Stres ve depresyon fazla kilo nedeni

Sürekli yapýlan diyetler, verilemeyen fazla kilolar ve yeme krizleri, geceleri aþýrý acýkmak... Bunlarý arada sýrada yaþýyor olsanýz da altýndan psikolojik bir rahatsýzlýk çýkabilir.

Zayýflayamayanve sürekli diyet giriþimlerinde baþarýsýz olanlarýn temelinde bazý psikolojik rahatsýzlýklarýn olduðunu söyleyebilirim. Stres ve depresyon fazla kiloluluða ve aþýrý atýþtýrmaya neden olmakta hatta bu hastalarýn az da olsa bir kýsmýnda týkanýrcasýna yeme krizleri ve gece atýþtýrmalarý fazla görülmektedir. Psikososyal bazý olaylar da fazla kiloluluða zemin hazýrlar. Zayýflamayý takýntý yapan bazý kadýnlar, uzun süre yemek yememe döneminden sonra, aþýrý yeme dönemine girerler. Böylece daha fazla kilo alýrlar. Bazýlarý ise üzüntülü ve sýkýntýlý durumu gidermek için aþýrý yemek yer ve sonunda kilo alýrlar.

Gece yeme sendromu:

Bir günde yenen gýdalarýn en azýndan %25-50’sini akþam yemeði ile ertesi sabah arasýnda geçen sürede yenmesi durumudur. Gece yeme durumu sýklýkla stresli kiþilerde görülür ve fazla kiloluluða neden olur. Fazla kilolu kiþilerin önemli bir kýsmýnda gece yeme durumu vardýr. Gece yeme sendromu olan kiþilerde stres hormonu dediðimiz kortizol hormonu ve beyinden salgýlanan CRH hormonunun salgýlanmasýnda ve strese verdikleri cevapta anormallik vardýr. Gece yemelerinin altýnda uyku bozukluklarý veya uykuda nefes durmasý gibi hastalýklar olabilir. Bu nedenle gece atýþtýran ve uykudan uyanýp buzdolabýna koþan kiþilerde uyku apnesi hastalýðý olup olmadýðý araþtýrýlmalýdýr.

Týkanýrcasýna Yemek Yeme

Týkanýrcasýna yemek yeme (Binge eating) bir psikiyatrik hastalýktýr. Kontrol edilemeyen aþýrý yemek yeme nöbetleri vardýr. Fazla kilolularýn %1.3-30.1’inde týkanýrcasýna yemek yeme durumu vardýr. Bu kiþilerde depresyon belirtileri vardýr ve yeme nöbetlerinin iki özelliði vardýr:

- Belirli bir zaman içinde (örneðin 2 saat içinde) baþka kiþilere nazaran ayný þartlarda daha çok yemek yeme.

- Bu nöbetler sýrasýnda aþýrý yemek yemeyi kontrol edememek.

Bu hastalar aþýrý yeme durumundan sýkýntý duyarlar ve piþman olurlar. Hastalýðýnýn teþhisi için, kiþinin haftada en az iki kez yeme nöbeti yaþamasý ve bunu en az altý ay sürdürmesi gerekir. Çoðu kiþi tedavi olmadan düzelebilirse de bu kiþilerinde aþýrý kilo alma gözlenir.