Güneydoðu’nun gözde baharatý sumak sadece yemeklere lezzet katmakla kalmýyor, diyabet, enfeksiyonlar, diþ eti hastalýklarý, zehirlenme ve yüksek ateþ gibi sorunlarýn tedavisinde de kullanýlýyor.
Doðu Akdeniz ve Güneydoðu Anadolu bölgelerinde bilinen sumaðý yeterince kullanmýyoruz. Oysa bu baharat en güçlü doðal saðlýk dostlarýndan. Sumak ekþi tadýyla aþýrý zayýflýkta iþtah açýcý olarak kullanýlýr. Hazmý kolaylaþtýrýr. Herhangi bir nedenle ister viral ister besine baðlý oluþan ishali kesen nadir yiyeceklerden biridir. Bir tatlý kaþýðý sumaðý yavaþça emerek az suyla yutmak ishalde baðýrsaklarýn hýzla su tutarak þiþmesini saðlayarak dýþkýnýn katý kývama geçiþini kolaylaþtýrýr. Kandaki þeker oranýný düþüren sumak, þeker hastalarý için yararlýdýr. Birçok baharatta olduðu gibi anti bakteriyel yani mikrop öldürücüdür. Damarlarý büzerek kanamayý durdurmaya yardýmcý olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalýdýr. Ayrýca, ateþ düþürücüdür. Sumak çoðunlukla baharat olarak kullanýlýr. Özellikle kokuyu azalttýðý için soðan salatalarýnda tercih edilir. Týbbi olarak da faydalý bir bitki olan sumak bitkisinin yapraðý su ile kaynatýlarak yutulmadan gargara olarak kullanýlýrsa aðýz saðlýðýnda da etkilidir ve boðaz enfeksiyonlarýný engeller. Ayrýca boðaz ve diþeti hastalýklarýna iyi gelir. Sumak kaynatýlýp suyu içilirse zehirlenmelerde faydasý görülür. Sumaðý sizlere vereceðim 2 ayrý formülle günlük beslenmenizde saðlýklý yollardan alabilirsiniz.
- Tok tutan salata: Taze nane, domates, fesleðen, roka ve maydanozu býçak ile ince þekilde kýyýn ve üzerine bol sumak ve 2 yemek kaþýðý zeytinyaðý ile harmanlayýp kahvaltýda yerseniz gün boyu tok kalmanýzý saðlarsýnýz.
- Baðýþýklýðý güçlendiren salata: Kýrmýzý kuru soðan, kýrmýzý lahana, pancar ve domatesi ince kýyýn ve 2 yemek kaþýðý zeytinyaðý, bol sumak ile harmanlayýn. Akþam yemeklerinde yemeðinizin yanýnda yerseniz kýþýn hastalýklar da sizin yakýnýnýzdan bile geçmez.