Stresin ilacı kalbin dostu FESLEĞEN

 

Doğanın mucizelerinden fesleğen hem yemeklere hem de hayata lezzet katıyor. Kan şekerini düzenleyen, stresi azaltan fesleğen aynı zamanda DNA’yı da koruyor.

Antibakteriyal etkisi olan, kalp sağlığını koruyan, stresi önleyen fesleğen bitkisinin bilmezdiğimiz onlarca faydası var.  ‘Oxidatire Medicine and Cellular Longeuity’ adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, 3 grup üzerinde 7 haftalık bir çalışma yürütüldü. Buna göre ilk gruba yüksek kolesterol içerikli diyet ve fesleğen yaprağı verildi, ikinci gruba yüksek kalorili diyet ama fesleğensiz, üçüncü gruba da normal diyet verildi. Araştırmanın sonucunda ilk gruptaki fesleğen tüketen grupta toplam kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) miktarının diğer gruplara oranla daha düşük olduğu tespit edildi.

Fesleğende bulunan ve suda çözünen iki biyoflavanoid olan “orientin” ve “vicenin”in DNA’yı radyasyonun ve ışınların zararından koruyor. Bilimsel çalışmalara göre mucize bitkinin diğer faydaları şöyle sıralanıyor: Stres ve anksiyete seviyesini azaltıyor. Fesleğen beyinde strese yanıtı ve daha birçok fonksiyonu düzenleyen hipotalamo-hipofizeal-adrenokortikal aksis’in işlevlerini düzenleyerek çıkardığı görülmüştür.

Kan şekerini düşürerek diyabet kontrolünü sağlıyor. Fesleğenin içerisinde bulunan kan şekerinin düşürmede etkili olan maddesinin “ursolit asit” olduğuna inanılmakla beraber bu maddenin “alfa glukozidaz intibitörü” gibi iş görerek, bağırsaklarsan glukozun emilimini azalttığı düşünülüyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyo. Fesleğen tüketen kişilerin kanlarında mevcut olan interlokin-4, Th hücreleri ve NK hücrelerinin sayısında artmaya neden olduğu için immun sistemi güçleniyor. Ayrıca fesleğen artrite karşı da etkili. İçeriğinde bulunan “eugenol” bileşeni sayesinde artrit hastalarında görülen ödem, ağrı, şişme ve iltihap gibi enflamatuar yanıtlara neden olan cox enziminin aktivitesini önleyerek bahsedilen şikayetleri hafifletiyor.