Şu yardımcılar

Yardımcı hakemlerin bazen öyle ofsayt kararları var ki aklım şaşıyor! Birkaç santimetre ile ölçülebilen farklılıkları metrelerce öteden anlık görüşlerle doğru saptayabiliyorlar. 

Topun son oynandığı anda bulundukları açıyı iyi ayarlayıp, kim önde kim değil, kim aktif sayılır kim sayılmazı, kimi zaman kalabalığın içinde yerli yerinde değerlendiriyorlar. Ender yanılıyorlar.

Hem “işleri bu elbet yapacaklar” diyorum, hem hayranlık duyuyorum.

Ama aynı yardımcı hakemler bu hassasiyeti bir başka değerlendirme yaparken gösteremiyorlar!

O da kalecilerin topu oyuna sokarken ellerinde topla ceza alanı dışına çıkmaları. Santimetrelik de olsa, çıkmaları. Bunları yakalayamıyorlar...  Topu elinden çıkarmadan ceza alanından çıkmaya sanki önem vermiyor, buradaki ihlali yakalamanın özenini göstermiyorlar. Elinde topla ceza alanı dışına çıkmayan kaleci yok gibi.

Fenerbahçe-Eskişehir maçında Volkan’ın ceza alanı dışında kolunu kullanarak topu uzaklaştırmasını yardımcılarının ve hakemin birlikte görmemesi akıl alacak iş değildi!

Kiminin aklına yapılan ihlali, bilerek ve isteyerek cezalandırmadıkları geliyor! Çünkü 12.dakikada kırmızı kart çıkacaktı... Sonuç etkilenirdi bundan. Yürekleri yetmedi!

Ama maç biterken, topun kapalı kolun üst tarafına çarpışını görüp birlikte ‘penaltı kararı’ verdiler!

Sık sık gerçeği göremedikleri için, pek bir işe yaramadıkları kanısı giderek artan beşinci-altıncı hakem görevindekilerin de kendilerini önemsetmek istercesine olur olmaz pozisyona maydanoz oldukları ya da fikirlerini söylemeleri gereken yerde eyyamcılık edip hiç renk vermedikleri olmakta!

Beşinci-altıncılar ve yardımcı hakemler gereksiz kişilik gösterisine kapılıyorlar kimi zaman. Hatalarının nedeni, bu yenemedikleri duygu olmakta. İşi biliyorlar, ama işi yürütmede tekliyorlar!

Beşinci-altıncılar, ceza alanı içindeki çoğu pozisyonu atlıyor. Çünkü bulundukları açı geniş görmelerini engelliyor. Kimi zaman az sonra olması olası durumu yakalayabilmek için, o andaki olana boş vererek, özellikle kale çizgisine odaklanıyorlar.

İyi hoş ama buna rağmen net süzemedikleri halde kimi pozisyonlarda can alıcı kararlara etki ediyorlar...

Şu gol çizgisi teknolojisi bizde de uygulamaya girse ve beşinci-altıncılar (Bunlara da bir isim bulsalar iyi olacak) çizgi yerine ceza alanı içindeki öteki inceliklere yoğunlaşsalar çok daha yararlı olacaklar.