Spastik kolon hastalýðýnýn nedeni bilinmemekle birlikte araþtýrmalar bu hastalýktan korunmada en iyi yolun stres yönetimi olduðunu gösteriyor.
Spastik kolon kalýn barsaðýn aþýrý veya düzensiz çalýþmasý sonucu oluþan bir sindirim sistemi rahatsýzlýðýdýr. Stres, besin alerjisi az posalý diyet, kalýn baðýrsak enfeksiyonu spastik kolon hastalýðýna neden olan etkenler arasýnda. Spastik kolon hastalýðýnýn tanýsýnda hikaye ve fizik inceleme önemli. Kesin taný için spesifik bir test yok. Tanýsal yöntemler baþka hastalýklarýn varlýðýný araþtýrmada kullanýlýr. Yemeklerden sonra karýn aðrýsý, baðýrsak hareketlerinin artmasý ve çok dýþkýlama, bazý durumlarda ise barsak hareketlerinin azalmasý, hýçkýrýk, bulantý, çarpýntý, halsizlik gözlenebilir.
-YENÝLMEMESÝ GEREKENLER
-Çay, kahve ve diðer asitli içecekler.
-Yaðda kýzarmýþ ve kavrulmuþ etler, sucuk, pastýrma, salam, sosis, salamura balýk.
-Kepekli tahýl ürünleri, kurubaklagil.
-Turþu, soðan, sarýmsak, sirke ve acýlý besinler.
-Kremalý, çikolatalý, kýzarmýþ ya da soslu tatlýlar.
-Salçalý ve aþýrý baharatlý besinler.
-Kepek ekmek yerine beyaz ekmek tercih ediniz.
-Baharatlý yiyecekler, yaðda kýzartýlmýþ hamur iþleri, tahin helvasý, çikolata.
-GENEL ÖNERÝLER
-Süt, ýhlamur, açýk çay, taze bitki çaylarý ve taze meyve sularýndan içebilirsiniz.
-Eti haþlanmýþ, ýzgara veya fýrýnda piþirilmiþ yiyin.
-Haþlanmýþ yumurta, beyaz ve kaþar peynir serbest.
-Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mýsýr, irmik, eriþte, þehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz.
-Meyveleri kabuksuz olarak ya da komposto þeklinde tüketiniz. Aðrýya neden olan meyveleri diyetinizden çýkarýn.
BELÝRTÝLER
-Ýshal
-Ýshal - kabýzlýk dönemleri
-Baðýrsak hareketlerinin baþlamasý ile geçen ve yemekleri takiben ortaya çýkan karýn aðrýsý
-Aralýklý olarak karýnda hassasiyet
-Karýnda þiþkinlik, gaz ve sývý hareketlerinin hissedilmesi
-Kusma
-Ýþtah kaybý
-Duygusal stres
-Depresyon