Stajyerlerin SGK bildirimi

Okullarýn açýlmasý ile birlikte mesleki eðitim programlarý kapsamýnda meslek lisesi öðrencileri, iþletmelerde zorunlu stajlarýný yapmaya baþladýlar.

Esasen meslek liseleri ülkemizde sanayi ve istihdam açýsýndan en önemli kurumlardýr.

Mutlaka meslek liselerinin öðrenci tercihlerinin arttýrýlmasýný saðlayacak ve bu açýdan sanayi kuruluþlarýnýn eleman ihtiyacýnýn saðlanmasýnda kilit rollerine uygun teþvikler faydalý olacaktýr.

5510 Sayýlý Kanun'a göre, "meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköðrenimleri sýrasýnda staja tabi tutulan öðrenciler", 5 (b) kapsamýnda sigortalý sayýlmaktadýrlar.

Zorunlu staj yapan öðrencilerin sigorta primlerini öðrenim gördükleri okullar yatýrmaktadýr. 5510 Sayýlý Kanun'un "Prim Ödeme Yükümlüsü" baþlýklý 87. maddesinde düzenlenmiþtir.

Stajyer öðrenciler için prim ödeme yükümlüsü, meslek liselerinde okumakta iken staja tabi tutulanlar için okullarý; yükseköðrenimleri sýrasýnda staja tabi tutulan öðrenciler için yükseköðrenim kurumlarýdýr.

5 (b) kapsamýnda sigortalý sayýlanlar hakkýnda sadece iþ kazasý ve meslek hastalýðý sigorta primleri ödenmektedir.

Stajyerler adýna emeklilikle ilgili uzun vadeli sigorta kolu primleri yatýrýlmadýðýndan dolayý staj sigortasý SGK açýsýndan emeklilik hesabýnda sigorta baþlangýç tarihi sayýlmaz, ayrýca prim gün sayýsý olarak da dikkate alýnmaz.

Stajyerlerin sigorta bildirimleri okullarý tarafýndan yapýlmakla birlikte, ücret ödemesi iþyerleri tarafýndan yapýlmaktadýr.

Mesleki eðitim gören/staj yapan öðrencilere, mesleki eðitimin devam ettiði sürece yürürlükteki asgari ücretin net tutarýnýn %30'undan az olmamak üzere iþyeri tarafýndan ücret ödenir.

Stajyerlerin iþ kazasý bildirimleri staj gördüðü iþyeri iþverenleri tarafýndan yapýlmaktadýr.

Sigortalý olan stajyerlerin, her ne kadar prim ödeme yükümlüsü okul/yükseköðrenim kurumu olsa da, 6331 Sayýlý Kanun gereðince stajyerlerin diðer sigortalýlardan ayrý olarak deðerlendirilmemesi ve iþverenlerin stajyerlerden de sorumlu olmasý nedeniyle stajyerlerin iþ kazasý veya meslek hastalýðý bildirimleri iþverenler tarafýndan yapýlacaktýr.

Stajyerlerin iþ kazasý bildiriminin iþverenler tarafýndan kolluk kuvvetlerine derhal, SGK'ya en geç kazadan sonraki üç iþ günü içinde yapýlmasý gerekir. Ayrýca ilgili stajyer öðrencinin öðrenim gördüðü eðitim kurumuna da yazýlý olarak bilgi verilmesi gerekmektedir.

Ýþverenlerin, iþ kazasýný bildirmeme yükümlülüðü nedeniyle doðabilecek idari para cezasýyla karþýlaþmamalarý için bu hususa dikkat etmeleri ve stajyerlerin maruz kaldýðý iþ kazalarýný mutlaka SGK' ya bildirmeleri önem arz etmektedir.

Ýþ saðlýðý ve güvenliði yönünden iþveren tarafýndan stajyerlere eðitim de verilmesi gerekir.

Çalýþanlarýn Ýþ Saðlýðý Ve Güvenliði Eðitimlerinin Usul Ve Esaslarý Hakkýnda Yönetmelik madde 7'ye göre; çýrak ve stajyerlerin eðitim ve bilgilendirilmelerinden uygulamalý eðitim alýnan iþyerinin iþvereni sorumludur.

Ancak iþverenin kabul etmesi halinde çýrak ve stajyerlerin eðitimini devam ettirdiði eðitim ve öðretim kurumunda tamamladýðý iþ saðlýðý ve güvenliði dersleri veya kurslarý temel eðitim yerine geçer.

Sonuç olarak, stajyerlerin iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimlerinden staj gördükleri iþverenler sorumludur. Ayrýca ücret ödemesi ve iþ kazasý bildirimi staj gördükleri iþverenler tarafýndan yapýlýr.