Standart and Poor’s Türkiye'nin Görünümünü Durağana Yükseltebilir

Son resimi çiziyorum; buyurun…
 
Evet dünya ticareti daralıyor ve daralmaya da devam edecek gibi.Zaten hem kur hem de petrol savaşları bundan çıkıyor.Dünya ülkelerinin arasında ki hızlı serbest ticaret anlaşmalarının yapılmasının nedeni de bu.
 
En son Dünya bankasının ve IMF’nın bu konu ile ilgili açıklamaları var. Bu kurumlar  ortak bir çalışmayla yaptıkları araştırma da  , dünya ticaretindeki büyümenin artık zirveye ulaştığını belirtiliyor.Araştırma da özellikle Çinli  yerel üreticilerin iç piyasaya yönelmesiyle birlikte bu konunun yapısal bir sorun olduğu da yazılmış.
 
Bir başka haber de Standart and Poor’s ‘tan…Kuruluş Euro Bölgesi’nin 2008'den bu yana üçüncü kez durgunluğa girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. 2013’ün ikinci çeyreğinde başlayan ekonomik iyileşmenin sona geldiğini ve tekrardan bir resesyon tehlikesinin olduğunu ifade edildi…Tabi bunda en büyük etken Almanya..
 
Ve Japonya ..Ülke ekonomisinin üst üste iki çeyrek daralmasının ardından Başbakan Şinzo Abe erken seçime gideceklerini açıkladı. Japonya yeni hükümeti belirlemek için 14 Aralık'ta seçime gidiyor.Bu arada Japonya merkez bankası başkanı Kuroda,  BOJ’un temel enflasyon göstergesi olan çekirdek enflasyonun yüzde 1'in altına inebileceğini söyledi.Ve para politika kurulu rekor büyüklükteki parasal gevşemeyi sürdürme kararı aldılar..Yani yaklaşık 680 milyar dolarlık  (yıllık 80 trilyon yen) genişleme..
 
Ayrıca  başka asya ülkelerinin merkez bankalarının parasal genişlemeye de gitmesi bekleniyor.
 
Bu arada Reuters’in analiz haberine göre ‘ Asya genelinde düşen enflasyonla birlikte bölgede ekonomilerini desteklemek amacıyla merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi ve bölgenin yüksek borç sorununu rahatlatması bekleniyor.’…
 
Avrupa, Asya,ABD’nin düşük enflasyonla başı dertte anlayacağınız..Adamların 10 yıllık faizleri rekor seviye de düşük..Ve faiz indirimleri olası..(ABD hariç)
 
Biz burada enflasyon yüksek diye çığlık atarken dünya enflasyonu yükseltmeye çalışıyor.Handikapa bakın siz.
 
KORKULACAK ŞEY ENFLASYON DEĞİL TÜRKİYE İÇİN ARTIK, BÜYÜMEK GEREK..
 
Eli mahkum o enflasyon seneye düşecek! İzleyin göreceksiniz
 
Diğer dünya ülkeleri için  de korkulacak şey enflasyon değil ,BÜYÜYEMEMEK
 
Büyüyemezsen istihdam yaratamazsın istihdam yaratamazsan büyüyeyemezsin..Bu sarmalı metrelerce uzatabilirim..
 
Ve başta yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere DÜNYA TİCARETİ dünyanın büyümesine izin verecek gibi durmuyor.Elimizi çabuk tutmalı serbest ticaret anlaşmaları yapmalı argeye ve teknolojiye çok çok çok acil yatırım yapmalı..
 
NEDEN ŞİMDİ?
 
Bu noktada gelelim herkesin gözüne çarpan JPMORGAN raporuna…Ne demiş JP MORGAN : Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) enflasyonu canlandırmaya yönelik politikalarından CEEMEA (Orta ve Doğu Avrupa Ortadoğu ve Afrika) bölgesi ülkeleri içinde en fazla faydayı Türkiye ve Polonya’nın sağlayacak.. Petrol fiyatlarındaki düşüş cari işlemler açığını aşağı çekecek, TL’nin güçlenmesini ve borsa şirketlerinin hisse bası kârlarının artmasını sağlayacak.Avrupa ekonomisindeki güçlenmenin en çok Türkiye, Polonya ve Yunanistan’a yarar sağlayacak. Petrol fiyatlarındaki düşüşün CEEMEA içinde en çok zarar vereceği bölge Rusya ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika (MENA) bölgesi olacak.
 
Tabi raporda sadece bunlar değil Türkiye’ye yönelik riskler de var hepimizin bildiği gibi..Ortadoğuve Rusya’da ki  karmaşa nedeniyle bu bölgeye ihracatın riskli hale gelmesi , Avrupa’daki yavaş büyüme ve Fed’in olası faiz artırımı
 
Bu rapor tesadüfü değil, Türkiye’ye son 3 hafta da 2 milyar dolar girmesi de…
 
Evet Türkiye’de bölgemizden kaynaklı yolunda gitmeyen gerçekler var.Evet istediğimiz gibi büyüyemiyoruz.Cari açığımız var.Evet ..
 
Bunun yanında Dünyanın düşük enflasyon sorunu var, Petrolde ciddi değer kayıpları var,Emtia’da düşüşler var.Yeni eylem planı var.En azından harekete geçtik..
 
 Artı ve eksileri sabaha kadar sayabilirim…
 
Bu arada S&P’den taze gelen bir raporu da paylaşayım.
 
S&P:  Gelişen piyasalarda en kırılgan Rus Bankaları Standard and Poor's tarafından yayınlanan gelişmekte olan piyasabankaları ele alındı ve en kırılgan bankalar olarak Rus bankalarıgösterildi. Kurum Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye'de ise bankaların yavaşça istikrara kavuştuğunu dile getirdi.
 
S&P'nin raporunda şöyle denildi:"Gelişmekte olan ülkeler içinde önde gelen 7 bankacılık sistemi arasında en kırılgan olanı Rusya'nın bankacılık sistemi olarak görünüyor. Bu raporda gelişen piyasaların en büyük 7 tanesinde bankacılık sistemlerinin bölgesel ekonomik performansa bağlı olarak izlediği
 
rota karşılaştırılıyor.Rusya bankaları halen Batılı güçler tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle yaşadıkları operasyonel zorluklar ve yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle en kırılgan bankalar olarak görünüyor. 
 
Ve ben,her ne kadar kimse beklemese de Standart and Poor’s Türkiyenin görünümü negatiftan durağana yükseltebiliceğini bekliyorum ..Benim haber satır aralarından anladığım budur..
 
Kalın sağlıcakla ….