Doðanýn mucizelerinden fesleðen hem yemeklere hem de hayata lezzet katýyor. Kan þekerini düzenleyen, stresi azaltan fesleðen ayný zamanda DNA’yý da koruyor.
Antibakteriyal etkisi olan, kalp saðlýðýný koruyan, stresi önleyen fesleðen bitkisinin bilmezdiðimiz onlarca faydasý var. ‘Oxidatire Medicine and Cellular Longeuity’ adlý bilimsel dergide yayýnlanan bir araþtýrmaya göre, 3 grup üzerinde 7 haftalýk bir çalýþma yürütüldü. Buna göre ilk gruba yüksek kolesterol içerikli diyet ve fesleðen yapraðý verildi, ikinci gruba yüksek kalorili diyet ama fesleðensiz, üçüncü gruba da normal diyet verildi. Araþtýrmanýn sonucunda ilk gruptaki fesleðen tüketen grupta toplam kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) miktarýnýn diðer gruplara oranla daha düþük olduðu tespit edildi.
Fesleðende bulunan ve suda çözünen iki biyoflavanoid olan “orientin” ve “vicenin”in DNA’yý radyasyonun ve ýþýnlarýn zararýndan koruyor. Bilimsel çalýþmalara göre mucize bitkinin diðer faydalarý þöyle sýralanýyor: Stres ve anksiyete seviyesini azaltýyor. Fesleðen beyinde strese yanýtý ve daha birçok fonksiyonu düzenleyen hipotalamo-hipofizeal-adrenokortikal aksis’in iþlevlerini düzenleyerek çýkardýðý görülmüþtür.
Kan þekerini düþürerek diyabet kontrolünü saðlýyor. Fesleðenin içerisinde bulunan kan þekerinin düþürmede etkili olan maddesinin “ursolit asit” olduðuna inanýlmakla beraber bu maddenin “alfa glukozidaz intibitörü” gibi iþ görerek, baðýrsaklarsan glukozun emilimini azalttýðý düþünülüyor.
Baðýþýklýk sistemini güçlendiriyo. Fesleðen tüketen kiþilerin kanlarýnda mevcut olan interlokin-4, Th hücreleri ve NK hücrelerinin sayýsýnda artmaya neden olduðu için immun sistemi güçleniyor. Ayrýca fesleðen artrite karþý da etkili. Ýçeriðinde bulunan “eugenol” bileþeni sayesinde artrit hastalarýnda görülen ödem, aðrý, þiþme ve iltihap gibi enflamatuar yanýtlara neden olan cox enziminin aktivitesini önleyerek bahsedilen þikayetleri hafifletiyor.