Strese en iyi çözüm ritim terapi

Günümüzde yapýlan araþtýrmalar eski çaðlardaki ritim tekniklerinin terapötik etkilerini doðruladý. Stres, yorgunluk, endiþe, hipertansiyon, kronik aðrý ve kanser gibi pek çok hastalýklarýn tedavisinde ritmin önemi büyük.

Son yýllarda ritim çalýþmalarýnýn çokça ön plana çýktýðýný görüyoruz. Ritmin insan üzerinde olumlu etkileri olduðunu biliyoruz. Eski çaðlardan beri davul ve ritim iyileþme ve kendini ifade etme aracý olarak kullanýlmýþtýr. Þamanlardan Batý Afrika’daki Minianka iyileþtiricilerine kadar müzik ve ritim tedavide kullanýlmýþtýr. Þamanlarýn hastalýk etkeni olduklarýna inanýlan kötü ruhlarýn frekanslarýna davul, ritim ve dans yoluyla ulaþmaya ve bu þekilde onlarý yok etmeye çalýþtýklarý meþhur bir bilgidir.

Beden ve ruhun senfonisi

Günümüzde yapýlan araþtýrmalar eski çaðlardaki ritim tekniklerinin terapötik etkilerini doðrular niteliktedir. Ritim terapinin stres, yorgunluk, endiþe, hipertansiyon, astým, kronik aðrý, romatizma, zihinsel hastalýklar, migren, kanser, multipl skleroz, Parkinson Hastalýðý, felç, duygusal rahatsýzlýklar ve geniþ çapta fiziksel engeller üzerinde tedavi edici ve tedaviyi güçlendirici etkisi olduðu gözlenmiþtir. Hirokwa ve arkadaþlarý bir araþtýrmada hýzlý tempolarýn mutluluk kimyasallarýný artýrdýðýný tespit ettiler. Yine yapýlan araþtýrmalar egzersiz esnasýnda kullanýlan yavaþ ritimlerin mutluluk hormonunu azaltýrken, hýzlý tempolar artýrdýðýný göstermiþtir. Stres neredeyse tüm hastalýklarýn baþlangýç sebebidir. Kalp krizine, felçlere ve baðýþýklýk sisteminin çökmesine sebep olabilir. Yeni yapýlan bir çalýþmada grup ritimterapilerinin stresi ve tükenmiþlik sendromunu azaltarak iþ performansýný arttýrdýðý gözlenmiþtir.

Günlük hayatýn ritmine uyum saðlayabilmek için bedenimizin ve ruhumuzun ritmini ayarlamamýz son derece önemli. Ritim terapi ve müzik çalýþmalarý bu konuda çok büyük katký saðlarlar. Ancak ritim çalýþmasýyla “Ritim terapi” kavramlarýný birbirine karýþtýran ve bu tekniði biraz da istismar eden insanlara sýkça rastlýyoruz. Ritim sanatçýsý olmakla ritimterapist olmanýn ayný manaya gelmediðini bilmek gerekir. Týpký müzisyen veya psikologla müzikterapistin ayný olmadýðý gibi.

Uzman mý umut taciri mi

Müzikterapist üç yýllýk bir lisans programýnýn ardýndan iki yýllýk mastýr programýný bitirip klinik deneyim alýndýktan sonra olunuyor. Müzikterapi de tedavi alanýnda kullanýlan ciddi bir terapi yöntemidir. Birkaç seminere katýlýp bir iki kitap okuyarak müzikterapist oldum diye piyasaya çýkýp otistik, zeka geriliði, öðrenme güçlüðü ve fiziksel özürlülük yaþayan çocuklarýn ailelerine umut tacirliði yapan maalesef çok insan var. Ebeveynlere buradan seslenmek istiyorum: “Bir psikiyatri uzmanýnýn kontrolünde olmayan hiçbir terapi uygulamasýna itibar etmeyin.” Ancak bunlar bu grup rahatsýzlýklarý olan çocuklarda müzikal etkinliklerden ve ritim çalýþmalarýndan istifade etmeyeceðiz manasýna gelmiyor. Bunlarý birer müzikal etkinlik olarak da yapabilirler, ama tek þartýmýz bir uzmanýnýn gözetiminde yapýlmasý.

Gönlümüzün ritmini ayarlayacak bir konser

Þükürler olsun ki Alaeddin Yavaþca gibi klasik dönemden günümüze kalmýþ en büyük deðer Allah ömrüne bereket versin aramýzda. Bugün Cemal Reþit Rey Salonunda SAAT 20:00’da Alaeddin Yavaþca Hoca’nýn 70. Sanat yýlýný kutlayacaðýz. Þef Yeþim Altýnel Çoban, solist naçizane ben fakir. Hocanýn teþrifiyle gerçekleþecek konserde o bülbül sesinden eserler dinleme fýrsatýmýz da olacak inþallah. Bu muhteþem gecede buluþmak üzere.

-Bilgi için: http://crrks.com/calendars/70-sanat-yilinda-alaeddin-yavasca/ linkini kullanabilirsiniz.