Suç ve ceza

TRT 1 Ana Haber’de Cumartesi ana haber bülteninde olmaması gereken bir şey yaşandı. 

Ana haberi sunan Anda Özmen, “Ana muhalefetten sonra yavru muhalefete geçelim” dedi. O saatten beri kıyamet kopuyor, böyle zamanlar nadir yapılan “vur ama dinle” ilkesini uygulayalım...

Önce spiker arkadaşın neden böyle bir cümle kurduğunu irdelemek lazım.

Siyasi bir mesaj verme kaygısı mı bu cümleyi söyleten yoksa haberleri birbirine bağlama çabası mı?Cevabı önemli olan soru budur...

***

Önce bir noktanın altını çizmek lazım.

TRT gibi bir kurumda ana haber sunan biri siyasi görüşü her ne olursa olsun bunu ekranda dile getirmeyecek kadar akla sahiptir, aksini düşünmek hata yaptırır. 

Dikkatli seyirciler editörün kam spikere yazmadığı ama spikerin haberleri birbirine bağlamak için kurduğu cümleleri her zaman fark eder.

Buna dair en fazla örneği Kuzey Amerika’daki soğuk ile Güney Amerika’daki sıcak haberleri arasında kurulan bağlantı cümlelerinde yaşadık.

Tahminen burada da öyle oldu ama işin içine seçmenleri olan bir siyasi parti girince ve tanımlama sıkıntılı olunca haber bağlama çabası doğal olarak sıkıntı veren bir duruma dönüştü. 

Yapılan şey elbette eleştirilecektir ama “işte tarafgir spiker” vesaire demek haksızlık olur.

Hatayı yapan Anda Özmen de iki kere özür dilediğine ve tarafgir demek için başka bir gerekçe olmadığına göre linç mantığı gütmenin manası yok...

Gelelim bu hatanın kurumu ne kadar bağlayıp,bağlamadığına... Ortada bir hata var ve aynı gece TRT Haber ve Spor Dairesi, Başkanı Nasuhi Güngör bir açıklamayla Anda Özmen’in görevden alındığını açıkladı. 

İşten atma vesaire tarzı talepleri gördüm ama TRT’de yasa ve yönetmelik gereği her istediğini hemen işten atamazsın kaldı ki bir ana haber spikeri için bu işten atmadan sonra verilecek en ağır cezadır.

Bir not daha, herkesin ev geçindiriyor, ailesi var, bu kadar kolay kelle avcılığı yapmamak gerek... 

***

Dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var.  Bu olay CHP haberinden MHP haberine geçerken yaşanmış bir vaka.Yani ana haberde muhalefet partilerinin siyasi çalışmalarının yer aldığı bir anda...Sonuçta hata ya da kimine göre suç varsa kurum cezayı verdi. 

Buradan siyasi fayda sağlarım diye düşünenlere fırsat verilmemiş oldu...