Süper kahramanlar neden hep Yahudi

Bu hafta vizyona giren Örümcek Adam: Eve Dönüş filminden yola çıkarak bütün bu süper kahramanların yapımcılarının Yahudi olduğunu görüyoruz. Onların filmlerindeki satır aralarına yerleştirilmiş mesajları iyi anlamamız gerek...

Sinema insanların hayal dünyasını tetikleyen ve alternatif hayatlar yaşamasına izin veren sihirli bir dünya. Üstünde çok tartışılır, sanat mıdır eğlence midir diye? Tabii ki her ikisidir. Ama günümüzde en önemli yanı muhteşem bir propaganda aracı olması. Ve bu anlamda en güçlü endüstri Hollywood’tur tartışmasız. Hollywood’taki Yahudi etkinliği de eskiden beri tartışma konusu olur. Süper kahramanlara gelince; süper kahramanları oluşturan çizgiroman çizerlerinin çoğunun Yahudi olduğunu görürüz. Dahası bu insanların çoğunun çocukluk ve ergenlik çağı 1930’larda geçmiştir. Joe Shuster ve Jerry Siegel, 1938 yılında Superman’i, ardından, Bob Kane ve Bill Finger Batman’i, Will Eisner The Spirit’i, Jack Kirby ve Joe Simon Kaptan Amerika’yı, Stan Lee Örümcek Adam, Hulk, Fantastik Dörtlü, X-Men, Demir Adam, Thor gibi birçok süper kahramanı oluşturdu. Bu süper kahramanlar, Marvel ve DC Comics gibi ABD’nin en büyük iki çizgi roman şirketinin kurucuları Martin Goodman (Marvel), Harry Donenfeld ve Jack Liebowitz (DC) gibi Yahudi yayıncılar sayesinde de tüm dünyada bilinir hale geldi. Yaşadıkları toplum ekonomik buhranın sebebi olarak da Yahudilerin hayat şeklini görüyordu. Hayal güçleri baskı sonucunda bu kahramanları oluşturmuş olabilir. Peki biz bu ilişkiyi sinemada nasıl görüyoruz.

X Men soykırımın çocuğu

Örnek olarak X Men’deki kötü adam Magneto’nun doğuş hikayesi çok ilginçtir. Magneto İkinci Dünya Savaşı sırasında ailesiyle birlikte bir toplama kampına atılır. Kampın ilk gününde ailesinden kopartılır ve Nazi bir doktor tarafından deneylerde kullanılmaya başlanır. Sonunda Magneto büyür ve intikamını almak için Nazi doktorunun peşine düşer. İkinci Dünya Savaşı sonrası Yahudi Nazi avcıları gibi eski Nazileri Güney Amerika’da bulup öldürür. Film genel anlamda tabii ki Dr. Xavier’in sağduyulu görüşünün yanında durur. Bu anlamda mutant dünyası Yahudi dünyasının iç çatışmalarını içinde barındırır. Benzerlikler fazladır X-Men’de. Mesela Mutantların gücü ergenliklerinde ortaya çıkar. Yahudi Bar Mitzvah’ı bilindiği gibi kız çocuklarda 12 erkeklerde ise 13 yaşında kutlanır.

Örümcek adam sistemin koruyucusu

Bu hafta vizyona giren Örümcek Adam ise Yahudi vurgusundan daha çok sistemin savunucusu olmuş bu filmde. Filmde kötü adam Vulture, Iron Man ve üyesi olduğu Yenilmezler takımının bütün sistemle olan bağlantısından nefret eder. Iron Man hem ordunun hem silah üreticilerinin hem de ABD hükümetinin ortağıdır. Aslında Yenilmezler tamamıyla ABD sisteminin kendisidir ve koruyucusudur. Bu filmdeki kötü adam Vulture ise kendi adına eşitlik peşinde koşar. Örümcek Adam ise sistem sanki çok iyiymiş gibi bu sistemi korumak için Vulture ile kapışır.

Superman’e gelince 

X-Men’in dışında Süperman için de büyük benzerlikler söz konusu. Mesela Süpermen’in asıl adı Kal El’dir. İbranice ‘Tanrının Sesi’ anlamına gelir. 1980 yapımı Superman 2 filminde ise, Superman bir genç kızı kurtardıktan sonra buna şahit olan bir kadın, “Ne centilmen bir adam. Tabii ki Yahudi…’’ der. Superman ile Hz Musa’nın hikayesi de birbirine çok benzer. Musa peygamber Tanrı tarafından bahşedilen doğaüstü yetenekleri kullanarak, Superman ise güneş ışınlarının ona sağladığı doğaüstü yetenekleri sayesinde, kötü güçlere karşı zayıfları korur. Ve her ikisi de kendi esas kimliklerini yaşadıkları toplumdan saklar.

Hulk da bir Yahudi  karakter

1960’lı yıllar içerisinde Stan Lee ve Marvel Comics, Spiderman (Örümcek Adam), Thor, Iron Man (Demir Adam) ve Nick Fury gibi birçok karakter oluşturdu. Ancak Stan Lee’nin açık olarak Yahudi kültüründen esinlendiğini ifade ettiği tek karakter Hulk’tur. Stan Lee, Hulk’ı Yahudi mitolojisindeki ‘Golem’ karakterinden esinlenerek oluşturduğunu ifade eder.