Selahattin DÖNMEZ
Selahattin DÖNMEZ
sdonmez@sdonmez.com
Tüm Yazıları

‘Su içsem yarıyor’ bahanesine sığınma

‘Bütün gün hiçbir şey yemediğim halde sürekli kilo alıyorum’ diyenlerin sırrı çözüldü. Araştırmalara göre normal kilolularla aynı kaloriyi alıp şişmanlayanlar, üç öğünü akşam yemeğine sığdırıyor.

ŞİŞMANLIK ‘aşırı yemenin mi’  yoksa ‘su içsem yarıyor’ durumunun mu bir sonucu?  Genel kanı olarak az yiyip bu kadar kilo alma durumu çok akla uygun gelmediğinden kilo problemi olan kişinin yemek yeme konusunda doğru söylemediği düşünülür. Ancak durum farklı. Araştırmalar şişman ve normal kilolu kişilerde; sabah kahvaltısını düzenli yapan fazla kiloluların oranı yüzde 84, normal kiloluların oranı yüzde 82 olduğunu; öğlen yemeğini fazla kiloluların yüzde 89’u, normal kiloluların yüzde 78’sinin yediğini; akşam yemeklerinde ise fazla kiloluların yüzde 90’ı, normal kiloluların yüzde 87’si kadarı düzenli yediğini gösteriyor. Görüldüğü gibi kilolular ile normal kiloluların yemek yeme sıklığı oranı arasında bir fark yok. Peki onları şişmanlatan sebep ne olabilir?

Bir öğünde aşırı kalori alınıyor

Araştırmarda kilo almada gece yemek yeme alışkanlığı faktörü öne çıkıyor. Gece yenilen yiyecekler yakılmıyor. Bu durumda kişi fark etmeden kilo alıyor.  Hormon dengesizliği ve metabolizmada yakamama sorununun varlığı gün içinde benzer miktarlarda yemek yeseler de gece yemelerinin kilo almada tek nedeni olduğunu gösteriyor. Aşırı kiloluların açlık krizine girme sıklıkları az olmakla beraber kriz sırasında normal bir insanın öğünde yediğinin 4 katı yiyecek tüketebilme kapasitelerinin de olması, yiyecek tercihleri kilo nedenlerini açıklayan önemli diğer unsur olarak öne çıkıyor. Şişman kişiler yalnız kalırlarsa fazla yiyecek yeme eğilimine yöneliyor. Bu durum da genelde fazla yemediği algısını doğuruyor. Bunun yanına hareketsizlik de eklenince şişmanlık kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden şişmanlığın tedavisinde hastanın beslenme öyküsü alınması, yemeğe iten nedenlerin iyi değerlendirilmesi ve hormonal dengelerin araştırılması son derece önemli.