Suçlu ayaða kalk

Kim, neden, nasýl?” sorularýný sormak insan aklýnýn en doðal faaliyetidir. Suriye’nin baþkenti Þam’da patlayan bomba için ‘kim?’ sorusuna cevap teþkil edecek tespitler yapýldý. Ayný gün Bulgaristan’ýn Burgas kentinde Ýsrailli turistlerin bindiði otobüste patlayan bombanýn adresi için de fazla zorlanmak gerekmedi. Bir Amerikalý ‘uzman’ Þam’daki bomba için “Mossad iþi” derken, Burgas’daki intihar bombacýsýný Ýran istihbaratýnýn yönlendirdiðini de Ýsrail ilân etti.

Doðru da olabilir bu tespitler,yanlýþ da... Ýstihbarat örgütleri kendilerine kadar izlenemeyecek eylemleri severler; olaðan þüpheli üzerinde dikkatlerin yoðunlaþmasý her zaman gerçeðe ulaþtýrmaz.

Benim derdim bu aþamada yalnýzca ‘nasýl’ ve ‘neden’ sorularý üzerinde yoðunlaþmak zaten...

Önce Bulgaristan’daki olaya bu gözle bakalým: Patlayan ve beþ Ýsrailli turistin canýný alan bombayý üzerinde taþýyan kiþinin, mekânda bulunan kameralar tarafýndan kaydedilmiþ görüntülerinden, bir saat boyunca ortalýkta gezindiði anlaþýlýyor. Hem de havaalanýnda. Oysa havaalanlarý en keskin güvenlik önlemlerinin devrede olduðu mekânlar; intihar bombacýsýnýn sýrtýnda ise patlayýcý dolu bir çanta var...

Þam’daki olay, mekân her türlü aþýrý önlemin alýndýðýný varsaymamýz gereken ‘Ulusal Güvenlik Bakanlýðý’ binasý olduðu için daha da garip.

Devletin zirvesinin binada bulunduðu bir sýrada patladý bomba. Ölenler rejimin kilit koltuklarýnda oturan isimler... Alýnan hiçbir önlem onlarýn hayatýný sona erdirecek eylemin sahneye konulmasýný engelleyememiþ görünüyor.

‘Nasýl?’sorusunun cevabýný ararken ciddi bir duvarla karþýlaþýyoruz. Bulgaristan’da da, Suriye’de de gerçekleþmesi zor böylesine eylemleri yapabilmek çok ayrýntýlý bir planlama sürecini, fazla sayýda iþbirlikçiyle çalýþýlmasýný, karmaþýk yollardan lojistik destek saðlanmasýný gerektirir. Þam’daki zirvenin ne zaman toplanacaðýný bilmek de Ýsrailli turistlerin hareket tarzlarýna vakýf olmak da o kadar kolay deðildir.

Her iki eylem de birden fazla istihbarat örgütünün iþbirliðinde gerçekleþmiþ ise hiç þaþýrmam...

Esas cevabý bulunmasý gereken ise ‘neden?’ sorusudur. Ýsrailli turist kafilesini neden hedef seçerler? Bombayý neden Þam’ýn en iyi korunan binasýnda patlatýrlar?

Sýradan insanlara yönelik terör eylemleri toplumu belli bir yöne doðru eðip bükmeyi, önemli kiþileri hedef alan eylemler ise kendisini güçlü sanan rejimlere zayýflýðýný hatýrlatmayý amaçlar genellikle...

Ýkisinden de hayýrlý bir sonuç çýkmaz. Daha önce savaþ açýlmasýna karþý çýkanlar bile sýradan insanlarýn öldürüldüðünü görünce kendilerini kurbanlarýn yerine koyup tavýr deðiþtirir; aslýnda zayýf olduðu terörle hatýrlatýlan rejimler ise gücünü göstermek için benzer eylemler peþinde koþmaya baþlar...

Yeni bir savaþ mý? Olabilir. Yeni bir terör dalgasý baþlamasý mý? O da olabilir. Eþ zamanlý iki bombalama eylemiyle dünyamýzýn baþ aðrýtacak geliþmelere daha açýk hale geldiðine hiç kuþku yok. ‘Kim?’ sorusu da bu yüzden önemli. Tabii soruyu þöyle sormak þartýyla: “Bu eylemleri hakikaten kim yapmýþ olabilir?”

Dünyanýn rahat ve huzura kavuþmasý kim(ler)in iþine gelmiyorsa suçlularý bulmak için oraya bakmalý.

Kim(ler) olabilir dersiniz?