Standart and Poor’s Türkiye'nin Görünümünü Duraðana Yükseltebilir

Son resimi çiziyorum; buyurun…
 
Evet dünya ticareti daralýyor ve daralmaya da devam edecek gibi.Zaten hem kur hem de petrol savaþlarý bundan çýkýyor.Dünya ülkelerinin arasýnda ki hýzlý serbest ticaret anlaþmalarýnýn yapýlmasýnýn nedeni de bu.
 
En son Dünya bankasýnýn ve IMF’nýn bu konu ile ilgili açýklamalarý var. Bu kurumlar  ortak bir çalýþmayla yaptýklarý araþtýrma da  , dünya ticaretindeki büyümenin artýk zirveye ulaþtýðýný belirtiliyor.Araþtýrma da özellikle Çinli  yerel üreticilerin iç piyasaya yönelmesiyle birlikte bu konunun yapýsal bir sorun olduðu da yazýlmýþ.
 
Bir baþka haber de Standart and Poor’s ‘tan…Kuruluþ Euro Bölgesi’nin 2008'den bu yana üçüncü kez durgunluða girme tehlikesiyle karþý karþýya olduðu konusunda uyardý. 2013’ün ikinci çeyreðinde baþlayan ekonomik iyileþmenin sona geldiðini ve tekrardan bir resesyon tehlikesinin olduðunu ifade edildi…Tabi bunda en büyük etken Almanya..
 
Ve Japonya ..Ülke ekonomisinin üst üste iki çeyrek daralmasýnýn ardýndan Baþbakan Þinzo Abe erken seçime gideceklerini açýkladý. Japonya yeni hükümeti belirlemek için 14 Aralýk'ta seçime gidiyor.Bu arada Japonya merkez bankasý baþkaný Kuroda,  BOJ’un temel enflasyon göstergesi olan çekirdek enflasyonun yüzde 1'in altýna inebileceðini söyledi.Ve para politika kurulu rekor büyüklükteki parasal gevþemeyi sürdürme kararý aldýlar..Yani yaklaþýk 680 milyar dolarlýk  (yýllýk 80 trilyon yen) geniþleme..
 
Ayrýca  baþka asya ülkelerinin merkez bankalarýnýn parasal geniþlemeye de gitmesi bekleniyor.
 
Bu arada Reuters’in analiz haberine göre ‘ Asya genelinde düþen enflasyonla birlikte bölgede ekonomilerini desteklemek amacýyla merkez bankalarýnýn faiz oranlarýný düþürmesi ve bölgenin yüksek borç sorununu rahatlatmasý bekleniyor.’…
 
Avrupa, Asya,ABD’nin düþük enflasyonla baþý dertte anlayacaðýnýz..Adamlarýn 10 yýllýk faizleri rekor seviye de düþük..Ve faiz indirimleri olasý..(ABD hariç)
 
Biz burada enflasyon yüksek diye çýðlýk atarken dünya enflasyonu yükseltmeye çalýþýyor.Handikapa bakýn siz.
 
KORKULACAK ÞEY ENFLASYON DEÐÝL TÜRKÝYE ÝÇÝN ARTIK, BÜYÜMEK GEREK..
 
Eli mahkum o enflasyon seneye düþecek! Ýzleyin göreceksiniz
 
Diðer dünya ülkeleri için  de korkulacak þey enflasyon deðil ,BÜYÜYEMEMEK
 
Büyüyemezsen istihdam yaratamazsýn istihdam yaratamazsan büyüyeyemezsin..Bu sarmalý metrelerce uzatabilirim..
 
Ve baþta yazdýklarýmdan da anlaþýlacaðý üzere DÜNYA TÝCARETÝ dünyanýn büyümesine izin verecek gibi durmuyor.Elimizi çabuk tutmalý serbest ticaret anlaþmalarý yapmalý argeye ve teknolojiye çok çok çok acil yatýrým yapmalý..
 
NEDEN ÞÝMDÝ?
 
Bu noktada gelelim herkesin gözüne çarpan JPMORGAN raporuna…Ne demiþ JP MORGAN : Avrupa Merkez Bankasý’nýn (AMB) enflasyonu canlandýrmaya yönelik politikalarýndan CEEMEA (Orta ve Doðu Avrupa Ortadoðu ve Afrika) bölgesi ülkeleri içinde en fazla faydayý Türkiye ve Polonya’nýn saðlayacak.. Petrol fiyatlarýndaki düþüþ cari iþlemler açýðýný aþaðý çekecek, TL’nin güçlenmesini ve borsa þirketlerinin hisse basý kârlarýnýn artmasýný saðlayacak.Avrupa ekonomisindeki güçlenmenin en çok Türkiye, Polonya ve Yunanistan’a yarar saðlayacak. Petrol fiyatlarýndaki düþüþün CEEMEA içinde en çok zarar vereceði bölge Rusya ve Ortadoðu ile Kuzey Afrika (MENA) bölgesi olacak.
 
Tabi raporda sadece bunlar deðil Türkiye’ye yönelik riskler de var hepimizin bildiði gibi..Ortadoðuve Rusya’da ki  karmaþa nedeniyle bu bölgeye ihracatýn riskli hale gelmesi , Avrupa’daki yavaþ büyüme ve Fed’in olasý faiz artýrýmý
 
Bu rapor tesadüfü deðil, Türkiye’ye son 3 hafta da 2 milyar dolar girmesi de…
 
Evet Türkiye’de bölgemizden kaynaklý yolunda gitmeyen gerçekler var.Evet istediðimiz gibi büyüyemiyoruz.Cari açýðýmýz var.Evet ..
 
Bunun yanýnda Dünyanýn düþük enflasyon sorunu var, Petrolde ciddi deðer kayýplarý var,Emtia’da düþüþler var.Yeni eylem planý var.En azýndan harekete geçtik..
 
 Artý ve eksileri sabaha kadar sayabilirim…
 
Bu arada S&P’den taze gelen bir raporu da paylaþayým.
 
S&P:  Geliþen piyasalarda en kýrýlgan Rus Bankalarý Standard and Poor's tarafýndan yayýnlanan geliþmekte olan piyasabankalarý ele alýndý ve en kýrýlgan bankalar olarak Rus bankalarýgösterildi. Kurum Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye'de ise bankalarýn yavaþça istikrara kavuþtuðunu dile getirdi.
 
S&P'nin raporunda þöyle denildi:"Geliþmekte olan ülkeler içinde önde gelen 7 bankacýlýk sistemi arasýnda en kýrýlgan olaný Rusya'nýn bankacýlýk sistemi olarak görünüyor. Bu raporda geliþen piyasalarýn en büyük 7 tanesinde bankacýlýk sistemlerinin bölgesel ekonomik performansa baðlý olarak izlediði
 
rota karþýlaþtýrýlýyor.Rusya bankalarý halen Batýlý güçler tarafýndan uygulanan yaptýrýmlar nedeniyle yaþadýklarý operasyonel zorluklar ve yavaþlayan ekonomik büyüme nedeniyle en kýrýlgan bankalar olarak görünüyor. 
 
Ve ben,her ne kadar kimse beklemese de Standart and Poor’s Türkiyenin görünümü negatiftan duraðana yükseltebiliceðini bekliyorum ..Benim haber satýr aralarýndan anladýðým budur..
 
Kalýn saðlýcakla ….