Sýcak yaz günlerine rastlayan Ramazan’da en çok susuzluk aðýr geliyor insana. Suyu kana kana içiyoruz içmesine, afiyet olsun. Peki suyu nasýl ikram ediyoruz? Suyun sunumu da önemli. Kahvenin yanýnda, taze meyvelerle veya gül suyuyla... Kýsa sürede hazýrlanabilecek birkaç önerim var.
“Su kadar bahtiyar ol evladým.”
“Su getirenlerin çok olsun.”
“Allah kimseyi susuzlukla terbiye etmesin...”
Nefessiz içilen buz gibi su. Bardaðý tepsiye býrakýrken gözlerimin içine bakýlarak söylenen bu sözler hala kulaklarýmda. Ben çocukken eve gelen misafirlere su ikramý yaptýktan sonra duyardým bu sözleri. O zamanlar nerede metro, nerede klimalý araçlar? Yaz sýcaðýnda yolun çoðunu yürüye yürüye gelen misafirler eve girene kadar kan ter içinde kalýrdý. Ýki soluklanýr hemen suya sarýlýrdý. Susuzluk ne zordur, dilin damaðýn hakikaten bir olur. O nedenle evime gelen herkese ilk sorum “Su ister misiniz?” olur. Ayrýca kapýmýn önünde her daim hayvanlar için bir kap temiz su bulunur. Hiçbir canýn susuz kalmasýna dayanamam.
Ramazan ayý paylaþmanýn, nefse hakim olmanýn anlamýnýn altýný çiziyor ama bu ayda sürekli yemek yemeye odaklanýyoruz. Hatta geçtiðimiz hafta sonu gazeteleri okurken ‘deðiþik Ramazan yemekleri’ olarak avokadolu tarif verenleri bile gördüm! Ramazan dediðin sonuna kadar geleneksel olmalý. Hatta ben bugünlük yemeðe de ara vermek istiyorum izninizle. Yaþamýn en önemli baðýndan, oruç denildiðinde tüm gün zihni dolduran, ezan sesinde ilk ona uzanýlan sudan bahsetmek istiyorum...
Suyun ikramý da çok önemli. Kahve ve su ikilisi örneðin. Ýzmir’de de her yerde olduðu gibi geleneksel olarak kahvenin yanýnda küçük bir bardakta buz gibi soðuk su ikram edilir. Tek farký bir zamanlar suyun içine bir çay kaþýðý da sakýz macunu koyulurdu. Karanfil taneleri eþlik ederdi bazen suya ya da en kokulusundan kurutulmuþ pembe gül yapraklarý. Tansiyonu yükseldi mi birinin hemen limon sýkýlýrdý içine. Anlayacaðýnýz suyu rayihalarla çeþitlendirmek günümüze mahsus deðil tam tersine geleneksel bir ritüel.
HAZIRLAMAK ÝKÝ DAKÝKA SÜRÜYOR
“Susuzluðu en iyi duru su giderir” diyorsanýz saygý duyarým. Ama önerilerim de hiç fena deðil, emin olun. Mesela hafif aromalý sular kimi zaman susuzluða daha iyi geliyor. Bazýsý ise hazmý kolaylaþtýrýyor. Zaten tam da bu sebeple limon ve nane yapraklý sular bir süredir sofralarda yer etmeyi baþardý. Peki bu iþi biraz daha çeþitlendirmeye ne dersiniz? Býrakýn boyalý, gazlý, susuzluða susuzluk katan, bir de üzerine þeker komasýna sokan içecekleri! Tek þart suyun lezzetli ve soðuk olmasý. Gerisi zaten iki dakika ve inanýlmaz keyifli olacak!
Kýrmýzý meyvelerle
Þu aralar çilek ve taze frambuaz hatta mavi yemiþ zamaný. Bir ay sonra karayemiþ ardýndan kýzýlcýk da çýkacak. Bu meyveler su ile iyi geçiniyor. Bir sürahiye bolca kýrmýzý meyve koyun üzerine birkaç küp buz ekleyip tahta kaþýkla hafifçe ezin. Üzerini buz gibi suyla doldurun. Mis gibi kokan ve inanýlmaz lezzetli bu suyu tatlý servisinde ikram edebilirsiniz.
Yeþil alternatif
Yeþil limonu incecik dilimleyin, bir sürahiye atýp üzerine taze nane ve kabuklu olarak dilimlenmiþ salatalýk dilimlerini ekleyin. Salatalýk yerine yeþil elma da dilimleyebilirsiniz. Üzerine soðuk su doldurup servis edin. Hazmý kolaylaþtýrýcý bu su, günlük hayatta yeteri kadar su içmeyenler için de iyi bir çözüm olacaktýr.
Kahve yanýnda
Bir kahve ritüelinin en keyifli tarafý su ikramýdýr. Ancak kahveyle ikram edilen suyun belli kurallarý vardýr: Öncelikle su bardaðýnýn kahve fincanýndan çok da büyük olmamasý gerekir. Minik bir su bardaðýna soðuk suyu koydunuz. Peki dahasý ne olabilir? Gül yapraklarý hatta birkaç damla gül suyu; sakýz macunu; karanfil taneleri; birkaç damla limon, buz küpleri ve taze yasemin çiçeði; taze melis otu ve vanilya esansý... Bunlardan biri o bir bardak suyu farklý kýlar.
Sokak hayvanlarýnýn ölüm nedeninÝN en çok susuzluk yüzünden böbrek yetmezliði olduðunu biliyor muydunuz? “Bir þekilde bulurlar” demeyin, pis suyu onlar da içemiyor. Biraz empati ve insan olmanýn sorumluluðu... Lütfen kapýnýzýn önünde taze su bulundurmayý ihmal etmeyin. Kimse susuz kalmasýn.