Stajyerin sigortasý ödenir mi?

Okurumuz Mustafa Demir, “Resul bey merhaba, 1990 yýlýnda Kilis meslek yüksekokulundan mezun oldum ve  Temmuz-Aðustos aylarýnda  özel bir inþaat þirketinde 6 hafta mezuniyet stajý yaptým. Ýþveren sigortaný yapacaðým deyip ilgili evraklarý benden aldý, fakat benim sigorta  kaydýmý yapmamýþ. Kanunen sigorta yapmasý gerekiyor muydu? Eðer gerekiyor idiyse dava açsam sigorta baþlangýcým 1990 yýlý olur mu? Bu konuda beni bilgilendirir misiniz?” diyor. 

Birçok okurumuzun da cevabýný merak ettiði bir soru bu.

Özellikle yaz aylarýnda öðrenciler becerilerini ve iþ deneyimlerini artýrmak ve çalýþma hayatýný tanýmak için iþletmelerde staj yapýyor. 

2011 yýlýndan önceki uygulamada, Üniversite öðrencilerinin stajlarý süresince sigortalý olmalarýna iliþkin bir düzenleme bulunmamaktaydý. Dolayýsýyla 2011 yýlý öncesinde staj yapan kiþiler için okullarý veya çalýþtýklarý þirketler tarafýndan sigorta primi ödenmesi zorunluluðu olmadýðýndan,1990 yýlýndaki staj döneminde okurumuzun sigorta primlerinin ödenmemesinde yasaya aykýrýlýk yok.

Bazý iþletmelerin staj döneminde öðrencileri sigortalý olarak bildirmiþ olmasý tüm çalýþanlarýn bu þekilde bildirileceði anlamýna gelmemektedir.

Bu arada belirtelim ki, staj döneminde normal çalýþanlar gibi tüm sigorta primleri ödenenler için emeklilik primleri de ödendiðinden sigortalýlýða sayýlmakta ve emekliliði etkilemektedir.

Ancak 2011 yýlýnda Torba Kanun’la yapýlan deðiþiklikle yükseköðrenimleri sýrasýnda staja tabi tutulan öðrencilerden okuduklarý eðitim kurumunda zorunlu staj þartý bulunanlar ve okul tarafýndan staj yapmasý uygun görülen öðrenciler staja baþladýklarý tarih itibariyle sigortalý sayýlacaklar ve sigorta primleri de okullarý tarafýndan ödenmeye baþlandý.

Torba Kanun’la yapýlan düzenlemeyle mesleki ve teknik eðitim yapan yükseköðretim kurumlarý olan meslek yüksekokulu, Teknik Eðitim Fakültesi vb. mesleki ve teknik eðitim okullarý öðrencileri 3308 sayýlý Kanun kapsamýna alýnmýþtýr. 3308 sayýlý Mesleki Eðitim Kanunu kapsamýnda olmayan üniversite öðrencilerine ücret ödenme zorunluluðu bulunmamaktadýr. Sadece 3308 sayýlý kanun kapsamýndaki meslek yüksekokulu, Teknik Eðitim Fakültesi vb. mesleki ve teknik eðitim veren yükseköðretim okullarý öðrencileri için staj süresince hem ücret ödenmesi ve hem de SGK primlerinin okullarý tarafýndan ödenmesi gerekmektedir.  

Staj döneminde okullar tarafýndan sigorta primi yatýrýlanlar için emeklilik primi ödenmediðinden, staj dönemi sigorta baþlangýç tarihi olarak kabul edilmez ve prim gün sayýsý olarak dikkate alýnmaz.

Dolayýsýyla okurumuzun 1990 yýlýnda stajýyla ilgili sigorta primi ödenmesi gerekmediði gibi, zaten staj döneminde okullar tarafýndan ödenen primlerin de emekliliði etkilememesi nedeniyle yaþ þartýnda bir deðiþiklik olmamaktadýr.

Emekli maaþlarý erken yatacak

Bayram geliyor. Bayramla birlikte emeklilerimizin bir nebze de olsa rahat nefes almasý için emekli maaþlarý erkene alýnýyor.

Normal þartlarda emekli aylýklarý 4/a (SSK) emeklilerine her ayýn 17 ila 26’sýnda, 4/b (BAÐ-KUR) emeklilerine her ayýn 25 ila 28’inde ve 4/c (Emekli Sandýðý) emeklilerine ise her ayýn 1 ila 5’i arasýnda ödeniyor.

Kurban Bayramýnýn 24-27 Eylül 2015 tarihlerine rastlamasý nedeniyle;

4/a (SSK iþçi ve SSK tarým) emeklisinin aylýklarý;

-Tahsis numarasýnýn son rakamý 9 olanlar 17 Eylül 2015’de,

-Tahsis numarasýnýn son rakamý 5 olanlar 18 Eylül 2015’de tahsis numarasýnýn son rakamý 7 olanlarla birlikte,

-Tahsis numarasýnýn son rakamý 3 ve 4 olanlar 21 Eylül 2015’de tahsis numarasýnýn son rakamý 1 olanlarla birlikte, 

-Tahsis numarasýnýn son rakamý 2 olanlar 22 Eylül 2015’de tahsis numarasýnýn son rakamý 8 olanlarla birlikte,

-Tahsis numarasýnýn son rakamý 0 olanlar ise, 23 Eylül 2015’de tahsis numarasýnýn son rakamý 6 olanlarla birlikte,

4/b (BAÐ-KUR esnaf ve BAÐ-KUR tarým) emeklisinin aylýklarý;

-22 Eylül 2015’de,

4/c (Emekli Sandýðý) emeklisinin aylýklarý;

- Ödeme günü 1, 2 ve 3 Ekim 2015’de olanlar 21 Eylül 2015’de,

- Ödeme günü 4 ve 5 Ekim 2015’de olanlarýn ise, 22 Eylül 2015’de ödenecektir.