajyerlik döneminin emekliliðe sayýlýp sayýlmayacaðýna iliþkin sorularda ciddi þekilde artýþ oldu. 

Sosyal medyada ve bazý basýn ve yayýn organlarýnda staj dönemlerinde ödenen staj sigorta primlerinin emeklilikte sigorta baþlangýç tarihi olarak dikkate alýnacaðý yönünde haberler yer aldýðý görülüyor. Ayrýca SGK sisteminde yapýlan güncelleme sonrasýnda hizmet dökümlerinde de ilk iþe giriþ tarihi kýsmýnda staj baþlangýç tarihinin yer almasýnýn da bu nedene dayandýðýnýn iddia edildiði görülmektedir.

Esasen bu yönde staj döneminin emekliliðe sayýlmasý için okurlarýmýzdan çok talep geldiðini belirtmeliyim.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; Meslek Lisesi’nde yapýlan staj süresince iþ kazasý ve meslek hastalýðý ile hastalýk sigorta primleri ödenmekte ve emeklilikle ilgili primler ödenmemektedir.

Meslek lisesinde öðrenim görülen okullar tarafýndan yapýlan staj sigortasý, SGK iþe baþlama tarihi olarak kabul edilemeyeceði gibi, SGK prim gün sayýsý olarak da dikkate alýnmamaktadýr. Çalýþanlarýn ilk defa normal sigortalý olarak primlerinin ödendiði tarihe göre emeklilik yaþý ve ödenmesi gereken prim gün sayýsý belirlenmektedir.

Ancak geçmiþ dönemlerde bazý milletvekilleri tarafýndan staj döneminde ödenen sigorta primlerinin ilk sigorta baþlangýç tarihi olarak dikkate alýnmasý ve emeklilik yaþýnýn öne çekilmesi yönünde Kanun Teklifleri verilmiþ ise de bu tekliflerinin hiç birisi kanunlaþmamýþtýr. Bu yönde hükümet programýnda staj sigortasýnýn SGK iþe baþlama tarihi olarak kabul edilmesi yönünde bir çalýþma da bulunmamaktadýr.

Kreþ açma yükümlülüðü belediyelere  verilmeli

Türkiye’deki en önemli sorunlardan birisi de, kadýn istihdamýnýn artýrýlmasý ve bu yönde iþletmelerin teþvik edilmesidir.

Kadýn istihdamý son 13 yýlda önemli oranda artmýþ olsa da halen istenen seviyeye ulaþmamýþtýr.

Ýþletmelerde kadýn istihdamýný olumsuz etkileyen düzenlemelerden birisi de kreþ açma yükümlülüðüdür.

Gebe veya Emziren Kadýnlarýn Çalýþtýrýlma Þartlarýyla Emzirme Odalarý ve Çocuk Bakým Yurtlarýna Dair Yönetmeliðin 13. maddesi ile iþverenlere; yaþlarý ve medeni halleri ne olursa olsun 100-150 arasýnda bayan çalýþaný olmasý halinde emzirme odasý kurma; 150’nin üzerinde bayan çalýþaný olmasý halinde ise, kreþ açma zorunluluðu getirilmiþtir.

Esasen belli bir çalýþan sayýsýna ulaþmýþ iþyerlerinde emzirme odasý açýlmasý makul görülmekle birlikte, kreþ açýlmasýnýn istenmesi de oldukça zordur.

Kreþ açmak ve iþletmek tamamen uzmanlýk gerektirmekte olup, özel sektör açýsýndan; iþyeri hekimi, hemþire, pedagog, çocuk bakýcýsý ve benzeri ek personel istihdam edilmesini ve öngörülen fiziki koþullarýn saðlanmasýný gerektirmektedir.  

Özel sektörde iþverenler üzerindeki kreþ açma yükümlülüðü kaldýrýlmalýdýr.

Ülkemizde kreþ sayýsý ile çocuk bakýmýnda uzman sayýsý arttýrýlmalý ve mevcut kreþlerin nitelikleri iyileþtirilmek suretiyle bu yöndeki yükümlülük yerel yönetim tarafýndan yerine getirilmelidir. 

Böylece hem belediyeler üzerinden bu önemli yükümlülük daha profesyonel bir þekilde yerine getirilmiþ olacak, hem de ülkemizin geleceði olan çocuklar saðlýklý ve doðru ortamlarda büyütülmüþ olacaktýr. Zaten bu yönde AK Parti’nin vaatleri arasýnda yer aldýðýndan kýsa bir süre içinde bu sorunun çözüleceðini düþünüyoruz.