Stajyer çalýþtýrma yükümlülüðüne uymayan iþverene ceza var!

Yaz yaklaþtýkça hem öðrencilerde, hem de iþletmelerde staj konusu yeniden gündeme gelir. Öðrencilerin beceri eðitimi ile bir yandan okulda öðrendikleri teorik bilgileri uygulama ile pekiþtirirken, iþletmelere de bilgi ve tecrübeleri genç nesillere aktarma imkaný doðar.

3308 sayýlý Mesleki Eðitim Kanunu'nun 18'inci maddesi ile stajyer çalýþtýrma yükümlülüðü hüküm altýna alýnmýþtýr.

"On ve daha fazla personel çalýþtýran iþletmeler, çalýþtýrdýklarý personel sayýsýnýn yüzde beþinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eðitim okul ve kurumu öðrencilerine beceri eðitimi, mesleki ve teknik ortaöðretim okul ve kurumu öðrencilerine staj ve tamamlayýcý eðitim yaptýrýr. Öðrenci sayýsýnýn tespitinde kesirler tam sayýya tamamlanýr. Bu iþletmeler mesleki ve teknik eðitim yapan yükseköðretim kurumu öðrencilerine staj yaptýrabilir."

Bu kapsamda 10 ve daha fazla çalýþaný olan iþyerlerinde stajyer çalýþtýrma kanunen bir yükümlülüktür.

Yine Mesleki Eðitim Kanunu'nun 18'nci madde hükmüne göre iþletmedeki personel sayýsýnýn tespitinde Ocak ayý personel sayýsý, sadece yaz döneminde çalýþan iþletmelerde ise Temmuz dönemi personel sayýsý dikkate alýnmaktadýr.

Ocak ayýnda, yaz dönemi çalýþan iþletmeler için Temmuz ayýnda 10 ve daha fazla personel çalýþtýran iþletmeler, çalýþtýrdýklarý personel sayýsýnýn %5'inden az olmamak üzere stajyer çalýþtýrmakla yükümlü tutulmuþtur.

Örneðin, A iþyerinde çalýþan sayýsý 20 ise ilgili iþyerinde en az 1 stajyerin çalýþtýrýlmasý gerekmektedir.

Ek olarak öðrencilerin stajyer olarak deðerlendirilebilmesi için sigortalarýnýn okullarý tarafýndan yapýlmasý gerekmektedir. Diðer bir anlatýmla gönüllü olarak staj yapmak isteyen öðrencilerin, sigortalarý iþverenler tarafýndan yapýlacaðýndan stajyer olarak deðil, normal çalýþan gibi deðerlendirilmeleri gerekecektir.

Tespit konusunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu'nun diðer kamu kurumlar ile imzalamýþ olduðu bilgi paylaþým protokolleri bulunmaktadýr. Bu protokoller aracýlýðýyla kaymakamlýklar, valilikler iþletmelerin çalýþtýrdýðý iþçi sayýsý bilgisine ulaþýp belli dönemlerde iþletmelere tebligat gönderilmektedir.

Stajyer çalýþtýrma yükümlülüðüne aykýrýlýk ise yine 3308 sayýlý Mesleki Eðitim Kanunu'nun 24'üncü maddesinde hüküm altýna alýnmýþtýr.

"On ve daha fazla personel çalýþtýran ve Bakanlýkça iþletmelerde mesleki eðitim kapsamýna alýnan, ancak, beceri eðitimi yaptýrmayan iþletmeler, beceri eðitimi yaptýrmasý gereken her öðrenci için eðitim süresince her ay 18 yaþýný bitirenlere ödenen asgari ücretin net tutarýnýn 1/3'ü nispetinde, yirmi ve daha fazla personel çalýþtýrýlmasý halinde 2/3'ü nispetinde Saymanlýk hesabýna para yatýrmakla yükümlüdürler."

Dolayýsýyla iþverenlerin yaptýrýmlar ile karþýlaþmamalarý adýna stajyer çalýþtýrma yükümlülüklerini yerine getirmeleri önem arz etmektedir.