Süper kahramanlar yine dayandý sinema kapýlarýna

Örümcek týrmanacak, yarasa uçacak biz yine aðzý açýk bakacaðýz!  Süper kahramanlar yine geldi dayandý sinema kapýlarýna. 6 Temmuz’da Ýnanýlmaz Örümcek Adam (The Amazing Spider Man) 27 Temmuz’da Kara Þövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) yani yeni Batman filmi gösterime girecek. ABD’nin ‘Geek kültürü’ küresel egemenliði kimseye kaptýrmýyor!

Ýnanýlmaz Örümcek Adam’da ergenlik çaðýnda radyoaktif bir örümcek tarafýndan ýsýrýlýp süper güçlere sahip olan ‘ezik’ Peter Parker’ýn öyküsünü bir kez de Marc Webb’in objektifinden, Andrew Garfield’ýn yorumuyla izleyeceðiz. Sam Raimi’nin ardýndan Marc Webb, Marvel Comics’in çizgi romanýna daha sadýk, dönüþüm geçirmekte olan kahramanýnýn aile iliþkilerine daha fazla odaklanan bir filme imza attý.

Christopher Nolan’ýn çok beðenilen Batman yorumunda bu kez kimliðini saklayýp kötülerle savaþan milyoner bir ‘playboy’ Bruce Wayne’i rolünde Christian Bale var. Yanýnda  Anne Hathaway, Marion Cotillard, Michael Caine, Gary Oldman ile birlikte Morgan Freeman’dan oluþan görkemli bir kadro rol alýyor.

Teknoloji film endüstrisine hakim olduðundan bu yana fantastik baskýn tür haline geldi. Süper kahramanlý çizgi romanlar sýk sýk uyarlanýr oldu. Bütün Hollywood Comic-con’a akýn ediyor kaç senedir! Çizgi roman her daim popülerdi ama artýk giþe rekortmeni filmler ailece izlenme avantajýna sahip canlandýrma türünde deðilse, Harry Potter ve Alacakaranlýk misali çok satan kitaplardan uyarlanmadýysa mutlaka süper kahramanlarýn maceralarýný konu alan aksiyonlar arasýndan çýkýyor. Mazinin ‘en kötü’ yaratýklarý ve canavarlarý olan cadý, vampir ve kurt adamlar da çoktandýr süper kahraman statüsüne yükseltildi.

TÜRKÝYE’DE ÝNEK, ABD’DE GEEK

Amerikan kültürünün bir ürünü olan süper kahraman, ergenlik çaðýndaki erkekler için birer terapi aracý. Türkiye’de ‘inek’ dediðimiz, ABD’de geek ya da nerd olarak adlandýrýlan zeki, çalýþkan ama sportmen ve havalý olmadýklarý için kýzlarýn beðenmediði, anti-popüler tiplerin gizli kimliklere ve güçlere sahip olup dünyayý kurtardýklarýný, kýzlarý kaptýklarýný hayal ettikleri bir alem. Yaþadýklarý deðiþimi mutasyon metaforuyla, yabancýlaþma, dýþlanma duygularýný uzaylý oluþla, çelimsiz gövdelerini kostümlerle, zor vazgeçtikleri oyuncaklarýný ileri teknoloji ürünü silah ve araçlarla ikame ederler orada. Onlara yüz vermeyen kadýnlarýn ve onlarla eþcinsel diye alay eden erkeklerin aðýzlarýný açýk býrakacak eril kuvvetle hormonlanýrlar! Herkesin anne babasýný öldürmek (onlardan özgürleþme mecazý) istediðini iddia eden Freudyen teori de bu kahramanlarýn hizmetindedir, anne ve babalarý bir þekilde ölmüþtür. Yalnýz ve gizemli adalet savaþçýlarý olarak bütün kötülere dehþet saçar, bütün iyileri korurlar!

Mitoloji kahramanlarla doludur Tanrýlardan ateþi çalan Prometheus’tan ejderhayý yenen Aziz Grigor’a dek. Ademoðlunun “gaza gelmeye” ihtiyacý var... Ataerkil toplumun, erkeklik sunumunun popüler kültürde vardýðý son nokta da süper kahramanlar, üstelik sinemadaki en masumane formu. Kaldý ki geek ve nerd’ler çoktandýr gerçek dünyanýn da kahramanlarý oldular. Microsoft’tan, Apple’dan, Google’dan, Facebook’a dek kurduklarý þirketler ve getirdikleri teknolojik yeniliklerle yeni iktidar odaklarý oldular! Güüüüüç onlarda artýk, He - man onlar! Bilmem hala bu süper kahramanlardan hoþlanýyorlar mý? Uzay Yolu’na yönelik nostaljik bir baðlýlýktan ya da ötekileþtirmenin, ayrýmcýlýðýn metaforu olan X Men’den, Yýldýz Savaþlarý’nda imparatorluðun totaliter rejimine karþý demokrasi mücadelesi veren Jedi savaþçýlarýndan deðil de fena halde maço olanlardan. Amerikan televizyonlarýnýn en gözde dizisi The Big Bang Theory’nin dört bilimadamý karakteri hepsine bayýlýyor kuþkusuz! Zaten onlar da bir radyoaktif örümcek ýsýrsa mutluluktan havaya uçarlardý... Kaynaklarý olsa Batman’inkiler gibi alet ve araçlar yaparlardý eminim! Ama Hulk olabilmek için kendilerini gamma ýþýnlarýna maruz býrakacaklarýndan çok kuþkuluyum, belki en minyonlarý olan Howard göze alýr...

FEMÝNÝSTLER ‘SEVÝNDÝRÝK’ OLDU

Çevreyi kirleten tankerlerin ve balina avlayan gemilere Zodyak botlarla direnen Greenpeace’ten, Dünya Ticaret Örgütü’yle, Bhopal faciasýndan sorumlu Union Carbide ile uðraþan Yes Men, vaktiyle Baðdat’a gidip canlý kalkan olanlar gibi bu dünyanýn bir kýsmýmýza göre asýl süper kahramanlarý belgeseller dýþýnda beyazperdeye ulaþamaz malumunuz. Yeryüzünde gerçek mücadeleler vermenin giþeleri bloke eden ergen erkek kitlesi için ‘eðlenceli’ hiçbir yaný yok. Geek kültürüne dahil olmayanlar Alacakaranlýk dizisindeki gibi vampir ve kurtadam olamadýklarý için aðlaþýyor ancak!

Araya aile, aþk, adalet deðerlerini sýkýþtýrsa da önünde sonunda kendini kaçýnýlmaz bir savaþýn ortasýnda bulan ve kaba kuvvet kullanmaktan baþka seçeneði olmayan süper kahramanla özdeþleþen ergenler büyür ve olgunlaþýr mý bir gün? Vampir avcýsý Buffy’yi yaratan Joss Wheldon, annesi namlý bir feminist olduðu için Thor’un senaryosunu Bechdel Test’ini (filmde en az iki kadýn karakter bulunacak, ikisi birbiriyle konuþacak, konuþtuklarý konu erkekler dýþýnda bir þey olacak) geçecek þekilde yazdý diye ‘sevindirik’ oldu Amerika’daki bazý feminist çevreler! Durum o kadar vahim!

Bakalým yeni araknid oðlanla kanatlý playboy, nümerik sinemanýn ötesinde numaralara sahipler mi? Merakla bekliyoruz...