Süper kahramanlar neden hep Yahudi

Bu hafta vizyona giren Örümcek Adam: Eve Dönüþ filminden yola çýkarak bütün bu süper kahramanlarýn yapýmcýlarýnýn Yahudi olduðunu görüyoruz. Onlarýn filmlerindeki satýr aralarýna yerleþtirilmiþ mesajlarý iyi anlamamýz gerek...

Sinema insanlarýn hayal dünyasýný tetikleyen ve alternatif hayatlar yaþamasýna izin veren sihirli bir dünya. Üstünde çok tartýþýlýr, sanat mýdýr eðlence midir diye? Tabii ki her ikisidir. Ama günümüzde en önemli yaný muhteþem bir propaganda aracý olmasý. Ve bu anlamda en güçlü endüstri Hollywood’tur tartýþmasýz. Hollywood’taki Yahudi etkinliði de eskiden beri tartýþma konusu olur. Süper kahramanlara gelince; süper kahramanlarý oluþturan çizgiroman çizerlerinin çoðunun Yahudi olduðunu görürüz. Dahasý bu insanlarýn çoðunun çocukluk ve ergenlik çaðý 1930’larda geçmiþtir. Joe Shuster ve Jerry Siegel, 1938 yýlýnda Superman’i, ardýndan, Bob Kane ve Bill Finger Batman’i, Will Eisner The Spirit’i, Jack Kirby ve Joe Simon Kaptan Amerika’yý, Stan Lee Örümcek Adam, Hulk, Fantastik Dörtlü, X-Men, Demir Adam, Thor gibi birçok süper kahramaný oluþturdu. Bu süper kahramanlar, Marvel ve DC Comics gibi ABD’nin en büyük iki çizgi roman þirketinin kurucularý Martin Goodman (Marvel), Harry Donenfeld ve Jack Liebowitz (DC) gibi Yahudi yayýncýlar sayesinde de tüm dünyada bilinir hale geldi. Yaþadýklarý toplum ekonomik buhranýn sebebi olarak da Yahudilerin hayat þeklini görüyordu. Hayal güçleri baský sonucunda bu kahramanlarý oluþturmuþ olabilir. Peki biz bu iliþkiyi sinemada nasýl görüyoruz.

X Men soykýrýmýn çocuðu

Örnek olarak X Men’deki kötü adam Magneto’nun doðuþ hikayesi çok ilginçtir. Magneto Ýkinci Dünya Savaþý sýrasýnda ailesiyle birlikte bir toplama kampýna atýlýr. Kampýn ilk gününde ailesinden kopartýlýr ve Nazi bir doktor tarafýndan deneylerde kullanýlmaya baþlanýr. Sonunda Magneto büyür ve intikamýný almak için Nazi doktorunun peþine düþer. Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý Yahudi Nazi avcýlarý gibi eski Nazileri Güney Amerika’da bulup öldürür. Film genel anlamda tabii ki Dr. Xavier’in saðduyulu görüþünün yanýnda durur. Bu anlamda mutant dünyasý Yahudi dünyasýnýn iç çatýþmalarýný içinde barýndýrýr. Benzerlikler fazladýr X-Men’de. Mesela Mutantlarýn gücü ergenliklerinde ortaya çýkar. Yahudi Bar Mitzvah’ý bilindiði gibi kýz çocuklarda 12 erkeklerde ise 13 yaþýnda kutlanýr.

Örümcek adam sistemin koruyucusu

Bu hafta vizyona giren Örümcek Adam ise Yahudi vurgusundan daha çok sistemin savunucusu olmuþ bu filmde. Filmde kötü adam Vulture, Iron Man ve üyesi olduðu Yenilmezler takýmýnýn bütün sistemle olan baðlantýsýndan nefret eder. Iron Man hem ordunun hem silah üreticilerinin hem de ABD hükümetinin ortaðýdýr. Aslýnda Yenilmezler tamamýyla ABD sisteminin kendisidir ve koruyucusudur. Bu filmdeki kötü adam Vulture ise kendi adýna eþitlik peþinde koþar. Örümcek Adam ise sistem sanki çok iyiymiþ gibi bu sistemi korumak için Vulture ile kapýþýr.

Superman’e gelince 

X-Men’in dýþýnda Süperman için de büyük benzerlikler söz konusu. Mesela Süpermen’in asýl adý Kal El’dir. Ýbranice ‘Tanrýnýn Sesi’ anlamýna gelir. 1980 yapýmý Superman 2 filminde ise, Superman bir genç kýzý kurtardýktan sonra buna þahit olan bir kadýn, “Ne centilmen bir adam. Tabii ki Yahudi…’’ der. Superman ile Hz Musa’nýn hikayesi de birbirine çok benzer. Musa peygamber Tanrý tarafýndan bahþedilen doðaüstü yetenekleri kullanarak, Superman ise güneþ ýþýnlarýnýn ona saðladýðý doðaüstü yetenekleri sayesinde, kötü güçlere karþý zayýflarý korur. Ve her ikisi de kendi esas kimliklerini yaþadýklarý toplumdan saklar.

Hulk da bir Yahudi  karakter

1960’lý yýllar içerisinde Stan Lee ve Marvel Comics, Spiderman (Örümcek Adam), Thor, Iron Man (Demir Adam) ve Nick Fury gibi birçok karakter oluþturdu. Ancak Stan Lee’nin açýk olarak Yahudi kültüründen esinlendiðini ifade ettiði tek karakter Hulk’tur. Stan Lee, Hulk’ý Yahudi mitolojisindeki ‘Golem’ karakterinden esinlenerek oluþturduðunu ifade eder.