Şu demokratikleşme paketi

Son on beş gündür, bu ay sonunda Sayın Başbakanın açıklayacağı Demokratikleşme paketini tartışıp duruyoruz. İktidar muhalefeti bu alana çekerek bir on beş gün gündemi yönetti. Her şeyden evvel bu paket, muhtevası dolayısı ile kanun, karar ve yönetmelik çıkarılarak yürürlüğe gireceği unutulmamalıdır. Yani açıklanacak şeylerin nerede ise tümü birer temenni olup tartışmaya açık ve hemen yürürlüğe girmeyecek.

Paketin neler içerdiğini görmeden bilmeden muhtemel içeriğini tahmin edip enine boyuna tartışmak, günlerce bu konuda yakışıksız benzetmeler yapmak yanlış. Her kesim kendi korkularına yönelik yorum yapıyor, tenkit getiriyor.

Paket PKK ile birlikte hazırlanmıştır. Paket yandaşlara yeni imkânlar getirmekte, kadın haklarını ölçüsüz büyütecek şeklindeki tartışma ve yargılar yakışıksızdır.

Paketi Sayın Başbakan açıklayacak. Açıklanan tedbirler ertesi gün yürürlüğe girmeyecek. Kanuni düzenlemeler için Meclis çalışacak, bakanlar kurulu karar imzalayacak Bakanlıklar yönetmelik, yönerge çıkaracak. Bu işlemler bir zaman gerektirecek. Bu zaman zarfında ülkedeki bütün kesimler fikirlerini söyleyecek. Yürürlüğe girecek tedbirleri beğenmeyenler Anayasa Mahkemesine, Danıştaya, Bölge İdare Mahkemelerine giderek kendilerine göre hukuka aykırı olanları iptal ettirebilecekler.

Hal böyle iken "doğmamış bebeğe don biçmek" veya "dereyi görmeden paçaları sıvamak" niye Muhalefetin Yürütme ile ilgili hiç mi tenkitleri yok, hiç mi alternatifleri yok da açıklanmamış, henüz düzenleme aşamasında olan bir "demokratikleşme paketi" hakkında bu kadar zaman harcanıyor.

Benim temennim açıklanacak paketle sivilleşme daha da ileri gitsin, insan daha öne çıksın, bürokrasi azalsın, ekonomi günlük tartışmaların dışına tam olarak çıksın, ordu ve savunma bütçesi küçülsün,  Ordu Milli Savunma Bakanlığına bağlansın, cari açık on yıl öncesi seviyelerine gelsin, devlet üreten yapan değil kural koyan ve denetleme yapan bir statüye getirilsin, yargının hızlanması sağlansın.  Bu temennilerim bir ütopya değil. Şark ülkesi olmaktan çıkış bu tür paketlerle olabilir düşüncemden kaynaklı.