Süper Lig hakem semineri izlenimleri

Yeni sezonun başlamasına az bir süre kalırken Süper Lig hakem ve yardımcı hakemlerinin seminer ve fiziksel testleri de sona erdi. MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’nun daveti üzerine seminerin son günü basın mensupları için yapılan oyun kuralları değişiklikleri ile ilgili MHK danışmanı İtalyan Roberto Rosetti’nin yaptığı sunuma ben de katıldım.

Eski bir hakem olarak oyun kurallarında yapılan değişiklikleri bilmeme rağmen en ufak bir yorumu kaçırmamak adına Riva’daki TFF tesislerine kadar gidip davete icabet ettim. Şaşırdığım durum ise her televizyonda, her  gazetede hakem kararları ile ilgili ahkam kesen onlarca yorumcu, gazeteci varken bu seminere ben dahil üçü hakem kökenli, toplam beş basın mensubunun katılmış olmasıydı. Maçlar başladıktan sonra, bu değişikliklerden habersiz olan pek çok kişinin ne yazık ki yine, gazete ve televizyonlarda rastgele yazıp konuşup saçmaladıklarına şahit olacağız.

Riva’daki seminerde oyun kuralları ile ilgili bize yapılan sunumun aynısının teknik direktörlere de yapıldığını, Süper Lig’de görev yapan hocaların ne yazık ki bu seminere gereken ilgiyi göstermediklerini sadece Rıza Çalımbay ile Cihat Arslan’ın katıldıklarını öğrendim. Maçlar bir başlasın, kurallardaki değişikliklerden habersiz hocaların aleyhlerine verilen penaltılardan, kırmızı kartlardan yedikleri gollerden sonra nasıl hoplayıp zıpladıklarını, maç sonrası da kamera ve mikrofonlar karşısında ağladıklarını hep beraber göreceğiz.

Uzun zamandır Türk hakemlerinin eğitimini üstlenen ve çok iyi bir egitimci olan UEFA hakem kurulu üyesi Hollandalı Uilenberg artık yok. Bu görevi üstüne alan İtalyan eski hakem Roberto Rosetti’yi de iyi sayılabilecek bir eğitimci olarak gördüm.

Rosetti’nin bir artısı da UEFA hakemlerinin maç atamalarını yapan Collina’nın çok yakın arkadaşı olması. Ben bu durumun da Türk hakemlerinin uluslararası arenada alacağı maçlarına nicelik ve nitelik açısından olumlu olarak yansıyacağını düşünüyorum. Göreve başlayan yeni MHK’nin, hem başkanı Yusuf Namoğlu hem de kurul üyeleri bir önceki Kuddusi Müftüoğlu ve kurulu ile kıyaslanmayacak kadar önemli isimlerden oluşuyor.

Bir önceki kuruldaki çok etkisiz isimler varken, bu kurulda Metin Tokat, Erol Ersoy, Murat Ilgaz, Serdar Tatlı, Ali Can Lakot ve Kadir Tozlu gibi aynı dönemde hakemlik yaptığımız bir döneme damgasını vurmuş eski hakemler bulunuyor. Ayrıca, yıllardır TFF içinde profesyonel olarak görev yapan Bedri Dölkeleş de sistemi çok iyi bilen bir isim. Benim beklentim bu arkadaşların bu dönemde kalıcı icraatlar yapmaları. Yusuf Namoğlu’nun en büyük sıkıntısı ise elindeki Süper Lig hakem kadrosunun kalite ve deneyim açısından yetersizliği olacak. MHK Başkanı bir taraftan günlük atamaları organize ederken, kaliteli ve başarılı yeni hakemler yetiştirmek için acil önlemler almak ve yeni isimleri Süper Lig kadrosu içine katmak zorunda.